Petar Stojanović v dvoboju z Mateom Kovačićem. Foto: www.alesfevzer.com
Petar Stojanović v dvoboju z Mateom Kovačićem. Foto: www.alesfevzer.com

Medtem ko Lovrić ni bil na voljo za izjave po tekmi, pa je Stojanović stopil pred novinarje skupaj z Andražem Šporarjem.

"Trenutno sem najsrečnejši človek na svetu. Včasih sem bral, da smo država smučarjev, ko smo igrali proti njim. Mislim, da smo danes pokazali, da smo tudi velika nogometna država," je med drugim povedal "Peki", za katerim je sanjski teden. Prejšnji četrtek je namreč z Dinamom v Evropski ligi pripravil presenečenje proti Tottenhamu (3:0).

Čeprav se je čutilo njegov zanos, je že nekaj trenutkov pozneje znal umiriti konje. "To je velika zmaga, vesel sem je, a ne smemo biti evforični. Lepo smo začeli kvalifikacije, a nismo še ničesar naredili. Lahko pa smo ponosni."

Sorodna novica Sanjski začetek: v Stožicah padli svetovni podprvaki Hrvati

Slovenska reprezentanca je še okrepila svojo podobo iz Lige narodov. Podobo čvrste ekipe, ki težko prejema zadetke, v napadu pa poskuša izkoristiti, kar se ji ponudi. "Še enkrat več smo dokazali, da smo res prava ekipa, in pustili srce na igrišču. Taktično smo res dobro stali. Včasih smo tudi malo trpeli, ampak nas je nagradilo, prav zato, ker smo se borili drug za drugega. Ko si pošten, te nogomet vedno nagradi."

Manj spodbuden je bil le uvod v tekmo, ko so si Hrvati priigrali edini pravi priložnosti za zadetek. Nikola Vlašić je zadel vratnico. "Za začetnih deset minut si zaslužimo kritike. Selektor je poudaril, da se nam to v Sočiju v soboto proti Rusom ne sme ponoviti. Nismo se ustrašili, nikogar se ne bojimo, res pa je, da smo imeli veliko spoštovanje. Toda kot sem rekel že pred tekmo: so velika reprezentanca, vendar smo mi igrali doma. Imamo veliko srce in tudi veliko kakovosti, kar smo danes pokazali," je še dejal Stojanović.

Sorodna novica Slovenija le dočakala zmago nad Hrvaško. Veselje da, evforija pa ne.

Gol bo dosegel na svetovnem prvenstvu

Šporar se je strinjal, da je morda prav tista vratnica preobrnila potek tekme. "Takrat smo se malo zresnili, ker smo šli v tekmo s prevelikim strahospoštovanjem. To ni bilo v redu. Po tistem si Hrvati niso več ustvarili nobene izrazite priložnosti, mi pa bi lahko ob koncu še povišali vodstvo. Imeli so več časa žogo, a štejejo le zadetki."

Nato je še dodal: "Danes lahko Slovenija uživa. Vsem nam zmaga pomeni ogromno, so svetovni podprvaki, njihovi igralci igrajo na najvišji ravni. Ko bodo šli poleti Slovenci k njim na morje, če bodo le lahko, bodo lahko odšli z dvignjeno glavo in uživali."

Napadalec Brage sicer že od septembra 2019, ko je zadel proti Poljski (2:0), čaka na nov gol v dresu z državnim grbom. "Naj se vsaka tekma konča z 1:0, tudi če ga jaz ne dam, naj vas ne skrbi. Bomo šli na svetovno prvenstvo, pa ga bom tam dosegel," pravi.

Vrsaljko: Slovenci presenetili z agresivnostjo

V hrvaški reprezentanci, ki je po jesenskih porazih v Ligi narodov proti Franciji (1:2), Švedski (2:1) in Portugalski (2:3) doživela četrti zaporedni poraz na števnih tekmah, je bilo prisotno razočaranje.

Branilec madridskega Atletica Šime Vrsaljko je po operaciji kolena prvič po 28 mesecih igral za izbrano vrsto, misli pa je strnil v pogovoru za televizijo Nova TV: "Žal smo zadetek prejeli iz polpriložnosti. Po golu smo se iskali, v končnici prvega polčasa in ves drugi polčas pa smo bili dobri, a nam ni uspelo zatresti mreže. Slovenci so se dobro branili, v nekaterih trenutkih tudi z 11 igralci. Toda ne iščemo izgovorov, zasluženo so zmagali. Z izjemo izida ni vse tako negativno. Presenetili so nas, ker so bili agresivni pri t. i. drugih žogah."

Hrvaška je pred dvema letoma tudi kvalifikacije za Euro 2020 začela neprepričljivo. V Zagrebu je šele v 79. minuti strla odpor Azerbajdžana (2:1), tri dni pozneje pa z 2:1 izgubila proti Madžarski v Budimpešti. To je bil njen edini poraz v tistih kvalifikacijah.

Slovenci na uvodu kvalifikacij za SP premagali Hrvate