Damir Skomina je na mednarodnem seznamu sodnikov od leta 2003 in je že vrsto let uvrščen v tako imenovano elitno skupino evropskih sodnikov. Foto: Reuters
Damir Skomina je na mednarodnem seznamu sodnikov od leta 2003 in je že vrsto let uvrščen v tako imenovano elitno skupino evropskih sodnikov. Foto: Reuters
Madžar Viktor Kassai, ki je lani prejel številne kritike zaradi sojenja na tekmi Real Madrid - Bayern, ni na seznamu sodnikov za SP 2018. Foto: EPA

Pomagala mu bosta 32–letni Ljubljančan Jure Praprotnik in 41–letni Robert Vukan iz Gornje Radgone. To bo prvo svetovno prvenstvo v članski kategoriji za Skomino oziroma nasploh za slovensko sojenje v zgodovini samostojne Slovenije.

Slovenska sodniška trojka bo ena izmed desetih evropskih sodniških ekip na SP-ju, potem ko je izbor sodnikov potekal praktično od zadnjega svetovnega prvenstva v Braziliji. Skomina se je s pomočnikoma udeležil več strokovnih usposabljanj in preizkusov pod okriljem Fife, nazadnje pred tednom dni v Dubaju. V drugi polovici aprila slovensko ekipo čaka še zadnji strokovni seminar v Covercianu v Italiji.

V kvalifikacijah za prihajajoče svetovno prvenstvo je slovenska sodniška trojka sodila tekme med Nizozemsko in Francijo, Romunijo in Poljsko ter Walesom in Irsko, junija lani pa so sodili tudi na pokalu konfederacij v Rusiji.

Koprčan ima bogate izkušnje z največjih tekem
Skomina je na mednarodni listi sodnikov od leta 2003 in je že vrsto let uvrščen v tako imenovano prestižno skupino evropskih sodnikov. Vse od sezone 2011/12 je prav vsako leto sodil polfinalno tekmo enega izmed evropskih tekmovanj, od tega dvakrat polfinale Lige prvakov, štirikrat polfinale Evropske lige, predlani kar obe polfinali evropskih tekmovanj.

Leta 2012 je sodil tudi evropski superpokal, na evropskem prvenstvu 2012 in 2016 pa tudi četrtfinalni tekmi. Lani mu je Uefa dodelila sojenje v finalu Evropske lige med ekipama Manchester United in Ajax. V letošnjih izločilnih fazah evropskih tekmovanj je sodil tudi tekmo osmine finala Lige prvakov med ekipama Barcelona in Chelsea.

Po 80 letih brez britanskih sodnikov
Presenetljivo med izbranimi sodniki ni nobenega britanskega sodnika. To se je zadnjič zgodilo leta 1938. Anglež Mark Clattenburg, ki je sodil finale evropskega prvenstva julija 2016 med Portugalsko in Francijo, je bil na širšem seznamu, a se je lani odločil, da za izstop iz Premier lige in postal šef sodnikov v Savdski Arabiji.

Svetovno prvenstvo v Rusiji bo potekalo med 14. junijem in 15. julijem 2018.

Seznam glavnih sodnikov za SP 2018:
Fahad Al-Mirdasi (Savdska Arabija)
Rjuji Sato (Japonska)
Alireza Faghani (Iran)
Mohamed Abdulla (Združeni arabski emirati)
Ravšan Irmatov (Uzbekistan)
Navaf Šukrala (Bahrajn)
Gehad Grisha (Egipt)
Mehdi Abid Charef (Alžirija)
Bakary Gassama (Gambija)
Malang Diedhiou (Senegal)
Janny Sikazwe (Zambija)
Bamlak Tessema Weyesa (Etiopija)
Joel Aguilar (Salvador)
Mark Geiger in Jair Marrufo (ZDA)
Ricardo Montero (Kostarika)
John Pitti (Panama)
Cesar Arturo Ramos (Mehika)
Nestor Pitana (Argentina)
Sandro Ricci (Brazilija)
Julio Bascunan (Čile)
Wilmar Roldan (Kolumbija)
Enrique Caceres (Paragvaj)
Andres Cunha (Urugvaj)
Matthew Conger (Nova Zelandija)
Norbert Hauata (Francoska Polinezija)
Felix Brych (Nemčija)
Cüneyt Cakır (Turčija)
Sergej Karašev (Rusija)
Björn Kuipers (Nizozemska)
Milorad Mažić (Srbija)
Antonio Mateu Lahoz (Španija)
Szymon Marciniak (Poljska)
Gianluca Rocchi (Italija)
Damir Skomina (Slovenija)
Clement Turpin (Francija)