Hrvaški taktični načrt za Angleže je v veliki meri odvisen od pripravljenosti desnega bočnega branilca Šimeta Vrsaljka. Če ne bo mogel zaigrati, ga bo nadomestil Vedran Čorluka, pri čemer bo šel na sredino obrambe, Domagoj Vida pa na bok. Foto: Reuters
Hrvaški taktični načrt za Angleže je v veliki meri odvisen od pripravljenosti desnega bočnega branilca Šimeta Vrsaljka. Če ne bo mogel zaigrati, ga bo nadomestil Vedran Čorluka, pri čemer bo šel na sredino obrambe, Domagoj Vida pa na bok. Foto: Reuters
Selektor Gareth Southgate in kapetan Harry Kane
Angleški strateg Gareth Southgate je prerodil člansko reprezentanco, nova generacija, v kateri je le en pravi zvezdnik Harry Kane, pa deluje sproščeno, a skeptiki opozarjajo na odvisnost od uspeha ob prekinitvah. Foto: Reuters
Southgate 20 let ni mogel slišati »Nogomet se vrača domov«
Iz tabora Anglije in Hrvaške pred polfinalom

Tekma na stadionu Lužniki v Moskvi se bo začela ob 20. uri (neposredni prenos na TV SLO 2/MMC-ju), zmagovalca pa nato v nedeljo ob 17. uri na istem prizorišču čaka veliki finale 21. svetovnega prvenstva v nogometu proti Franciji. Na Hrvaškem na vsakem vogalu vsak trenutek odmeva ponarodela pesem skupine Baruni: Neka pati koga smeta, Hrvatska je prvak svijeta (v prevodu Naj trpi tisti, ki ga moti: Hrvaška je svetovni prvak). V Angliji se sočasno ne moreš ogniti njihovi nogometni himni skupine The Lightning Seeds: Three Lions (Football's Coming Home) (Trije levi: Nogomet se vrača domov). Zanimivo, da obe pesmi izvirata iz obdobja SP-ja 1998 v Franciji.

Gre za obračun reprezentanc, ki pred začetkom prvenstva nista spadali v najožji krog favoritinj, ampak so ju omenjali med deseterico, ki bi v najboljšem primeru in z nekaj sreče lahko vseeno prišli vse do konca. Anglija je po mnenju številnih strokovnjakov najprijetnejše presenečenje turnirja, saj ji je s svojimi predstavami uspelo pokopati dolga leta razočaranj na največjih tekmovanjih in znova prepričati domačo in tujo javnost, da ima domovina nogometa znova vrhunsko moštvo, ki je ob tem še zelo mlado in bi po logiki svoj vrhunec moralo doseči šele na prihodnjih velikih turnirjih.

Prekinitve in končno pravi vratar
Angleže je doslej predvsem krasila odlična igra iz prekinitev, ki bo tudi predstavljala največji izziv za hrvaško obrambo. Trije levi so pet golov dosegli iz podaj po prostih udarcih in iz kotov, temu pa je kapetan Harry Kane dodal še tri gole z bele točke. Prednost čete Garetha Southgata je popolna zasedba, saj noben igralec ne toži zaradi poškodb, začetna postava in postavitev 3-5-2 sta zacementirani, predvsem pa imajo v Jordanu Pickfordu končno vratarja, ki blesti na prvenstvu.

Koliko so Hrvati zares načeti in utrujeni?
Hrvaška se je zato na treningih najbolj posvečala prav prekinitvam. Predvsem pa se ognjeni po dveh izločilnih tekmah, ki so ju dobili šele po izvajanju kazenskih strelov, ubadajo tudi z zdravstvenimi težavami v obrambni vrsti. Vprašljiv je nastop desnega bočnega branilca Šimeta Vrsaljka, ki je v četrtfinalu dobil poškodbo kolena, težave z zadnjo stegensko mišico pa ima tudi vratar Danijel Subašić.

Angleški medijski stroj se je že veselil igranja proti veteranu Vedranu Čorluki, a v torek je Vrsaljko opravil trening s prvo postavo, zato pa ni vadil Ante Rebić. Po zapisih hrvaških opazovalcev treningov se obeta novo taktično presenečenje Zlatka Dalića. Hrvaški selektor se poigrava s postavitvijo 4-1-4-1, pri čemer je trojici dosedanjih rezervistov Čorluki, Marku Pjaci in Milanu Badlju zabičal, naj bodo pripravljeni zaigrati od prve minute, če prvoizbrani nogometaši vseeno ne bodo zdravstveno stoodstotni.

Vatreni s pomočjo izvajanj 11-m, levi najboljši v četrtfinalu
Hrvaška v izločilnih bojih proti Danski in Rusiji sicer ni pokazala tako kakovostne igre kot prej v skupinskem delu, ko so z obrambo zadušili vsako kreativnost Nigerije in Argentine. Vendar so kockasti na obeh tekmah zdržali pritisk izvajanja kazenskih strelov, pri čemer so obakrat šli v loterijo bolj potolčeni: proti Dancem je 11-m v podaljšku zapravil kapetan Luka Modrić, proti Rusom so dopustili izenačenje v zadnjih minutah. A tudi Angleži so zmago nad Kolumbijo v osmini finala dosegli po loteriji 11-metrovk, v četrtfinalu pa so dokaj rutinirano z 2-0 premagali Švede. Vseeno obstaja soglasje, da zmagovalec polfinala nato v finalu proti Franciji ne bo favorit.

21. SVETOVNO PRVENSTVO

POLFINALE

Danes ob 20.00 (TV SLO 2/MMC):
HRVAŠKA - ANGLIJA

Verjetni postavi

Hrvaška (4-1-4-1): Subašić; Strinić, Vida, Lovren, Vrsaljko/Ćorluka; Brozović; Perišić, Rakitić, Modrić, Rebić; Mandžukić.

Anglija (3-5-2): Pickford; Walker, Stones, Maguire; Trippier, Lingard, Henderson, Alli, Young; Sterling, Kane.

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)

Southgate 20 let ni mogel slišati »Nogomet se vrača domov«
Iz tabora Anglije in Hrvaške pred polfinalom