Selektor Matjaž Kek ostaja optimističen. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Matjaž Kek ostaja optimističen. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija in Srbija sta v četrtek obe doživeli poraz pred domačimi gledalci - prva z 0:2 proti Švedski v Stožicah, druga z 0:1 proti Norveški. Na Marakani je bil v 26. minuti edini strelec Erling Haaland, zadel je iz bližine, sicer pa so imeli Srbi več strelov (7:4) in strelov v okvir vrat (5:2). Razmerje v kotih je bilo kar 12:0, v posesti žoge pa 66:34 odstotkov.

Kek: Nadgraditi dobro s tekme proti Švedski
Slovenska reprezentanca je v soboto popoldne pristala v vročem Beogradu, kjer je bilo krepko več kot 30 stopinj Celzija. To je v šali pokomentiral tudi Matjaž Kek.

"Hvala za peklenski sprejem, za te visoke temperature. Vesel sem, da sem spet na enem od kultnih stadionov evropskega in svetovnega nogometa. Govoriti o tekmecu, ki se je uvrstil na svetovno prvenstvo in ki ima toliko kakovostnih posameznikov ter jih vodi tako ugleden strokovnjak, kot je Dragan Stojković, bi bilo brezpredmetno. Moramo razmišljati o sebi in še nadgraditi tisto dobro s tekme proti Švedski," je na novinarski konferenci razmišljal selektor.

Spremembe v začetni postavi
Pojasnil je, da je za tekmo zaradi poškodbe odpadel Leo Štulac, Blaž Kramer in Timi Max Elšnik pa po težavah še nista dovolj nared za igro. "Nekatere spremembe bodo, morali bomo držati visok ritem skozi 90 minut in se pripraviti na različice njihove postavitve," je dodal Kek in dejal, da je glede fizične pripravljenosti igralcev dobil nekaj odgovorov že proti Švedski.

V začetni postavi bosta tokrat tudi Benjamin Šeško in Sandi Lovrić, ki sta v četrtek na zelenico prišla v drugem polčasu.

Selektor je po porazu pred dnevi dejal, da slovenskim napadalcem manjka malo odločnosti in predrznosti. "Mogoče nimamo toliko izražene individualne kakovosti kot pred leti z Zlatkom Zahovičem ali navezo Novaković-Dedić. Realizacijo je treba zdaj pač spraviti pod neki drugi imenovalec kolektivnega pristopa," je omenil pred tokratno preizkušnjo.

Šeško in Lovrić proti Srbiji od prve minute

"Bolje bi bilo biti kje drugje, ampak tako je"
Junijski reprezentančni boji gredo marsikomu v nos, a Kek poudarja: "Liga narodov je tekmovanje in je tudi možnost priprave za naslednje kvalifikacije. Za vse je enako, nekdo, ki daje denar, odloča, na nas je, da poskušamo vse skupaj čim bolje izpeljati. Sicer pa ne, ni 'fajn', bolje bi bilo biti kje drugje, ampak tako je. Sem pa zadovoljen z odzivom fantov, da so pokazali, kaj jim je do reprezentance."

In kaj pričakuje od same tekme? "Domači bodo skušali nadomestiti tisto, kar so zamudili proti Norveški, mi pa želimo priti do pozitivnega rezultata, torej ne ostati točkovno pri ničli. Srbiji želim vse najboljše na svetovnem prvenstvu, ne pa na tej tekmi."

Kurtić: Moramo biti tudi malo bolj "nesramni"
Vezist Jasmin Kurtić je dejal, da nogometaši vedo, kaj morajo narediti: "Imeli smo malo časa za priprave na tekmo, po drugi strani pa je dobro, da imamo takoj novo tekmo in dvoboj s Švedsko pustimo za sabo. Jutri je nov izziv, nova velika reprezentanca." Upa, da bodo napake s tekme proti Švedski zmanjšali na minimum.

