Dogodek v 69. minuti, ko je Fred padel ob Dejanu Lovrenu in bil nagrajen z 11-metrovko, je v četrtek zvečer razumljivo najbolj razburil Hrvaško. Foto: Reuters
Dogodek v 69. minuti, ko je Fred padel ob Dejanu Lovrenu in bil nagrajen z 11-metrovko, je v četrtek zvečer razumljivo najbolj razburil Hrvaško. Foto: Reuters
Analiza prvega polčasa Brazilija - Hrvaška
Analiza drugega polčasa Brazilija - Hrvaška
Oscar kronal izvrstno predstavo
Neymar z bele točke popeljal Brazilijo v vodstvo
Neymar poskrbel za izenačenje na 1:1
Prvi zadetek prvenstva - avtogol Marcela

Pred dvema letoma je bil po neuspehu proti Španiji na tapeti nemški sodnik Wolfgang Stark, tokrat se bo še precej dlje govorilo o Japoncu Juičiju Nišimuri, ki je v 69. minuti Brazilcem podaril 11-metrovko, po kateri so povedli z 2:1. Na koncu je bilo 3:1.

Beusan: Sodnik v odločilnem trenutku naredil veliko napako
"Njegovo sojenje na tekmi ni bilo tako slabo, a je v odločilnem trenutku pri svoji odločitvi naredil veliko napako," je na hrvaški televiziji HRT v rubriki "Sokolje oko" sojenje analiziral nekdanji sodnik Mateo Beusan. Poudaril je, da je Nišimura sicer zelo dober sodnik, ki je zadnjih nekaj let najboljši delivec pravice v Aziji.

Kaj se je pravzaprav zgodilo? "Fred je po stiku z Lovrenom odigral prekršek, sodnik pa mu je nasedel. Lovrenova roka je resda bila na njegovem ramenu, a ga ni povlekel. Sodnik bi moral dosoditi simuliranje Freda in prosti strel za Hrvate," je pojasnil Beusan.
Pri drugih spornih odločitvah je dal prav Nišimuri. Ta je po prekršku Neymarja nad Luko Modrićem v prvem polčasu po njegovem mnenju pravilno pokazal samo rumeni karton, saj se je Brazilec z roko le zagradil, ne pa namerno udaril Hrvata. V akciji pred razveljavljenim zadetkom "vatrenih" v drugem polčasu pa je Ivica Olić stegnil roko nad ramo brazilskega vratarja Julia Cesarja in mu onemogočil skok, zato je Nišimura upravičeno dosodil prekršek nad čuvajem mreže.

Kovač: Vsakič, ko je bila tesna odločitev, je sodil proti nam
Sojenje je takoj po tekmi v intervjuju za HRT ostro kritiziral hrvaški selektor Niko Kovač: "Videl sem posnetek. Če je to 11-metrovka, potem lahko nehamo igrati nogomet in gremo igrat košarko. To je sramota. Rop. Fantje se borijo, delajo in se trudijo, da se uvrstijo na SP, oddelajo priprave, nato pa pride sodnik, ki ni na ravni tekme. Enostavno sem razočaran. Vsi govorimo o spoštovanju, a tu ni bilo nikakršnega spoštovanja Hrvaške in moje ekipe. Nikoli ne napadam sodnikov, a zdaj moram to reči. Prevzemam krivdo nase, da nisem rekel že včeraj na novinarski konferenci, da bom dobro gledal, kaj bo delal sodnik. Ampak dobro, videli smo, kako je danes sodil. Imel sem občutek, da je eno tekmo sodil nam, drugo pa Braziliji. Pravila niso bila enaka za obe moštvi. Vsakič, ko je bila tesna odločitev, je sodil proti nam. Če smo tako začeli SP, je bolje, da se takoj ustavimo in gremo domov, ker nima smisla igrati. To je res sramotno."

Hrvaški zvezdnik Ivan Rakitić, ki je pred dnevi iz Seville prestopil v Barcelono, je bil prav tako brez dlake na jeziku: "Zelo mi je žal, da moramo na tako lep dan ob odprtju svetovnega prvenstva govoriti o sodniku. To je žalostno in škoda. Spremljali smo velik praznik nogometa, odlično tekmo in dve odlični ekipi. Škoda, ker se trud in delo zaradi neke osebe na koncu ne obrestujeta."

