Veliki junak Ajaxa – Matthijs de Ligt. Foto: Reuters
Veliki junak Ajaxa – Matthijs de Ligt. Foto: Reuters

Ajax s poletno igro, predvsem pa imenitnimi rezultati še naprej navdušuje v najmočnejšem tekmovanju na svetu. Glede na zgodovino je amsterdamski klub velikan, a finančno je trenutno malček proti nekaterim gigantom. Tudi proti Juventusu in Real Madridu, ki ju je izločil v tej sezoni. V osmini finala so varovanci Erika ten Haga, ki ima v svoji zasedbi nekaj izjemno nadarjenih mladeničev, končali upe kraljevega kluba po ubranitvi naslova.

Izjemen skok de Ligta, ki je takole odločil dvoboj v Torinu. Foto: Reuters
Izjemen skok de Ligta, ki je takole odločil dvoboj v Torinu. Foto: Reuters

Tedaj so celo izgubili prvi obračun na domači zelenici, a v Madridu nadigrali gostitelje. Proti stari dami so na Johan Cruyff Areni remizirali, še enkrat pa presenetili v gosteh. Po vodstvu Juventusa se je Ajax hitro vrnil v igro, v 67. minuti pa je odločil gostujoči kapetan, izjemno nadarjeni šele 19-letni osrednji branilec, Matthijs de Ligt.

Ten Hag je že v 11. minuti moral poseči po prvi menjavi, potem ko je zaradi poškodbe predčasno tekmo končal Noussair Mazraoui. Namesto njega je vstopil Daley Sinkgraven. Tako kot na prvi tekmi v Amsterdamu so tudi pred domačimi gledalci povedli italijanski prvaki. Tudi tokrat je z glavo zadel Cristiano Ronaldo, ki mu je iz kota podal Miralem Pjanić. Clement Turpin si je sicer ogledal posnetek akcije, toda Joela Veltmana, ki je padel, je pred Leonardom Bonuccijem porinil kar de Ligt, mimo trojice pa je pritekel Ronaldo in ustrelil z glavo.

Izjemen skok de Ligta za veliko presenečenje

Le šest minut je bil Juve v vodstvu. Hakim Ziyech je streljal z razdalje, žoga pa se je srečno odbila do Donnyja van de Beeka, ki je ostal sam pred Wojciechom Szczesnyjem in ga s strelom po tleh v levi vratarjev kot premagal. Francoski delivec pravice si je znova ogledal posnetek in zadetek tudi tokrat potrdil, saj je Mattia De Scigclio – sicer le za las – zamudil in prepovedanega položaja ni bilo.

Pravljica Ajaxa se nadaljuje. Foto: Reuters
Pravljica Ajaxa se nadaljuje. Foto: Reuters

Če je imel v prvem polčasu Ajax več časa žogo v svojih nogah, Juve pa večje število strelov, je bilo v drugem delu prav nasprotno. Medtem ko so imeli gostitelji manjšo terensko premoč, pa so bili Amsterdamčani nevarnejši. Szczesny se je izkazal z obrambami po poskusih Ziyecha in van de Beeka. V 67. minuti je nizozemski zasedbi le uspelo žogo spraviti mimo poljskega vratarja in poskrbeti za pravi šok na stadionu Allianz. Lasse Schöne je izvedel kot, visoko je skočil de Ligt – čeprav je bil obdan z Alexom Sandrom in Danielejem Ruganijem, ki sta izgubila zračni dvoboj z izjemnim najstnikom, je bil najvišji in žogo poslal v mrežo.

Juve je sicer pritisnil, a napadi so bili jalovi in resneje kljub poskusom vrat Andreja Onane ni ogrozil. Se je pa v 80. minuti še enkrat zatresla domača mreža. Žogo je za hrbet Poljaka v vratih Juventusa poslal Ziyech, toda zadetek je bil po posredovanju VAR-a razveljavljen, saj je bil Maročan predtem v prepovedanem položaju.

Lionel Messi je v razmiku štirih minut dvakrat zatresel mrežo. Foto: Reuters
Lionel Messi je v razmiku štirih minut dvakrat zatresel mrežo. Foto: Reuters

Messi v 16. in 20. minuti premagal de Geo

Barcelona je dobila že prvi dvoboj, ko je v gosteh slavila z 1:0. Po uvodnem pritisku Manchester Uniteda pa je kmalu zagospodarila na igrišču in prek izjemno motiviranega in razigranega Messija hitro povedla z 2:0. Piko na i večeru, ki je bil povsem v znamenju domače zasedbe, je postavil Philippe Coutinho z mojstrovino v 61. minuti. Vse tri gole je Barca dosegla zunaj kazenskega prostora.

