Lionel Messi je najprej zapravil proti Nemčiji enajstmetrovko, nato pa mu je v 52. minuti uspelo premagati Marca Andreja ten Stegna. Na sliki v objemu z Gonzalom Higuainom. Foto: Reuters
Lionel Messi je najprej zapravil proti Nemčiji enajstmetrovko, nato pa mu je v 52. minuti uspelo premagati Marca Andreja ten Stegna. Na sliki v objemu z Gonzalom Higuainom. Foto: Reuters
Jermain Defoe
Jermain Defoe je postavil končni izid v Bernu. Foto: Reuters
Romelu Lukaku
Belgija je s 4:2 presenetila sosede iz Nizozemske. Romelu Lukaku je Belgijce povedel v vodstvo s 3:2. Foto: Reuters
Arjen Robben, Louis van Gaal
Louis van Gaal je na klopi Nizozemske pričel s porazom. Foto: Reuters

V Frankfurtu so prek Marca Reusa prvi zapretili Nemci, a kmalu so Argentinci prevzeli pobudo. Ron Robert Zieler je moral že po pol ure tekme zapustiti vrata, saj si je po prekršku nad Josejem Soso prislužil rdeči karton. Argentina je imela na voljo še strel z bele točke, a je Marc-Andre ten Stegen strel Lionelu Messiju ubranil. Ob koncu polčasa so gavči le kronali številčno premoč. Sami Khedira je nespretno posredoval v kazenskem prostoru po kotu in žogo spravil v lastno mrežo.

V 52. minuti je po akciji z Gonzalom Higuainom Messi povišal vodstvo gostov. Kapetan Argentine bi lahko povišal vodstvo z lobom prek ten Stegna, vendar je zadel le prečko. V 73. minuti je z več kot 20 metrov natančno meril Angel Di Maria, po podaji Maria Götzeja pa je osem minut pozneje Benedikt Höwedes omilil poraz Nemčije.

Po 15 letih Angleži ugnali Italijo
Angleži so se nekoliko oddolžili Italijanom za četrtfinalni poraz na evropskem prvenstvu. Z 2:1 so bili boljši na prijateljski tekmi v Bernu. Od prve minute so priložnosti dobili kar štirje debitanti. Pri Angliji sta prvič reprezentančni dres oblekla Jack Butland, ki je kot najmlajši vratar zaigral za "tri leve", in Tom Cleverley, pri Italijia pa Stephan El Shaarawy in Mattia Destro.

V 15. minuti so evropski podprvaki povedli. Kot je izvedel Alessandro Diamanti, z glavo pa je azzurre v vodstvo povedel Daniele De Rossi, katerega je slabo pokril Michael Carrick. Po vodilnem golu so pobudo prevzeli Italijani, vendar je do konca polčasa Angležem uspelo izenačiti. Po kotu Franka Lamparda je žogo v mrežo poslal branilec Phil Jagielka.

Mojstrski zadetek Defoa
Po izenačenju so se varovanci Roya Hodgsona prebudili. V drugem polčasu so pri Italiji prišli na zelenico trije debitanti Manolo Gabbiadini, Andrea Poli in Marco Varratti. Pri Angliji pa je prvič zaigral Ryan Bertrand. V 80. minuti je zmagoviti gol z roba kazenskega prostora z odličnim udarcem dosegel Jermain Defoe. Anglija je Italijo premagala prvič po letu 1997.

Brazilija, ki je v finalu olimpijskega turnirja doživela grenak poraz proti Mehiki (2:0), je gostovala na Švedskem. V Solni so gostje povsem dominirali in dobili prvi polčas z 1:0. Zadel je Leandro Damiao. V drugem polčasu je v dveh minutah dvakrat zadel rezervist Alexandre Pato, prvič je bil po podaji Danija Alvesa uspešen z glavo, drugič pa z bele točke, in dokončno razblinil dvome o zmagovalcu. Zlatan Ibrahimović za Švedsko, ki ji je le nekajkrat uspelo ogroziti brazilska vrata, ni igral.

Neuspešen debi Štimca
Novi hrvaški selektor Igor Štimac je svojo pot na klopi začel s porazom v Split, kjer je začel profesionalno športno pot in pozneje deloval tudi kot trener. Na Poljudu so s 4:2 slavili Švicarji, prvi nasprotniki Slovenije v kvalifikacijah za naslednje svetovno prvenstvo, ki bo v Braziliji leta 2014.

