Mladen Dabanović je ocenil Špance kot prebrano knjigo, Messi pa je bržkone res predal nasledstvo Mbappeju. Foto: MMC RTV SLO
Mladen Dabanović je ocenil Špance kot prebrano knjigo, Messi pa je bržkone res predal nasledstvo Mbappeju. Foto: MMC RTV SLO

Če smo bili skeptični, tudi sam sem dvomil, a mislim, da se je VAR lepo prijel. Bomo pa zelo težko to preslikali in uporabili na primer čez mesec dni v slovenski prvi ligi.

Dabanović o VAR-u

dosedanji del tekmovanja je v MMCanalizi komentiral Mladen Dabanović.

Nekdanji vrhunski vratar je v času svetovnega prvenstva v Rusiji dvakrat že gostoval v rubriki, tokrat pa je pod črto vzel tekme osmine finala, komentiral dosedanjo kakovost prvenstva in se zazrl v četrtfinalne pare.

Nekdanji dolgoletni reprezentančni vratar se je najprej dotaknil enajstmetrovk: "Veliko je enajstmetrovk, a jih je tudi veliko slabo izvedenih. Če igralec dobro ustreli, to pomeni tik ob vratnici ali visoko pod prečko, in če je pravilno in natančno izvedeno, ima vratar ne glede na velikost zelo malo možnosti za obrambo. Zelo malo igralcev se odloči za tvegano izvedbo. Težko je zadeti kvadratni meter polja pod tem pritiskom. Na splošno so slabo izvedene, veliko je poskusov po sredini. Malo vratarjev se odloči, da počakajo na sredini, nekateri puščajo nogo, zato je prišlo do teh obramb, zlasti Igorja Akinfejeva. Veliko kritik je sicer bilo, da vratarji zapuščajo golovo črto."

O neuravnoteženosti tabele izločilnih bojev: "Nobenega privrženca nogometa ni, ki se ne bi strinjal, da je spodnja polovica tabele manj zveneča, manj kakovostna kot zgornja. A to niti malo ne pomeni, da bo finalistu od zgoraj kaj lažje na koncu."

Ali učiti otroke, da padejo prej?
Dabanović se je dotaknil ferpleja in vprašanja vedenja brazilskega superzvezdnika Neymarja. "Ali lahko za doseganje cilja uporabimo vsa sredstva? Grdo je gledati tekmo, kot je bila Belgija - Anglija. Glede ferpleja noben ne ve, kdo je bil prvi po ferpleju v Prvi ligi, vsi pa vedo, kdo je prvak. Pri Neymarju in pretiravanju ob prekrških si sam postavljam vprašanje, ker delam z mladinskim nogometom. Otroci so tako pošteni, da ne padejo, tudi ko so pod prekrškom, in želiš si, da padejo pri ali v kazenskem prostoru. Potem pogledaš Neymarja, ki je vrhunski nogometaš, in si postaviš vprašanje: Ali učiti otroke, da padejo prej?

Hrvaška favorit proti Rusiji, a je bila Danska dober opomin
Veliko vprašanj uporabnikov je bilo vezanih na uspeh Hrvaške in njene možnosti, da pride še dlje na prvenstvu, mogoče vse do finala. "Imajo individualno kakovost, zelo resno ekipo, ne bomo rekli, da so favoriti v finalu, lahko pa mogoče res pridejo vse do finala. Do tja morajo premagati še dve reprezentanci, kar so vsekakor sposobni. Proti Rusiji so še večji favoriti kot proti Danski, za katero mislim, da je bil dober opomin. Rusi so presenetili vse, tudi sebe. Iz tekme v tekmo so rasli. Samozavestni so, evforija vlada okoli njih."

Za na konec se je Dabanović dotaknil tudi napovedi in kateri četrtfinale si velja zagotovo ogledati: "Najbolj se veselim tekme Brazilija - Belgija, čeprav sem v polfinale nekako že postavil par Francija - Brazilija."

Če smo bili skeptični, tudi sam sem dvomil, a mislim, da se je VAR lepo prijel. Bomo pa zelo težko to preslikali in uporabili na primer čez mesec dni v slovenski prvi ligi.

Dabanović o VAR-u