Ronald Koeman na predstavitvi v Barceloni. Foto: EPA
Ronald Koeman na predstavitvi v Barceloni. Foto: EPA

57-letni Koeman je imel sicer še dveletno pogodbo z vodstvom nizozemske nogometne zveze, a se je odpovedal selektorski vlogi. Z Barcelono že ima precej izkušenj, saj je za ponos Katalonije igral med sezonama 1989 in 1995 ter leta 1992 med drugim tudi osvojil prvo Ligo prvakov v zgodovini kluba.

Koeman: Igralci morajo pokazati predanost in profesionalnost

Nekdanji odlični branilec in vezist je imel v sredo popoldne v novi vlogi predstavitveno novinarsko konferenco. Poudaril je, da nogometašem ne bo dovolil pomanjkanja predanosti in profesionalizma.

"Kar smo videli proti Bayernu, ni slika, ki jo od Barce želimo videti. Vsi igralci morajo biti zelo veseli, če nosijo majico Barcelone, in se tako tudi obnašati. Morali bomo poseči po spremembah. Trdo bomo delali, da zgradimo močno ekipo in si povrnemo ugled. Izziv je velik in ne bo lahko, saj je Barcelona kljub vsemu še vedno največji klub na svetu, kjer zahtevajo le najboljše. Želim delati z igralci, ki si želijo biti tu in dati vse za Barco. Če kdo ni srečen, mora povedati."

O imenih posameznih nogometašev Koeman še ni želel govoriti.

"Vsi vedo, da je Barcelona moj sanjski klub. Zame je nekaj zelo posebnega, da sem lahko tam trener. Na doseženo z nizozemsko reprezentanco sem ponosen. Izbrana vrsta ima svetlo prihodnost, o tem sem prepričan," je Koeman že dopoldne povedal za spletno stran nizozemske nogometne zveze. Lani je Nizozemsko popeljal do finala prve izvedbe Lige narodov.

Koeman je peti Nizozemec na klopi Barcelone. Pred njim so imeli to čast Rinus Michels, Johan Cruyff, Louis van Gaal in Frank Rijkaard.

Sedem nogometašev ni na prodaj
Novi tehnični sekretar oziroma športni direktor je postal Ramon Planes, potem ko so v torek odpustili Erica Abidala. Planes je v preteklosti deloval kot športni direktor pri Espanyolu, Alavesu in Getafeju, podobno vlogo pa je eno leto opravljal tudi pri Tottenhamu.

Predsednik kluba Josep Maria Bartomeu je v torek v pogovoru za klubsko televizijo dejal, da bosta novi trener in športni direktor temeljito prenovila ekipo. Kateri nogometaši bodo morali oditi, ni navedel, sedem pa naj jih po njegovih besedah ne bi bilo na prodaj: kapetan Lionel Messi, vratar Marc-Andre ter Stegen, branilca Clement Lenglet in Nelson Semedo ter novejše okrepitve Antoine Griezmann, Frenkie de Jong in Ousmane Dembele.

Bartomeu je dodal, da si še vedno v svoje vrste trudijo pripeljati argentinskega napadalca Lautara Martineza, ki zdaj igra za Inter.