40-letni srbski trener Ilija Stolica je vsega 51 dni vodil Olimpijo, ki je pod njegovim vodstvom odigrala pet uradnih tekem, slavila le enkrat, štirikrat ostala brez gola in doživela dva poraza. Foto: BoBo
40-letni srbski trener Ilija Stolica je vsega 51 dni vodil Olimpijo, ki je pod njegovim vodstvom odigrala pet uradnih tekem, slavila le enkrat, štirikrat ostala brez gola in doživela dva poraza. Foto: BoBo
Milan Mandarić in Ilija Stolica
Milan Mandarić je v treh letih predsednikovanja Olimpiji imenoval že osem trenerjev. Pred Ilijo Stolico so se na klopi zvrstili Marijan Pušnik, Marko Nikolić, Rodolfo Vanoli, Luka Elsner, še enkrat Pušnik, Safet Hadžić in Igor Biščan. Foto: BoBo
Predsednik Olimpije Milan Mandarić (drugi z desne v spodnji vrsti) med spremljanjem tekme v družbi Sebastjana Cimerotiča in Seada Karaselimovića. Omenjena trojica je tudi glavna tarča grafitov, ki se pojavljajo v zadnjih dneh po Stožicah in pred sedežem kluba v poslovni stabi na Dunajski cesti 159 v Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com
Številni navijači Olimpije so utrujeni od nenehnih sprememb in kadrovskih menjav. Ob odslovitvi Igorja Biščana po osvojitvi naslova prvaka je bil poudarek, da je premalo upošteval predsednikove želje po atraktivnejši igri, kjer naj bi ključni delež prispevali mlajši slovenski nogometaši. A kaj ko so med prestopnim rokom v Ljubljano nato prihajali večinoma starejši tujci z dolgimi spiski nekdanjih klubov. Foto: BoBo
Ilija Stolica in Olimpija sta se razšla
Ivačič: Manjka nam želja in volja
Ščulac: Ko mi nekdo "zasika", mi dvigne pritisk

Iz ljubljanskega kluba so sporočili, da sta se Mandarić in Stolica dogovorila za sporazumno prekinitev pogodbe. "Predsednik in trener sta govorila o dosedanjem sodelovanju, doseženih rezultatih in o stanju v moštvu. Ocenila sta, da obstajajo številni nesporazumi, zato sta se dogovorila za sporazumno prekinitev pogodbe. Predsednik se je Iliji Stolici zahvalil za vložen trud in mu zaželel veliko sreče in uspeha v nadaljevanju kariere," so zapisali v izjavi za javnost pri NK-ju Olimpiji.

Usoden je bil verjetno spor Stolice s prvim domačim igralcem Rokom Kronavetrom, ki na zadnjih tekmah sploh ni bil v postavi, čeprav ni bil poškodovan, predtem pa je bil ključni mož Olimpije.

Pod Stolico zadevali le proti križarjem
Srbski trener je bil predstavljen kot trener Olimpije 11. junija, ko je nasledil odpuščenega Igorja Biščana, ki kljub dvojni kroni državnega in pokalnega prvaka ni našel skupnega jezika s predsednikom kluba Mandarićem. Po kopici igralskih sprememb v moštvu, pri čemer je bilo pripeljanih bore malo mladih slovenskih nogometašev, kar naj bi bila Mandarićeva usmeritev, je Olimpija slabo začela sezon. Na petih uradnih tekmah so zmaji kar štirikrat ostali brez zadetka, edina svetla izjema je bilo prvo soočenje s Crusadersi (5:1). Na četrtkovi povratni tekmi 2. predkroga za Evropsko ligo v Belfastu proti Crusadersu bo Olimpijo vodil dosedanji prvi pomočnik Aleksandar Linta. Pod Stolico je Olimpija na petih tekmah iztržila zmago, dva remija in dva poraza s skupno razliko v golih 5:4.

Opoldne pismo navijačem, nato menjava trenerja
Po bledem začetku sezone slovenskih prvakov v nogometu in vse večjem ter jasno izraženem besu navijačev se je še pred novo trenersko menjavo oglasil predsednik NK-ja Olimpija Milan Mandarić: "Pravi navijači so vedno s klubom, ne zgolj takrat, ko se osvajajo lovorike."

Olimpija Ljubljana je na petih uradnih tekmah v novi sezoni 2018/19 kar na štirih tekmah ostala brez zadetka, ob številnih priložnostih se ji je odprlo le na prvem soočenju s Crusadersi v 2. predkrogu Evropske lige, ko je bilo na koncu kar 5:1. Z vsega eno točko branilci naslova v novi Prvi ligi zasedajo predzadnje, 9., mesto, že na samem začetku pa so prelahko zapravili priložnost v Ligi prvakov, kjer je bil Qarabag kljub statusu nespornega favorita komaj kaj boljši v obračunu 1. kroga kvalifikacij.

