Igralci Borussie iz Mönchengladbacha se veselijo prvega preboja v osmino finala Evropske lige. Foto: Reuters
Igralci Borussie iz Mönchengladbacha se veselijo prvega preboja v osmino finala Evropske lige. Foto: Reuters
Lars Stindl
Lars Stindl je v desetih minutah poskrbel za neverjeten preobrat na stadionu Artemio Franchi. Foto: Reuters
Santos Borre
Santos Borre je po četrt ure zatresel mrežo Rome, a to ni bilo dovolj za napredovanje Villarreala. Foto: Reuters
Gent
Veliko veselje nogometašev Genta na razprodanem Wembleyju. Tottenham je pred 80.465 gledalci doživel hladno prho. Foto: Reuters
Gustavo Cabral
Gustavo Cabral je v 108. minuti srečanja v Harkovu popeljal Celto v osmino finala. Foto: Reuters

Prejšnji četrtek je na Borussia Parku odločil Federico Bernardsechi z izjemnim prostim strelom. Nemci so imeli veliko priložnosti, a nikakor niso zatresli mreže.
Kalinić unovčil prvo priložnost za vijoličaste
Izbranci Dieterja Heckinga so tudi na stadionu Artemio Franchi vse stavili na napad. Visoki branilec Jannik Vestergaard je v 8. minuti z glavo stresel vratnico. Gostitelji so unovčili prvo priložnost, Bernardeschi je podal do Nikole Kalinića, ki se je izognil prepovedanemu položaju in z desno nogo zatresel mrežo.
Borja Valero izkoristil darilo Vestergaarda
Po pol ure igre je Vestergaard naredil neverjetno napako. Žogo je skušal izbiti izpred svojega kazenskega prostora, a jo je zgrešil in padel je po tleh. Pritekel je Borja Valero in z 12 metrov z levico le še potisnil žogo mimo Yanna Sommerja v mrežo.
Stindl do hat-tricfka v desetih minutah
Gostje so bili šokirani, minuto pred odmorom pa so se vrnili v igro. Maximiliano Oliveira je v kazenskem prostoru podrl Patricka Herrmanna. Z bele točke je bil natančen Stindl.
Na začetku nadaljevanja je Borussia krenila na vse ali nič. Od prve minute se je začel popoln napad na vrata Fiorentine in že v 47. minuti je do strela z bližine prišel Josip Drmić, žogo je vratar Ciprian Taturasanu še odbil, Stindl pa jo je z levico poslal v mrežo.

Christensen postavil piko na i
V 54. minuti je razigrani Stindl zadel še tretjič v razmiku desetih minut, Hofmann ga je našel na robu kazenskega prostora in kapetan Borussie je z desno nogo poslal žogo tik ob vratnici v mrežo. Fiorentina je bila popolnoma razglašena. Po uri igre je Hofmann z desne strani podal pred vrata, kjer je Andreas Christensen z glavo povišal na 2:4.
Iličić stresel prečko
V 63. minuti je vstopil Josip Iličić, zamenjal je Bernardeschija. Pet minut zatem je slovenski reprezentant s prostega strela z 20 metrov zadel prečko. Gostitelji so skušali vsaj znižati do konca tekme, a jim ni uspelo.
Hekicng: Ko je igra stekla, nas ni bilo več mogoče ustaviti
"To je bilo enkratno doživetje za vse igralce. Le priklonim se jim lahko. Vrnili so se po velikem zaostanku na gostovanju. V ključnem trenutku smo znižali na 2:1 in Fiorentina je nato popustila. Ob odmoru sem dejal, da moramo izenačiti na 2:2, potem pa bodo gostitelji razpadli. Ko je enkrat igra stekla, nas ni bilo več mogoče ustaviti in mislim, da še nismo rekli zadnje besede v tem tekmovanju," je bil navdušen trener Hecking, ki je bil jeseni odpuščen v Wolfsburgu.

Mevlja in Verbič naprej
V osmino finala sta se od Slovencev prebila le Miha Mevlja z Rostovom in Benjamin Verbič s Köbenhavnom. Rostov je večji del naloge opravil že na prvi tekmi proti praški Sparti, saj jo je tudi z zadetkom Mevlje dobil kar s 4:0. Tokrat se je tekma končala z 1:1. Tako kot na prvem obračunu je Mevlja tudi tokrat igral celo tekmo. Verbiča zaradi poškodbe tudi tokrat ni bilo v kadru Köbenhavna proti Ludogorcu. Toda njegovi soigralci so že v gosteh slavili zmago z 2:1, danes pa sta se ekipi razšli brez zadetkov.

Veliko slavje na Cirru - slovo Bilbaa
Za veliko presenečenje je poskrbel ciprski Apoel, ki je izločil Athletic iz Bilbaa. Na prvi tekmi je izgubil z 2:3, danes pa so Ciprčani zmagali z 2:0. Gola sta prispevala Pieros Sotiriou (46.) in Yannis Gianniotas (54./11 m).

