Slovenski reprezentant Sandi Lovrić (prvi z leve) bo moral s soigralci pri Luganu (po šestih krogih vodilni ekipi švicarske Super Lige) privoliti v 20-odstotno nižanje plače. Foto: EPA
Slovenski reprezentant Sandi Lovrić (prvi z leve) bo moral s soigralci pri Luganu (po šestih krogih vodilni ekipi švicarske Super Lige) privoliti v 20-odstotno nižanje plače. Foto: EPA

Vlada je danes predstavila posojilno shemo v vrednosti 350 milijonov švicarskih frankov (324 milijonov evrov) za najboljše nogometne, hokejske in preostale športne klube, ki morajo tekme igrati brez gledalcev in so zato ostali brez pomembnih prihodkov. Naslednje leto bodo na voljo nepovratna sredstva v višini do 115 milijonov frankov, s čimer naj bi klubi nadomestili do dve tretjini izgubljenega prihodka.

Dobro plačani igralci in trenerji (z zaslužkom nad 148 tisoč frankov) se bodo morali, če bodo klubi želeli dobiti finančno pomoč, odreči petini plače, klubi v naslednjih petih letih ne bodo smeli izplačevati dividend, obdržati bodo morali otroške in ženske selekcije.

"Športni klubi in profesionalne lige so močno prizadeti. Številnim grozi, da bodo propadli. Moramo zagotoviti vse potrebno, da se naši športni temelji ne bodo zrušili," je povedal minister za šport Viola Amherd.

Sorodna novica Kako se je s pandemijo spopadel nogometni svet?

Spomladi v večini nogometnih klubov znižali plače
Zniževanje plač je bilo že v pomladanskem valu epidemije najpogostejši ukrep v evropskih klubih. V Angliji so, denimo, nogometaši Arsenala sprejeli 12,5-odstotno znižanje plač, pri Aston Villi so za štiri mesece zmanjšali plače za 25 odstotkov, medtem ko so se pri Manchester Unitedu odločili, da bodo 30 odstotkov svojih plač namenili nacionalnemu zdravstvenemu sistemu (NHS).

Odmevni so bili predvsem primeri v Italiji, kjer so v znižanje plač privolili pri Romi, Juventusu, Parmi in Cagliariju, v Nemčiji so si do 30. junija za 20 odstotkov plače znižali nogometaši Bayerna in Eintrachta iz Frankfurta, pri Borussii iz Dortmunda med 10 in 20 odstotki. Nekdanji predsednik bavarskega velikana Uli Hoeness je opozoril, da bodo imeli bavarski nogometaši znižane plače do trenutka, ko bodo lahko tekme znova igrali pred polnimi tribunami.

Tudi v Španiji so nogometaši privolili v nižanje plač, a ne v takšni meri, kot je od njih zahtevala La Liga. Odstotek znižanja plač je bil odvisen od finančne stabilnosti kluba in tudi od tega, ali ta sodeluje v Ligi prvakov in Evropski ligi.