Vinicius Junior, Brazilec pri madridskem Realu, je bil že večkrat tarča rasističnih žaljivk. Na obsodbo sodišča v Valencii se je na družbenih omrežjih odzval z besedami:
Vinicius Junior, Brazilec pri madridskem Realu, je bil že večkrat tarča rasističnih žaljivk. Na obsodbo sodišča v Valencii se je na družbenih omrežjih odzval z besedami: "Ta prva kazenska obsodba v španski zgodovini ni zame, je za vse temnopolte." Foto: Reuters

"Vzkliki in rasistične geste, vključno s posnemanjem gibov opic, so pri nogometašu povzročili občutke nemoči, sramu in ponižanja, s čimer so spodkopali njegovo dostojanstvo," so zapisali na sodišču.

Trojici so hkrati za dve leti prepovedali vstop na nogometne stadione, plačati morajo tudi vse stroške postopka.

"Razsodba je v boju proti rasizmu nadvse dobrodošla in popravlja krivico, ki jo je utrpel Vinicius Jr., hkrati pa pošilja jasno sporočilo tistim, ki gredo na tekme zato, da bi žalili nogometaše. La liga jih bo identificirala in prijavila, kar bo imelo zanje določene posledice," je bil zadovoljen predsednik španskega nogometnega prvenstva Javier Tebas.

Tudi Infantino pozdravil odločitev
Predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino je na Instagramu objavil, da je odločitev "pozitiven korak".

"Naše sporočilo ljudem kjer koli na svetu, ki se obnašajo rasistično, ko imajo opraviti z nogometom, je jasno: nočemo vas," je zapisal Infantino.

Incident se je zgodil 21. maja 2023 na stadionu Mestalla v Valencii, kjer so domači navijači napadalca Real Madrida zmerjali in žalili s posnemanjem opičjih krikov.

Tekmo so prekinili, ko je Vinicius obstal pred navijači in pokazal na odgovorne, zaradi česar so uradne osebe na tekmi zahtevale konec rasističnih žalitev, preden se je tekma nadaljevala.