Milivoje Novakovič je bil v pretekli sezoni z 20 zadetki prvi strelec druge nemške lige. Lahko Nova kaj takega ponovi tudi v prvi? Foto: EPA
Milivoje Novakovič je bil v pretekli sezoni z 20 zadetki prvi strelec druge nemške lige. Lahko Nova kaj takega ponovi tudi v prvi? Foto: EPA
Milenko Ačimovič
Milenko Ačimovič velja za ključnega moža vijoličastih z Dunaja. Foto: Reuters
Robert Koren (WBA)
Robert Koren je v zadnjih 19 mesecih z West Bromwichem podpisal že tri pogodbe. Po drugi je prejel 780 tisoč evrov letno, koliko po novi pa je še skrivnost. Foto: EPA

To, da kar 15 nogometašev, ki so v kadru selektorja Matjaža Keka za prvi dve kvalifikacijski tekmi za SP 2010, igra v tujini, je obveza za privržence slovenske reprezentance, da podrobno spremljajo tudi tuja nogometna prvenstva. Z začetkom španskega in italijanskega prvenstva lahko od zdaj vsak konec tedna spremljamo Slovence v vseh petih najmočnejših ligah na svetu (Premier ligi, Primeri Division, Serii A, Bundesligi in Ligue 1), kar se je dogajalo le še v spomladanskem delu sezone 2004/2005.

Köln od šoka do šova Novakoviča
V Nemčiji še naprej blesti Milivoje Novakovič, ki je v 3. krogu na gostovanju v Karlsruheju zabil že tretji zadetek, s katerim deli drugo mesto na lestvici strelcev. Še pred golom z glavo v 72. minuti in podaji za drugi zadetek Kölna v 84. pa sta Nova in Mišo Brečko (igral vso tekmo) preživljala trenutke groze. Sredi prvega polčasa je kapetan Kölna Ümit Özat padel na tla in ostal brez zavesti. Po hitri zdravniški pomoči se je Turek v slačilnici že zavedel, tako da se je tekma lahko nadaljevala. Po šoku je kapetanski trak prevzel ravno Novakovič in nato v nadaljevanju popeljal Köln do prve prvenstvene zmage po vrnitvi med nemško elito in devetega mesta na lestvici.

Bojan Prašnikar je v Cottbusu klonil pred dortmundsko Borussio (0:1), Energie pa z 1 točko zaseda predzadnje 17. mesto.

Koren po rehabilitaciji dočakal povišico
V Angliji je edini slovenski predstavnik Robert Koren, ki ga je West Bromwich je prvo točko ujel na gostovanju pri Boltonu (0:0). Koren, ki je v soboto igral do 66. minute, je predtem v torek na pokalni tekmi proti Hartlepoolu (1:4) zabil prekrasen izenačujoči gol, za nagrado pa je nato v petek podpisal novo dvoletno pogodbo, s katero je še utrdil status najbolje plačanega slovenskega nogometaša.

Sarma na vrhu, drugi pri dnu lestvic
Udinese Samirja Handanoviča in Jana Koprivca (tretji vratar) je odprl novo sezono Serie A s prepričljivo zmago nad Palermom (3:1). Sarma je dobro odbranil tekmo, pri zadetku pa je bil nemočen.

V Franciji je bil "slovenski" Sochaux poražen na Velodromu - Marseille je bil boljši z 2:1. Bojan Jokič je odigral vso tekmo, Valter Birsa je v igro vstopil v 78. minuti, Sochaux pa je zdrsnil na predzadnje mesto. Boštjan Cesar (Marseille) ni bil v kadru za tekmo, kljub napovedim pa še ni našel novega kluba. Branko Ilič je srečanje med Betisom in Recreativom (0:1) presedel na klopi za rezervne igralce.

Uspešni kapetan
Belgijski Gent Marka Šulerja in Zlatana Ljubijankiča je po izpadu iz Pokala Uefe rane zacelil v domačem prvenstvu, Charleroi je padel z 2:0. Šuler, ki je rahlo poškodovan, je igral vso tekmo, Ljubijankič pa je teren zapustil v 66. minuti, ko je bil postavljen končni izid. Andrej Komac je v dresu Djűrgadna, ki je prav tako izpadel iz drugorazrednega evropskega pokala, v ponedeljek zvečer remiziral z Orebröjem. Kapetan reprezentance Anton Žlogar ima za sabo uspešen teden: Omonia iz Nikozije je napredovala v 1. krog Pokala Uefe (izločila je grški AEK), v domačem prvenstvu pa se je v gosteh veselil zmage nad svojim nekdanjim klubom Paralimnijem (2:0).

Trije nedejavni reprezentantje
Mitja Mörec
je kot rezervist pospremil uspeh svojega CSKA-ja iz Sofije nad Varno (3:0), na tribuni pa je uvod grškega prvenstva preživel Mirnes Šišič, ki se vrača po poškodbi. Olympiakos je s 3:1 odpravil Asteras Tripolis. Zlatko Dedič je zaradi kartonov izpustil slovenski obračun v italijanski Serii B med Frosinonejem in Mantovo, pri kateri je nepremagan ostal Jasmin Handanovič (0:2). Ker druga liga nima reprezentančnega premora, se Samirjev starejši bratranec ni mogel odzvati klicu selektorja Keka.

Vršič znova operiran
Od nereprezentantov v tujini izstopa trojica Dejan Rusič, Klemen Lavrič in Milenko Ačimovič. 31-letni Mile je bil med najboljšimi možmi dunajske Austrie, ki je z 2:1 odpravila Mattersburg; vijoličasti po 8. krogih zasedajo tretje mesto z zaostankom 4 točk za Rapidom. Istoimenski klub iz glavnega mesta Romunije je priznal premoč Timisoari, za katero je edini zadetek v 86. minuti prispeval ravno nekdanji napadalec Celja; Rusič (Rusici v romunskih izdajah časopisov) je zadel že na tretji tekmi zapored, medtem ko je Dare Vršič prestal novo operacijo, po kateri naj bi se vrnil v desetih tednih.

Zdaj na vrsti reprezentanca
Že v četrtek je na Daljnem vzhodu zabil tudi Lavrič. Z njegovim drugim golom v sezoni je Omiya Ardija ugnala Jokohamo. O čedalje boljšem razpoloženju Trboveljčana (igral je do 80. minute) na Japonskem se lahko prepričate v videu na desni strani. Po reprezentančnem premoru in tekmah Slovenije z Poljsko in Slovaško se klubska tekmovanja nadaljujejo šele sredi septembra.

Toni Gruden