"Velikokrat se pogovarjamo o dobri predstavi, a ne iztržimo tega, kar si želimo. Moramo biti tudi malo bolj 'nesramni', da se bo sestavilo za pozitiven izid. Poskušali bomo biti še bolj zbrani in osredotočeni v obrambi ter še agresivnejši v napadu, kar nam manjka. Če se nam ponudijo dve ali tri priložnosti, tako kot proti Švedski, jih moramo izkoristiti," je dejal v pogovoru za Val 202.

Sorodna novica Kek: Kot ugotavljamo že leto ali dve, nam nekaj manjka, predvsem v kazenskem prostoru

Ni Vlahovića, je pa Mitrović
O tem, da pri Srbiji zaradi poškodbe manjka njihov najboljši napadalec Dušan Vlahović, član Juventusa, pa Kurtić meni: "Mislim, da ima Srbija vrhunske napadalce, ni velike razlike, ali igra Vlahović ali ne. Pripravljeni smo na vse tipe napadalcev, so pa njihovi res vrhunski."

Aleksandar Mitrović, ki je novembra v 90. minuti zadel za zmago z 1:2 v Lizboni in zagotovil Srbiji prvo mesto v kvalifikacijski skupini za SP, je bil v tej sezoni najboljši strelec in igralec angleške druge lige. Na 44 tekmah je za prvouvrščeni Fulham dosegel kar 43 golov in dodal še sedem podaj.

Stojković z dvema napadalcema?
Po razpadu Jugoslavije Srbija na šestih tekmah še ni premagala Slovenije. Za selektorja Dragana Stojkovića - Piksija pomeni nedeljsko srečanje po porazu proti Norveški popravni izpit: "Po slabem startu potrebujemo uspeh za večjo samozavest. Le zmaga prinaša mir in zadovoljstvo. Ena od možnosti je, da bom igral z dvema napadalcema, videli bomo, kako se bo ekipa odzvala na takšno napadalno postavitev."

Sorodna novica Švedi boljši z 0:2: ne tako slab slovenski vtis, kot je slab rezultat

Kritika na naporen ritem tekmovanja
Podobno kot Kek tudi Stojković opaža, da je bilo ob slabem izidu v igri opaziti nekaj spodbudnih elementov. Obregnil se je ob naporen spored Lige narodov po koncu klubske sezone: "Naporno je odigrati štiri tekme v 10 dneh. Vidite lahko, da igralci niso na najvišji ravni, kar je normalno. Tudi v preostalih reprezentancah niso navdušeni nad zgoščenim sporedom. Zdaj bi morali biti vsi na počitnicah s svojimi družinami. Zato pravim, da na izide teh tekem ni treba gledati preveč resno. Prav je, da dobijo priložnost tudi novi igralci. Sprašujejo me, zakaj dajem priložnost Luki Joviću, če pri Realu ne igra, ampak – kako naj spet dobi samozaupanje?"

Tekmo na stadionu Rajka Mitića, ki sprejme približno 50.000 gledalcev (na tekmi s Slovenijo naj bi jih bilo od 10.000 do 15.000), bodo sodili Španci na čelu s Jesusom Gilom Manzanom.

Slovenci preizkusili zelenico na Marakani

Vse dozdajšnje tekme Slovenije in Srbije (oz. Jugoslavije):
11. 10. 2011: Slovenija - Srbija 1:0
7. 9. 2010: Srbija - Slovenija 1:1
18. 8. 2004: Slovenija - Srbija in Črna gora 1:1
5. 9. 2001: ZR Jugoslavija - Slovenija 1:1
28. 3. 2001: Slovenija - ZR Jugoslavija 1:1
13. 6. 2000: Slovenija - ZR Jugoslavija 3:3


Liga narodov

Liga B, 2. krog

Nedelja ob 20.45:
SRBIJA - SLOVENIJA

Sodnik: Jesus Gil Manzano (Španija)

ŠVEDSKA - NORVEŠKA

Lestvica: Švedska in Norveška po 3, Srbija in Slovenija brez točk.