Slaviša Stojanović se zaveda, da po septembrskih porazih proti Švici in Norveški prostora za spodrsljaje ni več. Prejšnji teden se je
Slaviša Stojanović se zaveda, da po septembrskih porazih proti Švici in Norveški prostora za spodrsljaje ni več. Prejšnji teden se je "Slave" mudil na Uefini konferenci vseh 53 selektorjev evropskih reprezentanc v Varšavi. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Džengis Čavušević
Džengisa Čavuševića je Stojanović nekoč vodil pri Domžalah. 24-letni napadalec je leta 2010 odšel v Švico k drugoligašu Wilu, letos pa je prestopil v prvoligaša St. Gallen, ki je po 11 krogih švicarskega prvenstva na 2. mestu. Čavušević je v letošnji sezoni dosegel štiri zadetke in si deli četrto mesto na lestvici strelcev. Zadel je tudi proti Zürichu (dvakrat) in Baslu. Foto: www.nkdomzale.si
Goran Cvijanović
Goran Cvijanović je prvič vpoklican v člansko reprezentanco. Foto: EPA
Stojanović teden pred Ciprom razkril seznam

S Ciprom bo slovenska nogometna reprezentanca v kvalifikacijah za SP 2014 prihodnji petek (12. oktobra) igrala v Mariboru, z Albanijo pa štiri dni pozneje v Tirani.
Valterja Birse tokrat ni poleg zaradi poškodbe, Zlatana Ljubijankića pa zaradi slabše telesne pripravljenosti. Nekaj težav ima tudi Tim Matavž, pri katerem pa naj bi šlo le za lažji prehlad, tako da bo na voljo selektorju: "Upam, da na ta zbor končno pride v polni fizični pripravljenosti, saj je tudi na zadnjega prišel s poškodbo, ki ga je za dva, tri dni oddaljila od treninga. To se mu je ponovilo kar nekajkrat."
V primerjavi s septembrskima tekmama proti Švici (0:2) in Norveški (1:2) so s seznama odpadli še Darijan Matić, Dare Vršič, Etien Velikonja in vratar Vid Belec. Edino med branilci ni sprememb, vpoklicanih je istih sedem kot ob prejšnjem zboru.


Ne gre za spoznavanje ali eksperiment
"Pred nami sta dve izjemno pomembni tekmi. Zdaj je vsaj pri meni osredotočenost le na Ciper. Kar nekaj težav je bilo s sestavo igralskega kadra za ta reprezentančni zbor. Po težavah s poškodbami oziroma trenutnem fizičnem stanju Birse in Ljubijankića sem poklical Berića in Čavuševića, ob njiju pa sta na seznamu še dva novinca - Kampl in Cvijanović, ki v zadnjem času igrata v zelo dobri formi ter sta si zaslužila vpoklic. Vse drugo pa je bolj ali manj znano," je na novinarski konferenci v Ljubljani seznam na kratko pokomentiral Stojanović.
Reprezentanca se bo zbrala v ponedeljek v hotelu Primus na Ptuju. Do srede zvečer, ko bo preizkusila zelenico v Ljudskem vrtu, bo trenirala v Kidričevem. Stojanović bo v ponedeljek in sredo svoja razmišljanja predstavil na novinarski konferenci. Zadnja se bosta izbrani vrsti pridružila Mišo Brečko in Dominic Maroh, ki imata s Kölnom tekmo v ponedeljek.

Pred časom je selektor govoril, da bodo prednost pri igranju dobili tisti, ki igrajo redno v svojih klubih, a tudi zdaj ima prvi mož stroke še kar nekaj težav v tem pogledu, saj marsikateri izmed izbrancev ne dobi priložnosti. Kljub temu pa čas za korenite spremembe ni primeren. "Velikih sprememb čez noč ne smemo delati, treba je verjeti v izbor, treba je verjeti v igralce, ki so tej reprezentanci dali veliko, in se osredotočiti na točno določeni tekmi, to sta ti dve s Ciprom in Albanijo. Sem se pa poskusil približati temu, da pokličem čim več igralcev, ki redno nastopajo za svoje klube, ki dobro nastopajo za svoje klube in ki puščajo pečat na takšen ali drugačen način," pravi Stojanović ter dodaja, da štirje novinci v nobenem primeru niso le zaradi spoznavanja vzdušja: "Ne, nimamo časa za spoznavanje. Novinci so zraven, ker so že v mojih ožjih ali širših kombinacijah. Daleč od tega, da gre za spoznavanje ali eksperiment."

Proti Cipru sedmič
Sicer pa se Stojanović zaveda, da možnosti za napake po slabem začetku kvalifikacij ni več. "Dvoboj s Ciprom je v tem trenutku za nas izjemno pomemben - vsaj v smislu zbiranja točk. Nujno potrebujemo tri točke, druge filozofije ni. Gre za dokaj neugodno reprezentanco, ki doma igra drugače kot v gosteh. Ima kar nekaj dobrih posameznikov, nekaj hitrih in tehnično dobrih igralcev, v konici napada je izkušeni kapetan Michalis Konstantinou. Ciprčani imajo kakovost, ampak naša mora biti primarna in moramo razmišljati predvsem o tem, kako bomo osvojili tri točke," je odločen selektor.

Slovenska reprezentanca, 35. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, se bo s Ciprom, 107. na Fifini lestvici, pomerila sedmič. Slovenski izkupiček z dozdajšnjih tekem je tri zmage, dva neodločena izida in poraz. Kot zanimivost velja omeniti, da je bil Ciper sploh drugi tekmec samostojne Slovenije, leta 1992 sta se ekipi razšli z 1:1.
Seznam reprezentantov za tekmi proti Cipru in Albaniji:

Vratarji (3):
Handanović Jasmin, Maribor (SLO)
Handanović Samir, Inter (ITA)
Oblak Jan, Rio Ave (POR)
Branilci (7):
Brečko Mišo, Köln (NEM II)
Cesar Boštjan, Chievo (ITA)
Jokić Bojan, Chievo (ITA)
Kelhar Dejan, Qabala (AZR)
Maroh Dominic, Köln (NEM II)
Struna Andraž, Cracovia (POL II)
Šuler Marko, Legia Varšava (POL)

Vezisti (9):
Bačinović Armin, Hellas Verona (ITA II)
Cvijanović Goran, Maribor (SLO)
Iličić Josip, Palermo (ITA)
Kampl Kevin, Salzburg (AVT)
Kirm Andraž, Groningen (NIZ)
Kurtić Jasmin, Palermo (ITA)
Mertelj Aleš, Maribor (SLO)
Radosavljević Aleksander, Venlo (NIZ)
Šišić Mirnes, OFI Kreta (GRČ)
Napadalci (5):
Berić Robert, Maribor (SLO)
Čavušević Džengis, St. Gallen (ŠVI)
Dedić Zlatko, Bochum (NEM II)
Matavž Tim, PSV Eindhoven (NIZ)
Pečnik Nejc, Sheffield Wednesday (ANG II)

Stojanović teden pred Ciprom razkril seznam