Mladen Dabanović bo med SP-jem strokovni analitik na MMC-ju. Foto: MMC RTV SLO
Mladen Dabanović bo med SP-jem strokovni analitik na MMC-ju. Foto: MMC RTV SLO
Francija ima enega najboljših branilskih parov na svetu, pravi Dabanović. Foto: MMC RTV SLO

Nekdanji vratar ima izkušnje s svetovnega prvenstva, saj je branil slovenske barve leta 2002 v Južni Koreji in na Japonskem. Dabanović je ostal v nogometu in se zdaj posveča mladim igralcem.

Spomin na izolacijo v Južni Koreji
Nogometaši prihajajo na svetovno prvenstvo po napornih klubskih sezonah. "Razlike so precejšnje. Nekateri igralci so zelo utrujeni, drugi malce bolj spočiti. Tudi selektorje je zadnjih šest mesecev bolela glava ob misli, kaj je treba storiti v slabem mesecu priprav. Večina selektorjev popelje svoje nogometaše v osamo, da jim zbistri misli, in jih šele potem uvaja v vročico svetovnega prvenstva. Vem, da smo mi bili v Južni Koreji nekje sredi hribovja izolirani in smo potem komaj čakali, da pridemo na prizorišče," se je leta 2002 spomnil Dabanović.

Zaključek bo prinesel vrhunski nogomet
Velikokrat slišimo oceno, da je reprezentančna kakovost nogometa prav zaradi kratkih priprav precej nižja od klubske. "Zagotovo. Bogatejši klubi si lahko privoščijo najboljše in na vsako pozicijo pripeljejo najboljše igralce. V reprezentanci je to precej težje, vendar najboljše ekipe na svetu, teh pet šest, ki spadajo med favorite, imajo pokrite vse položaje. Prepričan sem, da bomo v zaključku gledali vrhunski nogomet," meni Dabanović.
Rusijo vidi kot idealno za vrhunske nogometne predstave, saj v nasprotju izpred štirih let v Braziliji ne bo visokih temperatur, ki so krojile razplete.

Prvak bo Brazilija, danes tri točke Rusiji
Dabanović je v svoji uvodni kolumni napovedal finale oziroma si zaželel, da se bosta 15. julija v finalu srečali Brazilija in Francija. Pri tem vztraja. Zaveda se, da bi reprezentanci pristali v istem delu tabele z zmago v svojih skupinah, a meni, da bo ena napredovala v izločilne boje z drugega mesta. Prvak? Brazilija. Za današnjo uvodno tekmo za Dabanovića dileme ni - zmagala bo Rusija.
Pravi, da bo z uvedbo videotehnologije v pomoč sodnikom to prvenstvo zgodovinsko. Všeč mu je napadalni trend, ki smo ga videli pred štirimi leti v Braziliji. "V tej šahovski igri in iskanju ravnovesja med posestjo žoge, branjenjem, hitrim prehodom v napad, kontinuiranim napadanjem in izkoriščanjem standardnih situacij pri zadetkih vseeno odločajo malenkosti in vrhunske poteze posameznikov," meni Dabanović.

Veliko več pa v pogovoru, ki ga je vodil Slavko Jerič.