Točno pred letom dni so se začele kvalifikacije za EP 2016 in Slovenija je v Talinu doživela hladno prho ob nepričakovanem porazu z 1:0. Foto: EPA
Točno pred letom dni so se začele kvalifikacije za EP 2016 in Slovenija je v Talinu doživela hladno prho ob nepričakovanem porazu z 1:0. Foto: EPA
Konstantin Vassiljev, v ozadju Robert Koren
Znanec iz Nafte in Kopra (2008-2011) Konstantin Vassiljev na prvi tekmi tokratnih kvalifikacij proti Sloveniji ni igral zaradi poškodbe, zato pa je zdaj 31-letni vezist v izjemni formi: zabija tako za poljski klub kot v reprezentanci, za katero je na 80 nastopih dosegel kar 20 golov. Foto: Reuters
Ragnar Klavan in Estonci
Slovenski selektor je izpostavil izjemno uigranost in izkušenost Estoncev, ki imajo v svoji postavi res tri igralce z več kot stotimi reprezentančnimi nastopi (Jääger 114, Klavan 104 in Lindpere 101). Začetna postava Estoncev proti Litvi je imela skupaj 111 reprezentančnih nastopov več kot začetna postava Slovenije proti Švici (648:537). Foto: Reuters
Estonci že dolgo niso imeli tako močne postave
Katanec: Vemo, da smo v formi

45. država Fifine lestvice proti 80. reprezentanci sveta. Na papirju favorizirana Slovenija je po četrtem porazu ostala pri 9 točkah in zdrsnila na 4. mesto skupine E, medtem ko jo je Estonija z minimalno zmago nad Litvo (1:0) z 10 točkami prehitela na 3. mestu, ki prinaša dodatne novembrske kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu v Franciji 2016. In najpomembnejši podatek, na katerem gradijo samozavest gostje - Estonija je dobila zadnja dva medsebojna dvoboja, obakrat pa je bil krvnik Slovenije Ats Purje v zadnjih desetih minutah.

Kampl več vreden kot vsi Estonci
A če uporabimo terminologijo slovenskega selektorja Srečka Katanca - tako kot Slovenija ni v isti ligi oz. na isti ravni, kot sta zmagovalki skupine E Anglija in Švica, tako tudi Estonija ni nogometno primerljiva s Slovenijo. Samo zadnji prestop Kevina Kampla za 11 milijonov evrov iz Borussie Dortmund v Bayer Leverkusen je bil več vreden, kakor je ocenjena vrednost celotne estonske reprezentance - 10 milijonov evrov. Vrednost Slovenije je po Transfermarktu ocenjena na 71 milijonov evrov.

Klavan edini v veliki ligi, Vassiljev prvi adut
Edini nogometaš, ki igra v eni od najmočnejših evropskih lig, je kapetan in steber obrambe Ragnar Klavan, ki je soigralec Tima Matavža pri Augsburgu. Ob Klavanu bo letos na evropskih tekmovanjih igral le še napadalec Sergej Zenjov z Gabalo, presenečenjem iz Azerbajdžana. 26-letnik je bil z dvema goloma usoden za Čukarički, krvnika Domžal. Glavno vlogo v estonskem moštvu že nekaj let igra znanec iz Slovenije Konstantin Vassiljev. Estonski Rus je tri leta in pol preživel v Prvi ligi, kjer je igral za Nafto in Koper, po igranju v Rusiji pa zdaj blesti na Poljskem: na 7 tekmah za Jagiellonio Bialystok je prispeval 3 gole in 4 podaje. Izvrstno formo je 31-letnik potrdil v soboto, ko je s samostojno akcijo in strelom pod prečko odločil tekmo z Litvo.

Postava Estonije proti Litvi (4-2-3-1):
Aksalu; Teniste, Jääger, Klavan, Pikk; Dmitrijev, Mets; Lindpere ( 67./Kallaste), Vassiljev ( 93./Luts), Zenjov; Purje ( 86./Puri).


Samozavestni modrosrajčniki po nizu treh zmag
"Odkrito rečeno, že dolgo nismo imeli tako močnega moštva. Zato ne moremo ničesar izgubiti,"
je bil dan pred tekmo v Mariboru samozavesten Šved na klopi Estonije Magnus Pehrsson, ki zaradi kartonov sicer ne more računati na izkušenega vezista Aleksandra Dmitrijeva (85 reprezentančnih nastopov). Estonci so dobili zadnje tri tekme proti Finski, San Marinu in Litvi s skupnih 5:0, konec marca so na prijateljski tekmi remizirali s senzacijo evropskih kvalifikacije Islandijo (1:1). Tekme modrosrajčnikov (Sinisärgid) so praviloma taktični obračuni z malo zadetki - na 7 kvalifikacijskih tekmah Estonije je padlo skupaj 9 golov, pri čemer pa na treh gostovanjih Estonci še niso zatresli nasprotnikove mreže.

Na račun Slovenije do največjega uspeha
Od štirih estonskih golov je prvega dosegel Ats Purje, ki je točno pred letom dni v Talinu v 86. minuti izkoristil zmedo v slovenski obrambi pred vrati Samirja Handanovića. Purje očitno uživa v septembrskih soočenjih s Slovenijo - 2. septembra 2011 je v 81. minuti s 16 m matiral Handanovića in poskrbel za šok v Stožicah in slavje Baltov z 2:1. Slovenija takrat še pod Matjažem Kekom je ostala praznih rok, Estonija pa je dosegla zgodovinski uspeh - preboj v dodatne kvalifikacije.

Lahko Estonci še tretjič zapored premagajo Slovence ali bo Ljudski vrt ubranil sloves slovenske trdnjave, kjer je Slovenija v zadnjih štirih letih dobila vse štiri kvalifikacijske tekme?


Kvalifikacije za EP 2016


Skupina E, danes ob 20.45:

SLOVENIJA - ESTONIJA (Maribor)

Verjetni postavi
Slovenija: S. Handanović, Struna, Cesar, Ilić, Jokić, Kurtić, Stevanović, Birsa, Iličić, Kampl, Berić.

Estonija: Aksalu, Teniste, Jääger, Klavan, Pikk, Kruglov, Mets, Lindpere, Vassiljev, Zenjov, Purje.

Sodnik: Sidiropulos (Grčija)

Prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.
ANGLIJA - ŠVICA

LITVA - SAN MARINO

Lestvica:                          
ANGLIJA *          7  7 0 0 24:3 21
ŠVICA              7  5 0 2 16:6 15
ESTONIJA           7  3 1 3  4:5 10
SLOVENIJA          7  3 0 4 14:10 9
LITVA              7  2 0 5  4:14 6
SAN MARINO         7  0 1 6  0:25 1
    
 * - že na evropskem prvenstvu
Estonci že dolgo niso imeli tako močne postave
Katanec: Vemo, da smo v formi