Po kadrovskih spremembah ni izidov
V zapisu na klubski spletni strani je Mandarić najprej navedel dejstva, pri čemer pa ni dodal nobenih pojasnil: "Pred Olimpijo je nova sezona, odigrali smo že prve prvenstvene tekme, igramo v kvalifikacijah za evropsko ligo, že v četrtek nas čaka nov izziv v Belfastu. V prvem krogu kvalifikacij za ligo prvakov smo izpadli, prvi tekmi v prvenstvu nista prinesli želenih rezultatov, zaradi česar smo jasno zaskrbljeni in iščemo nove rešitve. Zamenjali smo trenerja, del moštva, rezultati teh sprememb pa še vedno niso vidni. V naši igri obstajata želja in energija, manjkajo pa nam kakovosten zaključek in goli."

"Vlagam svoj denar, čas in znanje"
Že v drugem delu komentarja se je predsednik, mecen in upnik NK-ja Olimpija v eni osebi obrnil na navijače zeleno-belih: "Razumem zaskrbljenost navijačev, ampak ne vidim razloga za malodušnost in padanje v obup. Tudi večji klubi od Olimpije so deležni vzponov in padcev. Pravi navijači so vedno s klubom, ne zgolj takrat, ko se osvajajo lovorike. Vodenje kluba niti približno ni lahka stvar. Olimpijo vodim na način, za katerega menim, da je za klub najboljši. Vedno bom prevzel polno odgovornost, saj vlagam svoj denar, čas in znanje. Rezultati pa so vidni."

Mandarić: Moja vrata so vedno odprta
V tretjem delu komentarja je Mandarić izpostavil dosežke kluba pod njegovim vodstvom v preteklih treh sezonah, ko je Olimpija dvakrat osvojila Prvo ligo, ob tem se je tudi obregnil ob grafite, ki se pojavljajo na upravni stavbi kluba in v okolici Stožic. "Olimpija je bila pozabljena, mi smo jo iz stanja, ko se nihče ni zanimal zanjo, postavili v središče dogajanje celotne javnosti. To je rezultat dela, vlaganja, pa tudi enotnosti v klubu, skupnosti, ekipnega duha in želje po uspehu. Kljub vsemu sem vedno pripravljen poslušati mišljenja ljudi, ki jim je mar za naš klub in mislijo drugače. Zanje so moja vrata vedno odprta. Ne glede na to, o kom govorimo; navijači, ljubitelji nogometa, dobronamerni mimoidoči. Nobene potrebe ni, da se kdor koli skriva za naročenimi parolami, napisanimi pred vhodom v prostore našega kluba. Ker prav te parole največ povedo o njihovih naročnikih in njihovih pravih interesih."

Za konec se je Mandarić dotaknil še konkretnega nepojasnjenega primera, kaj se spet dogaja z Rokom Kronavetrom, ključnim možem obeh šampionskih pohodov, ki se je očitno znašel v nemilosti trenerja Ilije Stolice, pri čemer srbski strokovnjak zavrača vsakršno pojasnilo, zakaj ne računa na igre 31-letnega Mariborčana v zmajevem gnezdu.

Olimpijo okrepil izgubljeni sin
Vrste Ljubljančanov je okrepil Vitja Valenčič, 19-letni obrambni vezist, ki je nogometno zrasel pri Olimpiji. Pri 16 letih je prvo profesionalno pogodbo podpisal s Fiorentino, pri kateri je redno igral za mladince v Primaveri (64 tekem, trije goli in šest podaj v treh sezonah).


Kronaveter ni izključen ali prečrtan

"V zadnjem času se v javnosti pojavljajo vprašanja, kaj se dogaja z Rokom Kronavetrom, ali je prečrtan s spiska nogometašev, ki bodo igrali v letošnji sezoni. Moj odgovor je kratek in enostaven. Rok Kronaveter je eden naših najboljših nogometašev in eden izmed simbolov uspeha, ki ga je Olimpija ustvarila v zadnjih treh sezonah. Zato ne obstaja možnost, da bi bil izključen ali prečrtan s seznama naših igralcev, dokler sem jaz predsednik Olimpije. Vidim ga v zeleno-belem dresu tudi v prihodnjih tekmah, tako prvenstvenih kot evropskih. Želim mu mnogo uspeha in veliko doseženih golov. Če bo Rok kadar koli zapustil Olimpijo v iskanju novega izziva, bo odšel na način, kakršen mu pripada. Z dolžnim spoštovanjem in z zahvalo za vse, kar je naredil za naš klub,"
zatrjuje Mandarić, da Kronaveter še ni rekel zadnje pri Olimpiji.

Crusaders : Celje – poraženec Bate/HJK : Triglav
Slovenske prvake v četrtek čaka povratna tekma v Belfastu proti prvaku Severne Irske Crusaders, pri čemer bi morali zgolj potrditi napredovanje v 3. predkrog Evropske lige. Pravi izziv za Olimpijo prihaja na prvi domači ligaški tekmi sezone, ko bodo v nedeljo gostili Celje. Naslednji četrtek, če ne bo kakšne katastrofe v Belfastu, gostuje v Ljubljani naslednji evropski tekmec poraženec iz dvoboja Bate Borisov HJK Helsinki (prva tekma v Belorusiji 0:0), v 4. krogu Prve lige pa zmaji gostujejo pri Triglavu iz Kranja.

Ilija Stolica in Olimpija sta se razšla
Ivačič: Manjka nam želja in volja
Ščulac: Ko mi nekdo "zasika", mi dvigne pritisk