Foto: EPA
Foto: EPA

Za Španijo, ki je lani avgusta v Avstraliji osvojila naslov svetovnih prvakinj, sta zadeli Aitana Bonmati (32.), dobitnica zlate žoge 2023 in igralka preteklega leta po izboru Mednarodne nogometne zveze (Fifa), in Mariona Caldentey (53.).

Za Španke je to prva zmaga nad Francozinjami v štirinajstih dvobojih. Deset prejšnjih so izgubile, tri pa igrale neodločeno.

Nagrado za najboljšo igralko finala je iz rok predsednika Uefe Aleksandra Čeferina prejela Aitana Bonmati, sicer igralka Barcelone.

"Zasluženo smo osvojile nov naslov. Zmago bi lahko zapečatile že v prvem polčasu, vendar smo bile premalo natančne. Ta ekipa je znova dokazala, da nima omejitev. Naš naslednji izziv so olimpijske igre," je dejala Bonmati.

Na tekmi za tretje mesto v Heerenveenu je bila Nemčija po dveh zadetkih v drugem polčasu z 2:0 boljša od Nizozemske in si zagotovila mesto na olimpijskih igrah v Parizu.

Tam bodo nastopile tudi Španke, Francozinje kot gostiteljice, Američanke, Brazilke, Kolumbijke, Kanadčanke in predstavnice Nova Zelandije.

Slovenska reprezentanca je na začetku decembra kot najslabša tretjeuvrščena ekipa v Ligi B nazadovala v Ligo C. Izbranke Saše Kolmana so v skupini s Češko, BiH-om in Belorusijo enkrat zmagale, trikrat remizirale in dvakrat izgubile.

Španske nogometašice dobile tudi Ligo narodov