Selektor Kek je poskrbel za konec izredno neugodne tradicije s Hrvaško, z zmago za najboljši mogoči začetek kvalifikacij in nadaljevanje niza neporaženosti. Slovenija je nazadnje klonila pred nasprotnikom 19. novembra 2019 na Poljskem z 2:3, od takrat pa sestavila serijo devetih tekem brez poraza, pri čemer je kar šestkrat zmagala in prejela zgolj en gol. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Kek je poskrbel za konec izredno neugodne tradicije s Hrvaško, z zmago za najboljši mogoči začetek kvalifikacij in nadaljevanje niza neporaženosti. Slovenija je nazadnje klonila pred nasprotnikom 19. novembra 2019 na Poljskem z 2:3, od takrat pa sestavila serijo devetih tekem brez poraza, pri čemer je kar šestkrat zmagala in prejela zgolj en gol. Foto: www.alesfevzer.com

"Začetek kvalifikacij, kot smo si ga samo želeli. Premagali smo izredno kakovostnega nasprotnika. A na koncu smo zasluženo zmagali, čeprav smo pošteno trpeli v samem začetku tekme, ko smo pokazali preveč spoštovanja in premalo verjeli vase," je začel novinarsko konferenco Matjaž Kek po sladki zmagi v Stožicah. Z 1:0 je padla svetovna podprvakinja Hrvaška.

To športno rivalstvo je nekaj lepega. Izziv zame. Dolgo smo čakali na to zmago, generacije in generacije, včasih hudo trpeli in bili žalostni. Zdaj se je to zgodilo. Mislim, da bodo tudi na drugi strani meje znali spoštovati našo zmago. A zdaj ne razmišljam, ali bom kaj lažje hodil po Sukošanu ali Opatiji, temveč o naslednji tekmi. Počitek, jutri pa trening in polet v Soči. Ne vem pa, zakaj ne bi bili zelo veseli te zmage.

Kek o pomenu prve zmage nad južnimi sosedi

Ostajamo trdno na tleh
"Skozi tekmo in ob fanatični borbenosti in želji smo pokazali soliden nogomet. Čestitam fantom, normalno, da smo veseli, a bodite prepričani, da ostajamo trdno na tleh. To je začetek kvalifikacij. Čez tri dni nas čaka težka tekma v Sočiju,"
je po osvojenih treh točkah na prvi od 10 kvalifikacijskih tekem v skupini H poudaril nogometni selektor. Naslednji izziv je sobotno gostovanje pri Rusiji, ko se bosta srečala zmagovalca 1. kroga v slovansko-sredozemski skupini evropskih kvalifikacij za naslednje svetovno prvenstvo.

Zmaga za vse, ki verjamejo v slovenski nogomet
Hrvaška je bila zgodovinski nogometni bavbav, ki je do sredinega večera dobila vse štiri obiske v Sloveniji, Slovenija pa na devetih srečanjih še ni zmagala. "Dolgo se je čakalo na to reprezentančno zmago nad Hrvaško. Škoda, ker ni bilo navijačev na tribunah. To je zmaga za njih in vse, ki verjamejo v slovenski nogomet."

Največja Lovrićeva odlika – takojšnja vključitev v ekipo
Začetek tekme je bil skrb vzbujajoč, a namesto hrvaškega gola je na drugi strani zadel Hrvat, ki igra za Slovenijo. 22-letni Sandi Lovrić, ki ima Piran za svoje domače mesto, je v 15. minuti z dotikom sreče dosegel odločilni gol, ki se ga je kljub hrvaškim koreninam močno razveselil.

"Iskreno in spoštljivo. Kar se tiče Sandija je NZS napeljala vse skozi. En odkriti pogovor z njim me je hitro prepričal, da je pravi fant. Imel sem podatke iz Avstrije, že predtem so bili nekateri stiki z njim. Mogoče je njegova največja kvaliteta do zdaj, ki jo je pokazal, da se je fenomenalno vključil v ekipo. Tako na tekmi, treningih kot izven igrišča in je del te generacije. Korenine? Mislim, da je bilo spoštljivo. Imamo kar nekaj fantov v ekipi, ki so vezani na soseščino. Slovenija je dolgo čakala in je zdaj dočakala, a to je šele začetek kvalifikacij, veselje da, evforija pa ne," je prizemljen Kek.

Hrvati so imeli izrazito terensko pobudo: posest žoge 66:34 v odstotkih, poskusi strelov 12:6, v okvir vrat 4:2, a na koncu šteje le izid. 1:0 za Slovenijo. Foto: www.alesfevzer.com
Hrvati so imeli izrazito terensko pobudo: posest žoge 66:34 v odstotkih, poskusi strelov 12:6, v okvir vrat 4:2, a na koncu šteje le izid. 1:0 za Slovenijo. Foto: www.alesfevzer.com

Temelja sta disciplina in organiziranost
59-letni Mariborčan je nato še ocenil razvoj tekme po vodstvu, ko si Hrvaška v preostalih 75 minutah kljub pobudi in terenski premoči ni zmogla priigrati nove resnejše priložnosti za zadetek. "Če smo pošteni, na takšnih tekmah potrebuješ tudi kanček sreče. A na drugi strani bi tudi mi lahko dali še kakšen gol. Pred tekmo smo vedeli, da ne moremo iti v tekmo za posest žoge, da moramo biti disciplinirani in organizirani. Ko vidiš, da Iličić dela nazaj, da je Šporar ogromno pretekel. Vsak, ki je bil na igrišču, je obenem razmišljal o igri in temeljih."