Nišimura je na prejšnjem SP-ju v Južni Afriki sodil štiri tekme, med drugim četrtfinale med Brazilijo in Nizozemsko, ko so se morali Južnoameričani po porazu z 2:1 posloviti od SP-ja. 42-letni delivec pravice iz Tokia je bil nato tudi četrti sodnik na finalu med Nizozemsko in Španijo.

"Brazilci so nekajkrat viseli"
O sami predstavi hrvaške reprezentance je Kovač povedal: "Mislim, da nismo pustili dobrega vtisa, ampak odličen vtis. Odlično smo oddelali, kar smo se dogovorili pred tekmo, povedli, na žalost pa nismo zdržali do konca prvega polčasa. Vsa čast fantom, kapo dol. Ponosen sem na njih. Tako se brani barve domovine. Biti selektor takšnih fantov je velika čast in zadovoljstvo."

Večina strokovnjakov se je strinjala, da je Hrvatom uspel zelo dober uvod, a je sledila nekoliko slabša igra. Kovač je menil nekoliko drugače: "Ne bi se strinjal s tem, da smo po 25. minuti prvega polčasa padli. Vedeli smo, da bodo imeli Brazilci iniciativo in bodo poskušali po bočnih položajih. Nekajkrat smo jim sami poklonili žogo, ki je že bila v naših nogah. Toda tako s prvim kot drugim polčasom sem res zadovoljen. Ustvariti si toliko priložnosti proti Braziliji ni tako preprosto. Nekajkrat so viseli. Fantom sem rekel: 'Glave gor, s takšno igro si bomo gotovo priborili mesto v naslednjem krogu.'"

Vlaović: Igrali so prepočasi
Strokovni komentator hrvaške televizije in nekdanji reprezentant Goran Vlaović je ocenil, da so Kovačevi varovanci v drugem polčasu igrali prepočasi: "Nadaljevali so igro, ki so jo pokazali v drugem delu prvega polčasa. To ni bilo dovolj, da bi zadržali izid 1:1 ali celo zmagali. Bili so prepočasni pri predaji žoge, kot da niso imeli želje, da napadejo. Prihajali so do 40, 30 metrov od vrat, tam pa poskušali s podajami izumljati toplo vodo. Uvodnih 20 minut je bil idealen primer, kako se mora igrati proti Braziliji, če pa igraš počasi, imajo zelo hitre igralce, ki izkoristijo vsako napako in odvzamejo žogo. Iz vsakega takšnega položaja so naredili nevaren protinapad, polprotinapad ali celo priložnost. Ne vem, kaj se je zgodilo v glavah naših nogometašev, da so v nekem trenutku začeli igrati počasi, kot da želijo oni nadzirati igro."

Po mnenju nekdanjega napadalca Valencie in Panathinaikosa hrvaške menjave niso bile ravno uspešne oziroma niso prinesle nič posebnega. Gostje v studiu so pohvalili odlično igro 22-letnega Šimeta Vrsaljka, ki je moral zaradi poškodbe Danijela Pranjića igrati na levi strani obrambe, čeprav sicer igra na desni. Robert Prosinečki je več pričakoval od kapetana Darija Srne, med najboljše pa je uvrstil še Ivana Perišića.

Hrvaška bo na preostalih dveh tekmah proti Kamerunu in Mehiki okrepljena. Po odsluženi kazni bo zaigral prvi napadalec Mario Mandžukić, v Brazilijo zaradi poškodbe Ivana Močinića prihaja rezerva Milan Badelj, do prihodnjega četrtka pa naj bi za boj proti kamerunskim "levom" v amazonskem Manausu popolnoma okreval tudi Pranjić.

Analiza prvega polčasa Brazilija - Hrvaška
Analiza drugega polčasa Brazilija - Hrvaška
Oscar kronal izvrstno predstavo
Neymar z bele točke popeljal Brazilijo v vodstvo
Neymar poskrbel za izenačenje na 1:1
Prvi zadetek prvenstva - avtogol Marcela