Slaven Bilić je bil selektor Hrvaške šest let, v tem obdobju je zmagal na 40 tekmah, 13-krat remiziral in samo 6-krat izgubil. Najbolj boleč je bil zagotovo neuspeh v četrtfinalu EP-ja 2008 proti Turčiji. Foto: Reuters
Slaven Bilić je bil selektor Hrvaške šest let, v tem obdobju je zmagal na 40 tekmah, 13-krat remiziral in samo 6-krat izgubil. Najbolj boleč je bil zagotovo neuspeh v četrtfinalu EP-ja 2008 proti Turčiji. Foto: Reuters

Eh, tudi Hrvati sodijo v baksuz-ligo... Dve priložnosti & Herr Stark jim ni naklonil dva penala. Nema više 'Danke, Deutschland!

Igor E. Bergant na Twitterju
Ivan Rakitić - Iker Casillas
Ivan Rakitić bo še dolgo sanjal 58. minuto in Ikerja Casillasa, ki je pokazal, zakaj sodi med najboljše vratarje na svetu. Foto: EPA
Jesus Navas
Gol Jesusa Navasa je znova izpostavil t. i. pasivni ofsajd, katerega interpretacija usodno vpliva na razplete številnih tekem. V trenutku prve podaje na Iniesto je bil Navas v prepovedanem položaju, v trenutku druge podaje pa je bil napadalec že za žogo, kljub temu pa je s svojim gibanjem vplival tako na gibanje hrvaške obrambe kot vratarja. Foto: EPA
Španija poslala Hrvaško domov

Jutro po porazu s Španijo v Gdansku (0:1), kjer se je za Hrvaško končal EP 2012, se pozornost počasi le preusmerja v konec enega razburljivega obdobja, v katerem je šest let na reprezentančni klopi vztrajal Slaven Bilić. "Nisem človek za slovese, niti ne načrtujem tega za nocoj," je po tekmi dejal Bilič, ki bo prevzel Lokomotivo Moskvo, in se raje posvetil kritiki sodnikov in obžalovanju za zapravljeno priložnost Ivana Rakitića.

Navasov "pasivni ofsajd" ni prepričal Bilića
"Svetovnim prvakom takšna pomoč ni potrebna. Zagon so dobili, ko je Buquets z obema rokama povlekel Ćorluko v 86. minuti, potem ko je po kotu dva metra pred Casillasom čakal na žogo. Nato nam je Jesus Navasa zabil iz tako imenovanega "pasivnega ofsajda". Videti je, kot da se izgovarjam na sodnike, a to ni izgovarjanje. Da, imam podoben vtis kot proti Italiji, moram še enkrat pogledati ta prekršek za najstrožjo kazen," je bil nad sojenjem nemških sodnikov pod vodstvom Wolganga Starka razočaran Bilić, ki se je med tekmo pošteno jezil nad odločitvami mož v črnem, zaradi česar kakšna kazen ni izključena.

"Domov dvignjenih glav"
"Vedeli smo, proti komu igramo in naredili smo načrt, da nevtraliziramo svetovne prvake. Tudi v 1. polčasu smo si želeli biti nevarni, vendar nam ni uspelo. Pozneje smo jih namučili. Vedeli smo, da si bomo priigrali dve, tri priložnosti, ob tem smo imeli priložnost tekme prek Rakitića. To se mora izkoristiti! Zaslužili smo si več, čestitam Italijanom in Špancem, a domov gremo dvignjenih glav," je razmišljal 43-letni Splitčan.

Rakitić bi oklofutal samega sebe
"Bil sem jezen. Casillasa sem hotel brcniti v rit, a sebi primazati zaušnico. Slekel bi dres in odšel z očetom trenirati udarce z glavo," je bil potrt in jezen Ivan Rakitić, ki je imel v 58. minuti po sijajni podaji Modrića izjemno priložnost za hrvaško vodstvo. "Ivanu ne zamerim. Ni zgrešil, ampak je Casillas ubranil," ga je v bran vzel Luka Modrić.

Nikoli ne bom tako ponosen kot selektor Hrvaške
"Imeli smo 11 herojev, toda Luka Modrić ... Neverjetno, kakšno tekmo je odigral," je še svojo "desetico" izpostavil Bilić, ki se je ob koncu le moral dotakniti slovesa z mesta selektorja Hrvaške. "Nisem pričakoval, da se bom moral posloviti že nocoj. Zapuščam moštvo, ki bo svoj vrhunec doseglo čez dve leti. Lahko samo ponovim, da bom užival v vsakem delu, ki ga bom še počel v življenju, toda nikoli ne bom tako ponosen. Biti selektor svoje države je nekaj najlepšega in največjega," se je poslovil Bilić.

Beusan: Dve spregledani 11-m, po ena na vsaki strani
Najbolj obiskani hrvaški spletni portal Index.hr v naslovu ni skoparil z besedami: "Padec z možgani in pogumom: Španci zmagali s sodniško pomočjo!" Jeza in razočaranje nad nemškimi sodniki sta občutna, še posebej nad nedosojeno enajstmetrovko nad Ćorluko. Podobni zapisi, ki obtožujejo sodnike, so tudi v preostalih hrvaških medijih, čeprav je res, da tudi izid 0:0 ne bi preprečil hrvaškega izpada.

A legendarno "sokolje oko" Mateo Beusan je v sodniški analizi na HRT-ju mirno obrazložil najbolj sporne situacije na za Hrvate usodni tekmi. Najprej se je dotaknil ostrega prekrška Sergia Ramosa nad Mariom Mandžukićem na robu 16-m prostora: "Prekršek čist kot solza, a zunaj kazenskega prostora." Nekdanji ugledni sodnik je nato zatrdil, da je Stark dejansko spregledal dve najstrožji kazni, po eno na vsaki strani: "Mandžukić je z laktjo zadel Piqueja v glavo in po vseh kriterijih je to enajstmetrovka. Kar se tiče prekrška nad Ćorluko, to je prav tako kazenski udarec."

Gol Navasa v skladu z razlago IFAB-ja
O edinem golu Španije v 87. minuti pa je bil Beusan odločen: "Vse je regularno. Iniesta ob prvi podaji ni bil v nedovoljenem položaju, nato pa je Navas zabil iz t. i. druge akcije. To je v skladu z interpretacijo prepovedanega položaja, kot ga tolmači International FA Board (telo, ki določa pravila v nogometu)."

"Piškotka" ni bilo mogoče speči
"Težka je bila ta zmage. Vedeli smo in upam, da smo zdaj le prepričali tiste dvomljivce, da bo tukaj izredno težko odigrati tistih 2:2," se je po zmagi nad "piškotkom" in dvomom o dogovorjenem izidu obregnil selektor Španije Vicente del Bosque.

Režiser zmagovitega gola Andres Iniesta ni skrival zadovoljstva po zahtevni tekmi: "Hrvati so nas dali na veliko preizkušnjo. Bilo je zelo težko, kar smo tudi pričakovali. Na srečo se je izteklo tako, kot smo želeli, in gremo naprej kot vedno."

Eh, tudi Hrvati sodijo v baksuz-ligo... Dve priložnosti & Herr Stark jim ni naklonil dva penala. Nema više 'Danke, Deutschland!

Igor E. Bergant na Twitterju
Španija poslala Hrvaško domov