Slovenska granitna obramba je vnovič ostala nepremagana. Kapetan Jan Oblak na zadnjih šestih resnih tekmovalnih srečanjih ni prejel gola! "Najprej disciplina, pragmatičnost in nato kvaliteta, ki jo nesporno imamo. Z minutami raste tudi samozavest. Bili smo dovolj hrabri in odločni, da smo prestali uvodne minute, dovolj kvalitetni. Tudi proti slabšim nasprotnikom, kot je Hrvaška, moraš imeti organizacijo in sistem, ki se ga moraš držati," je Kek opisal recept za uspeh izbrane vrste.

Slovenijo čakati dve gostovanji: v soboto v Sočiju proti Rusiji in v torek v Nikoziji proti Cipru. Kvalifikacije za naslednji SP se bodo nato nadaljevale šele 1. septembra. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenijo čakati dve gostovanji: v soboto v Sočiju proti Rusiji in v torek v Nikoziji proti Cipru. Kvalifikacije za naslednji SP se bodo nato nadaljevale šele 1. septembra. Foto: www.alesfevzer.com

Po slovenskem vodstvu Hrvati brez resnih priložnosti
Obrambni četverec Petar Stojanović, Miha Blažič, Miha Mevlja in Jure Balkovec je bil zid, ob katerega so se zaman zaletavali hrvaški zvezdniki. "Omejitev ne priznavam. Stvar se je začela razvijati prek Lige narodov, raslo je zaupanje. Za seboj imata Mevlja in Blažič najboljšega vratarja na svetu. Do 16 metrov smo jih še spustili, a kaj več si pa po uvodnih 10 minutah niso priigrali. A včasih se ena žoga odbije, tebi ali nasprotniku. Element sreče, ki si ga zaslužiš z brezpogojno hrabro, srčno igro."

Pri svetovnih podprvakih iz Rusije 2018 je bil najboljši posameznik kapetan in desetica Luka Modrić, ki je poskušal na vse načine razigrati soigralce, a brezplodno, saj ni imel ustreznega naslovnika za svoje ideje. Kljub slovesu in pomenu igralca Reala iz Madrida za Hrvaško pa ni imel samo njemu posvečenega branilca. "Nismo razmišljali le o Luki Modriću, ampak o Hrvaški kot celoti, četudi je Luka najbolj dominanten njihov igralec."

Slovenci na uvodu kvalifikacij za SP premagali Hrvate

Fenomenalno odigrali kot ekipa
Ključna vloga v organizaciji slovenskega napada je ležala na ramenih Josip Iličića, ki je na desnem krilu napada sprejemal in zadrževal žogo, jo podajal in enkrat tudi sam udaril. Prav prek njega se je tudi izvedla akcija, ki je pripeljala do edinega zadetka na tekmi.

"Ko se je lani ob Ligi narodov pojavil v slačilnici, ko mu je bilo zelo težko v življenju. Če se spomnite mojih izjav, sem bil prepričan, da bo še igral. Zaveda se, kako pomemben je za ekipo, kako lahko pomaga soigralcem. Bilo je kar nekaj fantov, ki so igrali prek svojih zmožnosti. Mogoče kdo ne posamezno, a fenomenalno kot ekipa," je Kek poudaril pomen Iličića za reprezentanco in še enkrat pohvalil svoje izbrance za kolektivno odgovorno predstavo. Za konec pa je vseeno še hitro dodal opozorilo: "Razen tistih prvih 10 minut, kar pa bodo dobili servirano na jutrišnjem treningu. Takšnih 10 minut si v Sočiju ne bi smeli več dopustiti ..."

Čestitke domači ekipi, zaslužila si je zmago. Poskušali smo, a vse je bilo zaman. Nismo uspeli prebiti bloka Slovencev. Napravili smo nekaj menjav, toda tudi s tem nismo našli rešitve. Nismo bili dovolj natančni, ko smo zaostajali z 1:0, sploh nismo imeli nobene priložnosti. Nismo igrali v globino in ne poskušali z igro ena na ena. Bilo je zelo slabo, z izjemo uvodnih 15 minut. Kvalifikacije smo začeli tako, kot si nismo želeli, toda moramo pozabiti na to in se pripraviti na naslednje tekme. Ne bomo sklonili glav, gremo dalje. Vsako srečanje prinaša tri točke in je pomembno. Ne smemo si več privoščiti spodrsljajev.

Hrvaški selektor Zlatko Dalić