Bruno Fernandes je z dvema zadetkoma tlakoval pot Portugalski na šesto zaporedno svetovno prvenstvo. Evropski prvaki iz leta 2016 v zadnjih 20 letih niso izpustili nobenega velikega tekmovanja. Foto: EPA
Bruno Fernandes je z dvema zadetkoma tlakoval pot Portugalski na šesto zaporedno svetovno prvenstvo. Evropski prvaki iz leta 2016 v zadnjih 20 letih niso izpustili nobenega velikega tekmovanja. Foto: EPA

Zdaj je znanih 12 od 13 evropskih udeležencev 22. svetovnega prvenstva v nogometu, zadnja evropska vozovnica pa bo podeljena šele junija, saj je Ukrajina zaradi ruske invazije na državo zaprosila za preložitev igranja v dodatnih kvalifikacijah. Ukrajince najprej čaka obračun proti Škotom, zmagovalec te tekme pa se bo v Cardiffu pomeril z Valižani.

Žreb skupin bo že v petek ob 18.00 v Dohi, prenos bo na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Že uvrščeni na SP (27/32)

gostitelj Katar (1/1)

Evropa (12/13): Srbija, Španija, Švica, Francija, Belgija, Danska, Nizozemska, Hrvaška, Anglija, Nemčija, Portugalska, Poljska

Južna Amerika (4/4): Brazilija, Argentina, Ekvador, Urugvaj

Afrika (5/5): Gana, Senegal, Maroko, Tunizija, Kamerun

Azija (4/4): Iran, Južna Koreja, Savdska Arabija, Japonska

Severna in Srednja Amerika (1/3): Kanada

Medcelinske kvalifikacije (0/2)

Poljaki prekinili travmo s Švedi

Zaradi izključitve Rusije je bila Poljska v polfinalu dodatnih kvalifikacij prosta. Razprodan stadion s 54 tisoč sedišči v Chorzowu v Šleziji je gostil finale proti Švedom. Belo-rdeči so vlogo favorita prepustili rumeno-modrim, saj je Švedska dobila kar zadnjih šest zaporednih medsebojnih srečanj (nazadnje s 3:2 na lanskem Euru), a tokrat je bilo drugače. Zadela sta Robert Lewandowski v 49. minuti z 11-metrovke in Piotr Zielinski v 73. minuti.

Na začetku drugega polčasa je sodnik Daniele Orsato pokazal na belo piko po prekršku Jesperja Karlströma nad Grzegorzem Krychowiakom. Pri drugem golu je Zielinski kaznoval napako Kristofferja Olssona in Marcusa Danielsona.

Tudi Švedi so si skozi vso tekmo pripravili več priložnosti (v 80. minuti je na zelenico prišel še Zlatan Ibrahimović), vendar je domača obramba zdržala. Dober večer je imel vratar Wojciech Szczesny.

Makedonci so v skupinskem delu kvalifikacij v Duisburgu z 2:1 premagali Nemce, nato pa pred dnevi v Palermu šokirali Italijane. Portugalcev jim ni uspelo izločiti. Foto: EPA
Makedonci so v skupinskem delu kvalifikacij v Duisburgu z 2:1 premagali Nemce, nato pa pred dnevi v Palermu šokirali Italijane. Portugalcev jim ni uspelo izločiti. Foto: EPA

Junak v Portu Bruno Fernandes

Makedonci so s četrtkovo senzacijo v Palermu v 92. minuti preprečili napovedani finale med Portugalsko in Italijo.

Portugalci so novembra tudi sami izkusili travmo uničujočega gola v sodnikovem podaljšku, ko so jim Srbi v Lizboni preprečili neposredno uvrstitev na prihajajoči mundial. Popravni izpit pa so opravili z odliko.

Po izločitvi evropskih prvakov so Makedonci leteli visoko in bili sproščeni, s tem pa še nevarnejši. Toda novega podviga vendarle niso zmogli.

