Srbija je kar tri gole dosegla z glavo, enega izmed njih je dosegel Luka Jović. Foto: Reuters
Srbija je kar tri gole dosegla z glavo, enega izmed njih je dosegel Luka Jović. Foto: Reuters

Slovenska vrsta je po porazu s Švedsko z 0:2 na domačem terenu gostovala na vremensko vročem, navijaško sicer nekoliko manj, stadionu Rajka Mitića (na objektu, ki sprejme 53.000 gledalcev, se jih je zbralo 10.925) in kljub želji po točkovni izognitvi ničli znova ostala praznih rok.

Aleksandar Mitrović je poskrbel za prvi srbski gol. Foto: Reuters
Aleksandar Mitrović je poskrbel za prvi srbski gol. Foto: Reuters

Srbi so tako na sedmi medsebojni tekmi prvič premagali Slovence (po enem porazu in petih neodločenih izidih) in so zdaj pri treh točkah v skupini B4, Norvežani, naslednji tekmec Slovencev, so po zmagi na Švedskem pri šestih, Švedi imajo tri točke, Slovenci pa so še brez.

Kek je tekmo začel z nekoliko spremenjeno postavo, v kateri so v primerjavi s Švedsko na novo začeli Žan Karničnik na levem boku, Jon Gorenc Stanković v osrčju zvezne vrste, Sandi Lovrić pred njim in Benjamin Šeško v napadu.

Slovenija hitro izenačila
Začetek tekme je bil buren, po nekaj sekundah je zapretil Miha Zajc, a njegov strel je blokiral Aleksandar Mitrović. Minuto zatem pa je bil na drugi strani nevaren Đorđe Jovanović, ko je streljal od blizu, a žoga je bila previsoka. V 7. minuti je Jaku Bijolu spodrsnilo, Srbi so krenili v protinapad, Jovanović je podal Mitroviću, a k sreči je bil ta nespreten.

Srbija je bila nevarnejša, v 24. minuti pa je zadela. Po kotu iz podaje je najprej Sergej Milinković Savić skočil najvišje v kazenskem prostoru, meril je z glavo, a je branil Oblak. Žoga se je odbila do Aleksandra Mitrovića, ki je bil na oddaljenejši vratnici, slovenska obramba je pozabila nanj, tako da je zlahka zabil z glavo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V 30. minuti je Slovenija kljub srbski pobudi izenačila iz odličnega protinapada. Šeško je prejel dolgo podajo, žogo je nato podal v prostor, po desni strani je utekel Petar Stojanović, ki je nato z lobom z 11 m premagal srbskega vratarja, ki je šel iz vrat. V 37. minuti je Zajc z vrha kazenskega prostora meril v desni zgornji kot, a Predrag Rajković ni imel težkega dela, saj udarec ni bil močan.

Trije goli Srbije v drugem polčasu
Srbi so bili po vrnitvi na zelenico podjetnejši. Oblak je v 55. minuti požel aplavz, ko je izvrstno posredoval po strelu Mitrovića od blizu, žogo je slovenski vratar zadržal pred golovo črto. Minuto pozneje pa ni mogel preprečiti novega srbskega gola. Dušan Tadić, ki ga je Dragan Stojković poslal v igro ob polčasu, je izvedel kot, Sergej Milinković-Savić pa je bil znova odličen v skoku, z glavo je matiral Oblaka.

Slovenija je tako znova lovila priključek, a Kekovim izbrancem ni uspelo izpeljati nevarnejših akcij.

Slovenske upe o izenačenju je v 85. minuti pokopal Luka Jović, ki je po predložku Andrije Živkovića zadel z glavo od blizu. V 92. minuti je končni rezultat z novim srbskim golom postavil Nemanja Radonjić, ko je iz bližine z leve strani Oblaka premagal z diagonalnim strelom.

Kek in Oblak razočarana po porazu v Srbiji

Kek o razprodaji ugleda
Matjaž Kek, selektor Slovenije: "Čestitam Srbiji za zasluženo in realno visoko zmago. Ne ostane mi drugega, kot da rečem, da so bile zadnje minute razprodaja ugleda. Ne glede na to, da se nam je uspelo vrniti v prvem polčasu, je bilo jasno, da bodo njihove menjave dvignile ritem. Mi pa smo tudi zaradi poškodb padali. Ob polčasu smo opozarjali na število neizsiljenih napak, to je bilo nedopustno na tej ravni. Od prve minute dalje smo njim dajali možnosti, tudi z neodgovorno igro. Namesto da bi iz našega zadetka dobili zagon, smo zelo hitro potonili. Vmes sem razmišljal tudi o tem, da imam vsega dovolj. Zdaj nas čaka tekma v Oslu, potem še doma s Srbijo, potem pa bo treba pogledati, kako naprej."