Strelca na Camp Nouu Messi in Philippe Coutniho. Foto: Reuters
Strelca na Camp Nouu Messi in Philippe Coutniho. Foto: Reuters

Kar rdečim vragom ni uspelo v 90. minutah na Old Traffordu, ko niso niti enkrat streljali na nasprotna vrata, jim je na Camp Nouu že po dobrih 30 sekundah igre. Paul Pogba je lepo podal v prostor, bliskovito pa je za hrbet domači obrambi prišel Marcus Rashford. Angleški napadalec je streljal nekoliko z leve strani s približno desetih metrov, zadel pa je le okvir vrat. V uvodnih minutah so gostje močno pritisnili in še nekajkrat je bilo vroče v kazenskem prostoru Barce, ki pa je nato kmalu prevzela pobudo.

V 11. minuti bi se Kataloncem kmalu ponudila velika priložnost za vodstvo. Ivan Rakitić je padel ob Fredu, Felix Brych pa je že stegnil desnico proti beli točki. Messi si je medtem že postavil žogo za izvedbo enajstmetrovke, nemški sodnik pa si je s pomočjo videotehnologije pogledal posnetek in popravil odločitev. Pet minut pozneje je po samostojni akciji argentinski velemojster poskrbel za eksplozijo na največjem evropskem stadionu. Ashley Young je ob Rakitiću na levem boku izgubil žogo. Do nje je prišel Barcin kapetan, ki je najprej "spustil" žogo med nogama Freda, nato pa švignil z desne strani proti sredini in jo z izjemno natančnim udarcem ob vratnici poslal v mrežo.

Coutinho postavil končni izid

Štiri minute pozneje je La Pulga znova udaril. V duelu sta bila Fred in Coutinho, žogo pa je "odpeljal" Messi, ki je ob Philu Jonesu prišel do strela. Z roba kazenskega prostora je sprožil s slabšo desno nogo, malce mu je tudi spodrsnilo, toda veliko napako je napravil David de Gea, ki mu je žoga ušla v mrežo. Španec v vratih Manchester Uniteda se je odkupil tik pred koncem polčasa, ko je Messi nekajkrat zavrtel Jonesa, nato pa podal Jordiju Albi, ki je poslal žogo na drugo vratnico. Tam je utekal Sergio Roberto, ki je zadel le dobro postavljenega de Geo.

Na Camp Nouu je bilo kar 96.708 gledalcev. Foto: Reuters
Na Camp Nouu je bilo kar 96.708 gledalcev. Foto: Reuters

V 16. minuti je zadnji žebelj v krsto rdečih vragov zabil Coutinho. Razigrani Messi je začel akcijo, na levi strani našel zelo aktivnega Jordija Albo, ki je "spustil" žogo do Brazilca, ta pa jo je z 20 metrov z imenitnim udarcem poslal pod prečko nemočnega de Gee. Po vodstvu Barce s 3:0 se je ritem povsem umiril in Katalonci so nadzorovali potek srečanja. Največjo priložnost za častni zadetek so si gostje priigrali tik pred koncem, a je izjemno posredoval Marc Andre ter Stegen, ki je ubranil nevaren strel z glavo nekdanjega nogometaša blaugrane Alexisa Sancheza.

Povratni tekmi drugih dveh četrtfinalnih parov Porto – Liverpool in Manchester City – Tottenham bosta v sredo. Na prvih srečanjih sta slavili domači zasedbi, Liverpoolčani z 2:0, Londončani pa z 1:0.


Četrtfinale, povratne tekme:
BARCELONA - Manchester United 3:0 (2:0) 1:0
Messi 16., 20., Coutinho 61.

FC Barcelona vs Manchester United( id: 17430305 datum: 17.3.2019)

Juventus - AJAX 1:2 (1:1) 1:1
Ronaldo 28.; van de Beek 34., de Ligt 67.

Juventus Turin vs Ajax Amsterdam( id: 17430302 datum: 17.3.2019)

Sreda ob 21.00:
PORTO - LIVERPOOL 0:2

MANCHESTER CITY - TOTTENHAM 0:1

V krepkem tisku so izidi prvih tekem.

POLFINALE:
TOTTENHAM/MANCHESTER CITY - AJAX
BARCELONA - LIVERPOOL/PORTO

Prvi tekmi bosta 30. aprila in 1. maja, povratni pa 7. in 8. maja. Finale v soboto, 1. junija, v Madridu.

Po izpadu Juventusa: CTRL + ALT + DE LIGT