Josip Drmić, 23-letni napadalec Borussie (M), je bil glavni igralec v švicarski vrnitvi od 0:2 do 3:2. Foto: EPA
Josip Drmić, 23-letni napadalec Borussie (M), je bil glavni igralec v švicarski vrnitvi od 0:2 do 3:2. Foto: EPA
Prašnikar, Djuranović in Stare po porazu v Švici
Grenak poraz v Baslu po vodstvu z 2:0
Razdraženi Katanec: "Kaj ni teklo? Vi tudi sprašujete ..."
Analiza drugega polčasa tekme Švica - Slovenija
Zadetka Švice za izenačenje na 2:2
Gol Drmića za zmago Švice na St. Jakob Parku
Analiza prvega polčasa tekme Švica - Slovenija

Slovenski navijači še vedno težko dojamejo, kako se je razpletel sobotni večer v Baslu. Petnajst minut pred koncem je bilo vse videti sijajno, Slovenija je vodila z 0:2 in bila v odličnem položaju, da v predtekmovalni skupini E osvoji drugo mesto, kar pomeni neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo 2016. Potem pa je v 80. minuti zadel Josip Drmić. Švica se je dvignila bolj kot na začetku leta frank proti evru in začela smešiti zmedeno slovensko obrambo.

Katanec: Če bi zdržali še pet minut ...
Kaj je povzročilo enega najbolj bolečih porazov v zgodovini slovenske nogometne reprezentance? Selektor Srečko Katanec v prvem odzivu (za TV Slovenija) z govorico telesa ni mogel skriti nervoze. Najprej se je popraskal po nosu, nato po ušesih in po bradi, šobil je ustnice, novinar Aleš Potočnik pa ga je še dodatno razdražil z vprašanjem, kaj je bilo narobe. "Kaj ni teklo? Vi tudi sprašujete ... Videlo se je, da je bil določen pritisk. Po tistem 'kvazi penalu' nismo bili več tako skoncentrirani. Žal so dali hitro tisti prvi gol. Če bi zdržali še pet minut ... "
Katanec je govoril o dogodku v 63. minuti, ko je Stephan Lichtsteiner zapel ob nogo Daliborja Stevanovića in zahteval 11-metrovko, ob razgretih strasteh pa sta potem zaradi "pričkanja" rumeni karton dobila Nejc Pečnik in Samir Handanović.

11-metrovko so pri izidu 2:2 želeli izsiliti tudi Slovenci. Kevin Kampl, osrednji mož te akcije, je dogajanje opisal takole: "Sodnik je že hotel piskati, a je eden od naših potem dobil žogo in streljal. V takšnih situacijah bi morali biti malo bolj pametni in iti na "penal". Po mojem mnenju bi bila 100-odstotno enajstmetrovka." Čeh Pavel Kralovec je pustil prednost, Jasmin Kurtić pa je iz ugodnega položaja z diagonalnim strelom za malo zgrešil vrata.

V nedeljski studijski oddaji so tekmo analizirali Bojan Prašnikar, Dejan Djuranović in Andrej Stare. Oddajo, ki jo je vodil Tomaž Hudomalj, si lahko ogledate v zgornji videonovici na desni strani!


Vrnitev klinično mrtvih tekmecev

V studiu TV Slovenija sta imela polemično debato Sašo Udovič in Branko Zupan. Udovič, nekdanji slovenski reprezentant, je pogrešal večjo odločnost obrambe. "Nabij žogo prek St. Jakob Parka do Nemčije, če je mogoče. Pred prvim zadetkom so bili Švicarji klinično mrtvi. Zmedeni, nekvalitetni, nekonkretni. Po prvem zadetku so postali samozavestni in tudi prisilili sodnika, da jih je podpiral, čeprav - ne smemo se oglašati zaradi sojenja, saj je bilo to korektno. Enostavno smo za poraz krivi sami."

Slovenija se je preveč zaprla
Branko Zupan, priznani trener, je oporekal: "Gre za strokovne in taktične rešitve v igri, o katerih bo Sašo težko sodil, ker ni vodil nobene tekme kot trener. Ko nasprotna ekipa pritiska, je treba vedeti, kako se vzpostavi ravnovesje v napadu, zvezni liniji in obrambni vrsti." Po Zupanovem mnenju se je Slovenija preveč zaprla, izpeljati ji ni uspelo nobenega protinapada več, Katančeve menjave pa niso bile posrečene.

Berić obsedel na klopi
Še dolgo bodo nogometni privrženci debatirali, ali bi moral namesto Pečnika, Krhina in Samardžića, ki so s klopi prišli na igrišče, prednost dobiti kdo drug, na primer najboljši slovenski nogometaš letošnjega poletja Robert Berić. Na drugi strani so švicarski rezervisti vnašali zmedo v slovenski kazenski prostor in učinkovito zaključevali akcije. Boštjan Cesar: "Vemo, kako ekipa, ki zaostaja, pred domačimi navijači dobi krila ob doseženem golu. Imeli so kar štiri napadalce in ni nam bilo lahko."

Spomin na Charleroi 2000
Potop Slovenije se je začel s poškodbo Milivoja Novakovića v 58. minuti. Ko je šlo navzdol, se je v igralce naselil strah. In ko so začeli razmišljati o porazu, rešitve ni več. Izkušnja, ki je (po zapravljenem vodstvu 3:0 proti Jugoslaviji na EP-ju 2000) ne bo nikoli pozabil Sašo Udovič: "Ko vodiš 3:0, dobiš prvi gol, dobiš drugi gol ... Psiha gre, začutiš strah ... Kolektivno začutiš fante okrog sebe, kako padajo. Tega se na klopi ne čuti."

Novaković bo počival do osem tednov
Slovenska realnost so zdaj boj za 3. mesto v skupini in dodatne kvalifikacije. Do konca kvalifikacij bodo tekmeci Estonija (v Mariboru), Litva (v Ljubljani) in San Marino (v gosteh). V torek v Ljudski vrt prihaja Estonija, ki ima po zmagi nad Litvo točko prednosti pred Slovenijo. "Proti Estoniji bo še težje, kot je bilo danes," opozarja Katanec, ki v napad ne bo mogel poslati Novakovića. Najboljši strelec sedanje generacije bo moral zaradi izpahnjene rame počivati od šest do osem tednov.

Prašnikar, Djuranović in Stare po porazu v Švici
Grenak poraz v Baslu po vodstvu z 2:0
Razdraženi Katanec: "Kaj ni teklo? Vi tudi sprašujete ..."
Analiza drugega polčasa tekme Švica - Slovenija
Zadetka Švice za izenačenje na 2:2
Gol Drmića za zmago Švice na St. Jakob Parku
Analiza prvega polčasa tekme Švica - Slovenija