Pep Guardiola in Manchester City sta bila drugo leto zapored ustavljena v četrtfinalu. Foto: Reuters
Pep Guardiola in Manchester City sta bila drugo leto zapored ustavljena v četrtfinalu. Foto: Reuters

Angleški dvoboj na povratni tekmi četrtfinala je postregel z vsem ‒ rekordi, goli, napetostjo in čustvi, ki bodo še dolgo burila duhove. Glavno vlogo je kljub vsemu odigrala videotehnologija, ki je v sodnikovem podaljšku razveljavila gol Raheema Sterlinga in rešila Londončane.

Še prej, po priznanem zadetku Fernanda Llorenteja z roko v 73. minuti, ko je sodnik Cüneyt Cakir v zelo kočljivi situaciji po dolgem ogledu zaslona le pokazal na sredino, je bil trener Cityja Pep Guardiola jezen kot ris. "Dali smo gol, a je VAR opravil svoje. Je bila to prava odločitev? Govorimo o centimetrih. To je bilo okrutno. Podpiram VAR, toda Llorente je pri golu igral z roko. Vsaj, če pogledaš situacijo iz določenega kota. Morda sodnik ni pogledal situacije iz pravega kota," je govoril razočarani Guardiola, ki so se mu razblinile sanje o sezonskem četverčku.

"Zgrešili smo enajstmetrovko na prvi tekmi, ustvarili smo si veliko priložnosti. Pri prvih dveh golih smo naredili napako, vendar smo se pobrali. Poskušali smo do konca, ni se izšlo. Hvala navijačem. Bil je čaroben večer in takega vzdušja v Manchestru še nisem doživel. Žalostni smo. Dali smo vse od sebe, toda nogomet je nepredvidljiv," je še povedal Guardiola.

"Goliada", kot je še ni bilo

Že po 11 minutah je bil izid 2:2. Nikoli v zgodovini Lige prvakov ekipi nista tako hitro zabili štirih golov. Ko je v 21. minuti Sterling dosegel še peti gol, ja padel tudi rekord po najhitreje doseženih petih golih. Pred tem sta imeli rekord Borussia in Legia s petimi goli v 24 minutah.

"Angleški Paris SG", ki se napaja iz arabskih dolarjev in v katerega je šejk Mansur vbrizgal več kot milijardo zelencev, je v zadnjih treh sezonah dobil le dve izločilni seriji. Poraz je hud udarec za najbolj čislanega trenerja na svetu Guardiolo, ki ni bil v finalu Lige prvakov vse od Barcelone leta 2011. Ostal je prekratek z Bayernom, zdaj še z Manchester Cityjem, čeprav ima v rokah čeke, na katere le napiše številko.

Tottenham po zaslugi VAR-a iz pekla do nebes

Manchester je imel na voljo kar 12 igralcev, ki so stali več kot 35 milijonov evrov, Tottenham le enega ‒ Mousso Sissokoja. Londončani pred začetkom letošnje sezone niso v klub pripeljali niti ene okrepitve. Sinočnji uspeh je še toliko večji, saj so morali povratno tekmo odigrati brez prvega zvezdnika Harryja Kana. Njegovo vlogo je prevzel Son, ki je zabil zmagoviti gol na prvi tekmi in še dva na povratni, oba po napakah najboljšega branilca Cityja v tej sezoni Laporta. Korejca na prvi tekmi proti Ajaxu ne bo, saj bo moral počivati zaradi kartonov.

O razveljavljenem golu Manchestra je spregovoril tudi branilec Tottenhama Jan Vertonghen: "Po navadi protestiraš pri sodnikih zaradi nedovoljenega položaja ali prekrška, toda tokrat nihče ni niti pomislil na nedovoljen položaj. Vsi so bili na tleh. Bilo je še nekaj minut do konca in skušal sem soigralce pobrati, nato pa je nepričakovano prišel VAR in nas rešil."

Christian Eriksen je na koncu zapravil žogo, ki je vodila do razveljavljenega gola Sterlinga. "Verjetno sem eden izmed najsrečnejših ljudi na planetu trenutno. Mislil sem že, da je vsega konec, a se je vrtiljak še enkrat obrnil. Dali smo jim veliko, toda veliko smo tudi dobili. Zdaj lahko spet globoko vdihnemo," je povedal Eriksen.

Glavni arhitekt uspeha Tottenhama je nedvomno argentinski trener Mauricio Pochettino. Londončani bodo v polfinalu najelitnejšega evropskega tekmovanja igrali prvič po letu 1962. 57-letna suša je najdaljša do zdaj. Predtem je moral Atletico Madrid čakati na vnovičen polfinale 40 let (1974‒2014).

"Smo v polfinalu. Zasluženo. Moji igralci so junaki. Ustvarili so zgodovino in nanje sem neizmerno ponosen.Dati tri gole Manchester Cityju ni preprosto. Obračun z Ajaxom bo napadalen, lep za oko. Napovedujem dve spektakularni tekmi," je povedal Pochettino.

Ekipi se bosta spet srečali v soboto ob 13.30 v angleškem prvenstvu. Manchester City se poteguje za naslov, Tottenham pa za uvrstitev v Ligo prvakov. "Danes in jutri bomo žalostni, toda v soboto bomo spet nared," je sobotno tekmo napovedal Guardiola.

POLFINALE

Torek, 30. aprila, ob 21.00:
TOTTENHAM - AJAX
Povratna tekma bo 8. maja.

Sreda, 1. maja, ob 21.00:
BARCELONA - LIVERPOOL
Povratna tekma bo 7. maja.

Povratni tekmi bosta 7. in 8. maja. Finale bo v soboto, 1. junija, na stadionu Wanda Metropolitano v Madridu.