Tudi Tottenham izpadel
Presenetljivo je tudi Gent izločil Tottenham. Prvo tekmo so Belgijci dobili z 1:0, danes pa so na Wembleyu remizirali (2:2). Londončanom skoraj nič ni šlo po načrtih, Harry Kane je dosegel avtogol v 20. minuti za 1:1, že v 40. minuti pa je rdeči karton dobil Dele Alli.

Najbolj zanesljivi v šestnajstini finala so bili nogometaši Lyona, ki so skupno kar z 11:2 izločili AZ Alkmaar. Francozi so na prvi tekmi zmagali s 4:1, danes pa kar s 7:1. Nabil Fekir je zadel trikrat.

Thelin v zadnji minuti šokiral navijače v St. Peterburgu
Zelo zanimiv je bil dvoboj Zenita iz Sankt Peterburga in Anderlechta. Potem ko so Belgijci doma zmagali z 2:0, je kazalo v Rusiji na preobrat. Do sodniškega dodatka je Zenit vodil s 3:0, dvakrat je zadel Brazilec Giuliano. V zadnji minuti rednega dela je odrešilni gol za Belgijce dosegel Kiesse Thelin z glavo.

Cabral odločil v podaljšku
Dvoboj Šahtarja in Celte se je v Harkovu končal šele po podaljšku. Prva in druga tekma sta se po rednem delu končali z 1:0, vsakič v korist gostujoče ekipe. V 90. minuti si je Celta z enajstmetrovko Iaga Aspasa priigrala podaljšek. V dodatnih 30 minutah je osmino finala svoji ekipi zagotovil Gustavo Cabral v 108. minuti.

Žreb parov osmine finala bo v petek ob 13.00.

Šestnajstina finala, povratne tekme:
Osmanlispor - OLYMPIACOS 0:3 (0:0) 0:0
Ansarifard 47., 86., Elyounoussi 70.

AJAX - Legia Varšava 1:0 (0:0) 0:0
Viergever 49.

APOEL - Athletic Bilbao 2:0 (0:0) 2:3
Soteriou 46., Gianniotas 56.
RK: Soteriou 65.; Iturraspe 91.

ROMA - Villarreal 0:1 (0:1) 4:0
Borre 16.
RK: Rüdiger 81./Roma

BEŠIKTAŠ - Hapoel Ber Ševa 2:1 (1:1) 3:1
Aboubakar 17., Tosun 87.; Nwakaeme 64.
Sodil je Matej Jug.

Zenit - ANDERLECHT 3:1 (1:0) 0:2
Giuliano 24., 78., Dzjuba 72.; Thelin 90.

Fiorentina - BORUSSIA (M) 2:4 (2:1) 1:0
Kalinić 15., Borja Valero 29.; Stindl 43./11-m, 47., 54., Christensen 60.

Fiorentina: Tatarusanu, C. Sanchez, Gonzalo Rodriguez, Astori, Badelj (64./Babacar), Vecino, Chiesa, Maximiliano Olivera, Bernardeschi (63./Iličić), Borja Valero, Kalinić.

Borussia (M): Sommer, Jantschke, Christensen, Vestergaard, Wendt, Kramer, Dahoud (80./Strobl), Herrmann, Hofmann (73./Johnson), T. Hazard (27./Drmić), Stindl.

Sodnik: Artur Manuel Ribeiro Soares Dias (Portugalska)




KÖBENHAVN
- Ludogorec 0:0 2:1
Verbič (Köbenhavn) je poškodovan.

GENK - Astra Giurgiu 1:0 (0:0) 2:2
Pozuelo 67.

LYON - AZ Alkmaar 7:1 (4:1) 4:1
Fekir 5., 27., 78., Cornet 17., Darder 34., Aouar 87., Diakhaby 89.; L. Garcia 26.

Šahtar Doneck - CELTA VIGO * 0:2, 0:1 (0:0) 1:0
Iago Aspas 91./11-m, Cabral 108.
* - po podaljšku
Sodil je Slavko Vinčić.

Sparta Praga - ROSTOV 1:1 (0:1) 0:4
Karavajev 84.; Poloz 13.
RK: N. Costa 67./Sparta Praga
M. Mevlja
(Rostov) je igral vso tekmo.

Tottenham - GENT 2:2 (1:1) 0:1
Eriksen 10., Wanyama 61.; Kane 20./ag, Perbet 82.
RK: Alli 39./Tottenham



Odigrano v sredo:

St. Etienne - MANCHESTER UNITED 0:1 (0:1) 0:3
Mhitarjan 16.
RK: Bailly 63./Man. Unnited
Berić (St. Etienne) je igral do 59. minute.

Fenerbahče - KRASNODAR 1:1 (1:1) 0:1
Souza 41.; Smolov 7.

SCHALKE - Paok 1:1 (1:1) 3:0
Schöpf 23.; Nastasić 25./ag

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.

Žreb bo v petek ob 13.00.