Dragan Stojković, selektor Srbije: "Zdaj je bilo bolje kot prejšnjo tekmo. Mi smo tukaj, da se borimo, da izgledamo dobro, da se žrtvujemo, ljudje pa bodo ocenili, ali naj pridejo na tekmo. Za reprezentanco se ne navija, ampak se jo podpira in spoštuje. Pričakujemo večji obisk. Ne odločam pa jaz o tem. Pomembno pa je dati pomembnost igralcem, ki imajo manjšo minutažo, da jim pokažemo, da so za nas pomembni, da se dela na kolektivnem duhu. Mogoče je na začetku s prvo enajsterico kazalo, da ne moremo, ampak jaz sem vedel, da lahko. To je dobro za samozavest. Mi hočemo maksimum in tako bo tudi v Ljubljani. Je pa to ob koncu sezone izjemno težko zaradi fizičnih naporov. Sem pa zadovoljen z igro, igralci so pokazali karakter in odločnost. Popolnoma zaslužena zmaga, nogometno gledano je bilo za Srbijo danes vse idealno."

Norveški nogometaši so po uvodni zmagi v Beogradu dosegli še drugo zmago v gosteh. Na Friends Areni v predmestju Stockholma so ukanili Švede z 2:1, oba gola je prispeval prvi zvezdnik Erling Haaland.

Slovenija bo 9. junija gostovala na Norveškem, Švedska bo gostila Srbijo.


Liga narodov, liga B

2. krog:
SRBIJA – SLOVENIJA 4:1 (1:1)
10.925; Mitrović 24., Milinković Savić 56., Jović 85., Radonjić 92.; Stojanović 30.

Srbija: Rajković, Milenković, Mašović, S. Mitrović, A. Živković, Maksimović, Ilić (46./Tadić), Ristić (46./Radonjić), S. Milinković Savić (71./Lukić), Jovanović (46./Jović), A. Mitrović (Račić 81.).

Slovenija: Oblak, Blažič, Bijol, Mevlja (79./Sikošek), Stojanović, Gorenc Stanković (63./Šporar), Kurtić, Karničnik, Lovrić (79./Celar), Zajc (84./Zahović), Šeško (63./Gnezda Čerin).

Sodnik: Jesus Gil (Španija)


ŠVEDSKA – NORVEŠKA 1:2 (0:1)
Elanga 92.; Haaland 20./11-m, Haaland 69.

Lestvica:                        točk 
NORVEŠKA       2  2  0  0   3:1     6 
SRBIJA         2  1  0  1   4:2     3 
ŠVEDSKA        2  1  0  1   3:2     3 
SLOVENIJA      2  0  0  2   1:6     0 

LIGA A, skupina 2

2. krog:
ČEŠKA - ŠPANIJA 2:2 (1:1)
Pesek 4., Kuchta 66.; Gavi 45.+3, Martinez 90.

PORTUGALSKA - ŠVICA 4:0 (3:0)
Carvalho 15., Ronaldo 35., 39., Cancelo 68.

Vrstni red: Portugalska in Češka po 4, Španija 2, Švica brez točke.


LIGA C, skupina 2

2. krog:
CIPER - SEVERNA IRSKA 0:0

KOSOVO - GRČIJA 0:1 (0:1)
Bakasetas 36.
RK:
Aliti 72., Muric 91./Kosovo

Vrstni red: Grčija 6, Kosovo 3, Severna Irska in Ciper po 1.


LIGA C, skupina 4

1. krog:
GRUZIJA - GIBRALTAR 4:0 (2:0)
Kvaratskhelia 12., Kashia 33., Mikautadze 87., Vako 88.

BOLGARIJA - SEVERNA MAKEDONIJA 1:1 (1:0)
Despodov 13.; Ristovski 50.


LIGA D, skupina 2

2. krog:
SAN MARINO - MALTA 0:2 (0:0)
Busuttil 59., Guillaumier 75.

Vrstni red: Estonija in Malta po 3, San Marino brez točke.