Jan Oblak je na 19 tekmah La Lige v 1710 minutah igre prejel vsegale 10 prejetih, resda tri na zadnjih dveh tekmah. Nova lovorika zamora je tako rekoč po letu premora v njegovih rokah, a 28-letnega Škofjeločana ne zanimajo posamične lovorike, temveč klubski naslovi. Foto: Reuters
Jan Oblak je na 19 tekmah La Lige v 1710 minutah igre prejel vsegale 10 prejetih, resda tri na zadnjih dveh tekmah. Nova lovorika zamora je tako rekoč po letu premora v njegovih rokah, a 28-letnega Škofjeločana ne zanimajo posamične lovorike, temveč klubski naslovi. Foto: Reuters

Špansko nogometno prvenstvo 2020/21 je s tekmami zadnjega januarskega konca tedna uradno stopilo v drugo polovico sezone, a Atletico je pri Cadizu odigral 19. ligaško tekmo, s čimer je igralno sklenil prvo polovico.

Negredo dvakrat matiral Oblaka
Zmaga 4:2 še zdaleč ni bila idealna tekma, a kljub dvema prejetima zadetkoma je bil Jan Oblak znova eden ključnih mož. Ob zadetkih Alvara Negreda je bil sicer nemočen ‒ v 34. minuti ob izjemno zavitem diagonalnem strelu je bila škofjeloška hobotnica za las prekratka, v 70. minuti je bil Slovenc pokrit, zvrtinčena žoga pa je v neobičajnem loku zletela v mrežo tik ob vratnici.

S parado preprečil izenačenje Šaponjića
A ključna od štirih Oblakovih obramb na tekmi v Cadizu je prišla v 78. minuti pri tesnem vodstu 3:2. Tokrat je bil Negredo podajalec, z glavo pa je s petih metrov udaril posojeni igralec Atletica Ivan Šaponjić, a je 28-letni vratar velemojstrsko odbil žogo in preprečil izenačenje. Kapetan Atletov Koke je nato v zadnjih minutah postavil končni izid.

Proti 11. naslovu prvaka Španije
Posledično ima Atletico Madrid deset točk prednosti pred Barcelono in Realom Madridom, za nameček ima v dobrem še eno zaostalo tekmo (gostovanje pri Levanteju ‒ po novem 16. 2.). Po porazu na madridskem derbiju ‒ pred Cadizom edina prvenstvena tekma, na kateri je Oblak prejel dva gola ‒ so Atleti nanizali 8 ligaških zmag. Vmes so sicer izpadli iz španskega pokala proti tretjeligašu Cornelli, a je to kar skriti blagoslov zaradi urnikov tekem in odsotnosti pokalne motnje. Glavni cilj je jasen: osvojiti 11. naslov prvaka Španije, prvega po letu 2014."

"Nismo favoriti, smo pa kandidati"
Ob polovici La Lige se je Jan Oblak še pred tekmo v Cadizu razgovoril v intervjuju za Mundo Deportivo. "Odlično smo začeli sezono. Nismo favoriti za naslov, smo pa kandidati. Moramo nadaljevati v podobnem slogu, je pa do konca sezone še dolgo. Upam, da nam bo uspevalo in da se bomo do zadnjega borili za naslov," se drugi kapetan Atletica brani bremena favorita za končni naslov. Trener Diego Simeone od štarta sezone kot mantro ponavlja: "Gremo od tekme do tekme. Od tega ne bomo odstopili."

Luis Suarez je s 14 goli prvi strelec La Lige, Urugvajec pa ne skriva ogromne želje, da vnovič postane španski prvak, po možnosti pa še kralj strelcev. Oblak o Suarezu v El Mundu:
Luis Suarez je s 14 goli prvi strelec La Lige, Urugvajec pa ne skriva ogromne želje, da vnovič postane španski prvak, po možnosti pa še kralj strelcev. Oblak o Suarezu v El Mundu: "Ogromno nam je pomagal. Vesel sem, da ga je Barcelona pustila k nam. Upam, da bo še naprej igral tako dobro in bomo z njegovo pomočjo prišli do naslova." Foto: Reuters

Argentinec na klopi rdeče-belih redko hvali svoje igralce, a pred časom je primerjal Oblakovo vlogo za njegovo ekipo z najboljšim nogometašem na svetu. "On je za Atletico to, kar je za Barcelono Lionel Messi."

Prvi pri 50 točkah in z najmanj prejetimi goli
Vendar letos je Atletico v španskem prvenstvu razred zase, če pogledamo še ostale štiri najmočnejše evropske nogometne lige ‒ angleško, italijansko, nemško in francosko ‒ pa je nekaj unikatnega tudi v Top5.

Prvi so pri 50 osvojenih točkah na račun 16 zmag na 19 tekmah. Lille je z 48 točkami najbližji, a je za to potreboval kar 22 tekem Ligue 1, Milan je pri 46 točkah z 20 tekem Serie A, Bayern pri 45 z 19 tekem Bundeslige, Manchester City pri 44 z 20 tekem Premier lige.

Sočasno je Oblak, ki je branil vseh 1710 ligaških minut, prejel le 10 golov. Atleticu je tukaj najbližje Man City s 13 prejetimi zadetki, Paris Saint Germain (3. v Franciji) jih je prejel 15 ...

