Kaj pravite vi? Kaj ima in česa nima ta generacija hrvaških igralcev v primerjavi s tisto iz leta 1998? Foto: Reuters
Kaj pravite vi? Kaj ima in česa nima ta generacija hrvaških igralcev v primerjavi s tisto iz leta 1998? Foto: Reuters

V tokratni, daljši različici oddaje Žoga je okrogla, ki jo je vodil Marko Cirman, so se ustvarjalci pogovarjali o drugem zaporednem napredovanju Hrvatov po enajstmetrovkah.

Ob vnovični uvrstitvi v polfinale je smelo vprašanje, kakšna je razlika med tokratno generacijo hrvaških reprezentantov in tisto iz Francije leta 1998, ko so "Vatreni" osvojili tretje mesto na svetu. Boštjan Janežič je povedal, da "sta si postavitveno reprezentanci kar podobni. Napad je raznovrstnejši, modernejši kot takrat, zdajšnja obramba pa je morda malce slabša kot tista izpred dvajsetih let, a je v defenzivi v primerjavi s tisto iz leta 1998 boljša trenutna zvezna vrsta." Jože Pepevnik pa je ob tem dodal, da je "glavna razlika zunaj terena". "Malce karizme manjka tej reprezentanci. Fantje, kot so bili Bilić, Prosinečki, Boban, so bili zelo zgovorni, karizmatični, na trenutke tudi kontroverzni nogometaši. Tega v tej hrvaški reprezentanci ni, kar ni nujno slabo. Tudi selektor se ne izpostavlja tako zelo, kot se je Ćiro Blažević. Seveda pa je to značilnost številnih klubskih in reprezentančnih sredin, ne zgolj te Hrvaške."

Kaj pravite vi? Kaj ima in česa nima ta generacija hrvaških igralcev v primerjavi s tisto iz leta 1998?

Anglija se po številnih neuspešnih turnirjih spet spogleduje z velikim uspehom. V vratih ima izjemnega Jordana Pickforda, prekinitve so plod čudovite zamisli strokovnega štaba, prehod iz obrambe v napad je hitrejši kot na prejšnjih prvenstvih. Anglije ne "krasijo" škandali nogometašev, trije levi se zdijo bolj povezani, ekipni duh je ob natančno določenih nalogah zelo opazen. Luka Petrič meni, da je "razlika prav v pričakovanjih". "Anglija je pogosto šla na velika tekmovanja navidezno brez šibkega člena v prvi postavi, vsi nogometaši so bili glavni igralci svojih klubov, niso pa znali igrati skupaj. Ta generacija je rasla skupaj, v prenovljenem angleškem mladinskem pogonu, ki veliko daje na to, da je ekipa vredna več kot posameznik."

Danes in jutri v Rusiji ni tekem, prvo polfinalno tekmo bodo Francozi in Belgijci odigrali v torek, ko boste znova lahko prisluhnili oddaji Žoga je okrogla.