Oba zadetka za zmago Portugalcev na stadionu Dragao je prispeval Bruno Fernandes - v 32. in 65. minuti. Zadel je po podajah Cristiana Ronalda in Dioga Jote.

Pri prvem golu je pred izmenjavo z Ronaldom prestregel podajo kapetana Makedonije Stefana Ristovskega, s katerim sta najboljša prijatelja. Med letoma 2017 in 2020 sta skupaj igrala za Sporting. Drugič je mrežo zatresel iz voleja.

Na celotni tekmi so imeli gostitelji skoraj 70 odstotkov časa žogo v svoji posesti, a so samo trikrat streljali v okvir vrat. Makedonci so pri tej prvini vpisali ničlo.

Na edinem prejšnjem medsebojnem dvoboju Portugalske in Makedonije pred desetimi leti v Leirii ni bilo golov.

Mane znova srečnejši od klubskega kolega

Zelo zanimivi so bili tudi dvoboji zadnjega kroga kvalifikacij v Afriki. Na prvenstvo so se uvrstili Senegal, Gana, Maroko, Tunizija in Kamerun.

Senegal, ki je na začetku februarja prvič osvojil afriško prvenstvo, je v ponovitvi finala izločil Egipt. Potem ko so Egipčani v petek v Kairu zmagali z 1:0, je bilo na novem stadionu v Dakarju pred 50.000 gledalci prav tako 1:0, odločitev o potniku v Katar pa je (tako kot o prvaku na Pokalu narodov) padla po 11-metrovkah. Zvezdnik Egipta Mohammed Salah v prvi seriji ni bil uspešen, sledila sta še dva zapravljena strela, za veselje gostiteljev pa je v peti seriji poskrbel Salahov soigralec pri Liverpoolu Sadio Mane.

Kamerun je v petek doma proti Alžiriji izgubil (0:1), v Blidi pa se je veselil po podaljšku, ko je odločilni zadetek dosegel v 124. minuti (1:2). Gana je v gosteh spravila v žalost Nigerijo (0:0, 1:1), Maroko je bil boljši od DR Konga, Tunizija pa od Malija.


Robert Lewandowski (desno) je dosegel 75. zadetek za reprezentanco. Foto: EPA
Robert Lewandowski (desno) je dosegel 75. zadetek za reprezentanco. Foto: EPA

KVALIFIKACIJE ZA SP 2022

DODATNE KVALIFIKACIJE - EVROPA

Finale:
POLJSKA
- Švedska 2:0 (0:0)
Lewandowski 49./11-m, Zielinski 73.

Poljska: Szczesny, Bielik, Glik, Bednarek, Cash, Goralski (46./Krychowiak), Moder, Bereszynski, Zielinski (89./Buksa), Szymanski, Lewandowski.

Švedska: R. Olsen, Krafth, Lindelöf, Danielson (80./Ibrahimović), Augustinsson, K. Olsson (80./Karlsson), Karlström (67./Svanberg), Forsberg, Kuluševski, Quaison (67./Elanga), Isak.

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)


Cristiano Ronaldo Foto: EPA
Cristiano Ronaldo Foto: EPA

PORTUGALSKA - Severna Makedonija
2:0 (1:0)
B. Fernandes 32., 65.

Portugalska: D. Costa, Cancelo, Danilo, Pepe, Mendes, Moutinho (91./Vitinha), Otavio (76./W. Carvalho), B. Fernandes (87./Nunes), B. Silva (87./Joao Felix), Ronaldo, Jota (76./Leao).

Severna Makedonija: Dimitrievski, S. Ristovski, Velkovski, Musliu, Alioski, Ademi, Bardhi, Elmas (87./Nikolov), Kostadinov (75./Aškovski), Trajkovski (59./Čurlinov), M. Ristovski (46./Miovski).

Sodnik: Anthony Taylor (Anglija)


Preloženo na junij:
WALES - ŠKOTSKA/UKRAJINA