Drugi po odstotku obramb v Top5
Vsa skrivnost uspeha ni v granitni obrambni postavitvi, temveč tudi v samem čuvaju mreže, ne nazadnje je Oblak nabral doslej 50 obramb ‒ peti po številu v La Ligi. Po odstotku obramb ‒ 85 odstotkov ‒ mu je v najmočnejših petih evropskih ligah ob boku le Keylor Navas (PSG) s 86 odstotki ubranjenih strelov.

Oblaku so njegove obrambe prinesle 11 nedotaknjenih mrež. Več jih je v Top5 ligah nabral le Ederson v vratih Manchester Cityja (12), po 11 jih imajo še Keylor Navas (PSG), Mike Maignan (Lille) in Beniot Costil (Bordeaux).

Več golov preprečita le Pope in Areola
Po napredni statistični analizi, ki ocenjuje kakovost in število udarcev v okvir vrat je Jan Oblak prejel 5,7 gola manj, kot bi se jih pričakovalo (xGC). Več pričakovanih golov sta doslej preprečila le Nick Pope (6,1 za Burnley) in Alphonse Areola (5,9 za Fulham).

Če se pogleda še, kakšne zadetke je prejemal Jan Oblak: kar 2 avtogola, 2 gola po kotih in 1 zadetek z 11-m oziroma polovica zadetkov iz standardnih položajev ali nesrečnih okoliščin, kjer je vratar v podrejenem položaju proti strelcu.

Z razdalje klonil le pred Račićem
Dejansko sta šele zadnji tekmi načeli izredno Oblakovo statistiko: golazo Uroša Račića s 25 m za Valencio izpred tedna dni je bil prvi gol, ki ga je Škofjeločan prejel z razdalje, večje kot 11 metrov.

"Igramo nekoliko drugače, ampak Atletico bo vedno Atletico. Vedno bo imel najvišje cilje. Vse boljši smo. Imamo dobro ekipo. Pred dvema letoma je prišlo do številnih odhodov, malo smo spremenili tudi sistem igre, ampak še vedno igramo v formaciji 4-4-2. Cela ekipa se mora dobro braniti," se je Oblak za Mundo Deportivo strinjal, da je Atletico vseeno v tekoči sezoni nekoliko spremenil sistem. A ne v obrambi, temveč v napadu.

Suarez prinesel učinkovitost
Bolj mobilno zastavljena sredina je prinesla več groženj, predvsem pa so v špici napada dobili igralca, ki neusmiljeno rešeta mrežo. Luis Suarez doživlja drugo pomlad, potem ko je Barceloni postal odveč, četudi je ravno pozdravil težjo poškodbo. 14 golov in 2 podaji je dobiček El Pistolera s 16 odigranih tekem, pri 34 letih pa je Urugvajec prinesel dodatni prostor tudi običajnima partnerjema v napadu Joau Felixu (6 golov in 5 podaj) in Angelu Correi (3 goli in 6 podaj).

Atletico je končno postal učinkovit ‒ za en gol potrebujejo Colchoneros le 5,4 strela. V Evropi je učinkovitejši le Bayern s 4,7 strela za en gol, s 57 pa so Bavarci tudi z naskokom absolutno najnevarnejša ligaška ekipa.

Oblak ima z Atleticom veljavno pogodbo do poletja 2023, o zanimanju drugih klubov pa noče niti vedeti, kaj šele govoriti v javnosti.
Oblak ima z Atleticom veljavno pogodbo do poletja 2023, o zanimanju drugih klubov pa noče niti vedeti, kaj šele govoriti v javnosti. "Želja po tem, da bi z Atleticom osvojil kaj velikega, me je gnala, da sem ostal tukaj. Nogometaš igra tam, kjer želi igrati. Trenutno sem tukaj, nikoli pa ne veš, kaj sledi. Poglejte, kaj se danes dogaja po svetu. Stvari se spreminjajo iz dneva v dan. Počutim se kot eden vodij te ekipe, na igrišču in ob njem." Foto: Reuters

Glavna Oblakova želja vseeno Liga prvakov
Četudi je zdaj pri Atleticu vse osredotočeno na špansko prvenstvo, pa je Oblak v pogovoru za katalonski športni dnevnik izdal, kje je doživljal najhujše poraze in kaj je njegova največja nogometna želja.

"V Ligi prvakov sem doživel najbolj boleče poraze v svoji karieri. Ne vem, ali bom kdaj osvojil Ligo prvakov, vendar pa se v vsaki sezoni ponuja priložnost za to. Na začetku sezone smo vsi na istem. Upam, da bomo imeli možnosti za zmago. Nič ne bi bilo lepšega, kot z Atleticom osvojiti Ligo prvakov."

Na Ligo prvakov bodo Atleti uradno začeli misliti šele po naslednjih štirih krogih La Lige. V osmini finala Madridčane čaka obračun s Chelseajem, kjer so nesporni favoriti. Prva tekma bo 23. februarja, povratna pa 17. marca. Do tokrat pa bo tudi jasno, ali lahko Real Madrid in Barcelona sploh še ogrozita Atleticov juriš na naslov španskega prvaka.