Gostje so povedli v 12. minuti. Z desne je prodrl Johan Djourou, vendar je Stipe Pletikosa njegov poskus ubranil, odbito žogo pa je z močnim strelom v mrežo pospravil Granit Xhaka. V 20. minuti je z izjemnim volejem izenačil Eduardo. Brazilski napadalec je po podaji Darija Srne z desno ustavil žogo, nato pa jo z levo zabil za hrbet Diega Banaglia.

Gavranović z dvema goloma prinesel zmago
Še v prvem polčasu so Švicarji prišli do vodstva. Znova so zadeli po odbiti žogi. Najprej je sprožil Xherdan Shaqiri, a je zatresel le vratnico. Na mestu je bil Tranquillo Barnetta, ki je pospravil žogo v mrežo. V drugem polčasu je dvakrat Pletikoso premagala Mario Gavranović. Napadalec bosensko-hrvaških korenin je zadel v 51. in 81. minuti. Vmes je v 64. minuti z drugim golo znižal Eduardo.

Drugi tekmec Slovenije v kvalifikacijah Norveška je klonila pred Grčijo, ki je zmagala s 3:2. Za Norvežane sta bila uspešna Brede Hangeland in John Arne Riise. Pri Grkih so se med strelce vpisali Vasilis Torosidis, Kostas Papadopulos in Konstantinos Mitroglu.

Ciper je moral premoč priznati Bolgariji. Edini gol na tekmi je zabil Ilijan Micanski. Albanija se je z Moldavijo razšla brez zadetkov. Islandija je z 2:0 premagala Ferske otoke.

Prijateljske tekme:
ANGLIJA
- ITALIJA 2:1 (1:1)
Jagielka 28., Defoe 80.; De Rossi 15.

NEMČIJA - ARGENTINA 1:3 (0:1)
Höwedes 81.; Khedira 45./ag, Messi 52., Di Maria 73.
RK: Zieler 30./Nemčija
Messi je v 32. minuti zapravil 11-m

ŠVEDSKA - BRAZILIJA 0:3 (0:1)
L. Damiao 32., Pato 84., 86./11-m

BELGIJA - NIZOZEMSKA 4:2 (1:0)
Benteke 20., Mertens 75., Lukaku 77., Vertonghen 80.; Narsingh 54., Huntelaar 55.

FRANCIJA - URUGVAJ 0:0

HRVAŠKA - ŠVICA 2:4 (1:2)
Eduardo 20., 64.; Xhaka 11., Barnetta 37., Gavranović 51., 80.

BOLGARIJA - CIPER 1:0 (0:0)
ISLANDIJA - FERSKI OTOKI 2:0 (1:0)
ALBANIJA - MOLDAVIJA 0:0
NORVEŠKA - GRČIJA 2:3 (1:2)

KITAJSKA - GANA 1:1 (0:0)
RUSIJA - SLONOKOŠČENA OBALA 1:1 (0:0)
LUKSEMBURG - GRUZIJA 1:2 (0:2)
JAPONSKA - VENEZUELA 1:1 (1:0)

UKRAJINA - ČEŠKA 0:0
MAKEDONIJA - LITVA 1:0 (0:0)
AVSTRIJA - TURČIJA 2:0 (2:0)
ČRNA GORA - LATVIJA 2:0 (1:0)

MADŽARSKA - IZRAEL 1:1 (1:1)
WALES - BIH 0:2 (0:1)
SEVERNA IRSKA - FINSKA 3:3 (2:2)
SRBIJA - IRSKA 0:0

DANSKA - SLOVAŠKA 1:3 (1:0)
ESTONIJA - POLJSKA 1:0 (0:0)
ARMENIJA - BELORUSIJA 1:2 (0:1)
ŠKOTSKA - AVSTRALIJA 3:1 (1:1)

PORTORIKO - ŠPANIJA 1:2 (0:2)
Cintron 65.; Cazorla 42., Fabregas 45.
PORTUGALSKA - PANAMA 2:0 (1:0)
Oliveira 30., Ronaldo 51.
LIECHTENSTEIN - ANDORA 1:0 (1:0)
SAN MARINO - MALTA 2:3 (2:3)