Nejc Pečnik je v 84. minuti mojstrsko, že s hrbtom obrnjen proti Joeju Hartu, izenačil na 2:2. Sploh prva točka proti Angležem je bila blizu. Foto: Reuters
Nejc Pečnik je v 84. minuti mojstrsko, že s hrbtom obrnjen proti Joeju Hartu, izenačil na 2:2. Sploh prva točka proti Angležem je bila blizu. Foto: Reuters
Wayne Rooney
A zadnje dejanje je pripadlo Waynu Rooneyju. Slovenci so še četrtič ostali praznih rok. Foto: Reuters
Slovenci za gol prekratki proti Angležem
Rooney odločil tekmo v Stožicah
Pečnik z nebeškim skokom izenačil na 2:2
Wilshere pod prečko za preobrat Anglije
Wilshere z razdalje razparal mrežo
Novaković ušel obrambi in zadel za 1:0

A Slovencem je pred skoraj 16.000 gledalci v razprodanih Stožicah dobro kazalo vsaj za točko, saj je v 84. minuti Nejc Pečnik po podaji Bojana Jokića z glavo izenačil na 2:2.

Smola Jokića, sreča Rooneyja
Toda le dve minuti pozneje je bil Jokić veliki osmoljenec, potem ko je žogo pri poskusu izbijanja preusmeril ravno na nogo Waynu Rooneyju, ki jo je z roba kazenskega prostora poslal za hrbet Samirja Handanovića za še četrti poraz Slovencev na štirih medsebojnih tekmah.

Novaković za vodstvo, Wilshere za preobrat
Rooney je tako na za Slovenijo nesrečen način kronal premoč treh levov (posest žoge 56:44, skupaj streli 16:3, streli v okvir vrat 7:3) v Stožicah, kjer je zasedba Srečka Katanca z golom Milivoja Novakovića (37.) dobila polčas, a je nato Jack Wilshere (54., 73.) z dvema "bombama" zrežiral preobrat.

V videonovicah desno si oglejte vseh pet golov. Odmeve po tekmi preberite tukaj. Ogledate si lahko tudi analizo prvega in drugega polčasa iz studia TV Slovenija.


Slovencem preostane boj s Švicarji za 2. mesto

Anglija si je tako najbrž že zagotovila prvo mesto v skupini E, medtem ko si bo Slovenija morala na tekmah s Švico, ki je tokrat z 2:1 ugnala Litvo v gosteh, Estonijo, Litvo in San Marinom izboriti drugo mesto, ki neposredno vodi na evropsko prvenstvo v Francijo. Če bodo Slovenci tretji, bodo igrali dodatne kvalifikacije.

Sterling poslal žogo čez vrata
Prvo priložnost na tekmi so si priigrali Angleži, in sicer že v 4. minuti. Po podaji Rooneyja za hrbet slovenske obrambe se je Raheem Sterling na levi strani znašel sam pred Handanovićem, a meril čez vrata. Anglija je bila v uvodnih minutah nekoliko nevarnejša, igra je večinoma potekala na slovenski polovici. Tako je v 14. minuti po podaji Rooneyja spet zapretil hitri Sterling, vendar z roba kazenskega prostora ustrelil mimo desne vratnice. Slovenci so se trudili, a jim ob dobro postavljenih Angležih ni uspelo resneje ogroziti vrat Joeja Harta.

Handanović preprečil gol Rooneyja
V 22. minuti nova priložnost za Angleže. Rooney je sprožil z leve strani, Handanović je odbil žogo, ki je za las zletela mimo leve vratnice. Na drugi strani je v 25. minuti po podaji s prostega strela Branko Ilić z glavo preusmeril žogo v naročje Harta, ki je žogo le ujel. Sterling je dve minuti pozneje iztržil prekršek na robu kazenskega prostora, predložek, ki je sledil, pa je odbil Novaković. Angleži so tudi v nadaljevanju srečanja nadzirali položaj na stoženski zelenici, nizali (potencialno) nevarne akcije, medtem ko so Slovenci prežali na protinapade.

Mertelj, Iličić in Novaković izigrali Angleže
In v enem izmed njih v 37. minuti tudi povedli. Akcijo je začel Aleš Mertelj, ki je podal do Novakovića, ta si je z Josipom Iličićem izmenjal dvojno podajo, po kateri je "Nova" na desni strani sam pritekel pred Harta in ga z diagonalnim strelom po tleh matiral. Žoga je končala v mali mrežici Harta. Izjemna podaja Iličića v prazen prostor in hladnokrven zaključek 36-letnega Ljubljančana. Slovenci so do odmora zadržali prednost, kar je bil sanjski izkupiček, saj so imeli Angleži terensko premoč. Statistika: posest žoge 60:40 za Angleže, streli 4:2 in streli v okvir vrat 2:2.

Wilshere kronal angleško premoč
Na začetku drugega dela so gostje pričakovano pritisnili in v 57. minuti poželi sad. Po prodoru Adama Lallane so Slovenci izbili žogo na rob kazenskega prostora, kjer jo je Wilshere "s prve" poslal pod prečko. Handanović se je žoge dotaknil, a je bil prekratek. Pritisk Angležev tudi po izenačenju ni pojenjal. Rooney je tako v razmiku dveh minut prišel do dveh izjemnih priložnosti, a je na slovensko srečo zgrešil okvir vrat. Slovenija je obleganje Angležev preživela, igra se je nato nekoliko umirila. V 61. minuti je Katanec Iličića zamenjal z Valterjem Birso, v 72. pa Kirma s Pečnikom.

Nov projektil Wilsherja za preobrat
A le nekaj trenutkov pozneje je Anglija povedla. Lallana je v protinapadu povratno podal do Wilsherja, ki je udaril z 20 metrov in žogo poslal v desni zgornji kot Handanovića. Še ena mojstrovina vezista Arsenala. Anglija je tako napravila popoln preobrat. Katanec je v 79. minuti opravil še zadnjo menjavo, in sicer je Dejan Lazarević vstopil namesto Kurtića.

Jokić najprej junak, nato pa veliki osmoljenec
To se je obrestovalo, saj je Lazarević sodeloval pri izenačujočem golu v 84. minuti, ko je Jokić, podal mu je Kampl, z desne strani poslal predložek pred vrata, kjer je Pečnik preskočil Kierana Gibbsa in z glavo zabil za 2:2. Lep gol, a že dve minuti pozneje novo vodstvo treh levov. Jokić je žogo po podaji Jordana Hendersona nesrečno izbil do Rooneyja, ki jo je z roba kazenskega prostora poslal za hrbet Handanovića za 3:2.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2016, skupina E

Ljubljana (Stožice):
SLOVENIJA - ANGLIJA 2:3 (1:0)
15.796; Novaković 37., Pečnik 84.; Wilshere 57., 73., Rooney 86.

Slovenija (4-2-3-1): Handanović; Brečko, Ilić, Cesar, Jokić; Mertelj, Kurtić (79./Lazarević); Iličić (61./Birsa), Kampl , Kirm (72./Pečnik ); Novaković .

Anglija (4-3-3): Hart; Jones (46./Lallana), Smalling, Cahill, Gibbs; Henderson, Wilshere , Delph (85./Clyne); Townsend (74./Walcott), Rooney , Sterling.

Sodnik: Alberto Undiano Malenco (Španija)


ESTONIJA - SAN MARINO 1:0 (1:0)
Zenjov 35., 63.

LITVA - ŠVICA 1:2 (0:0)
Černych 64.; Drmić 69., Shaqiri 84.

Lestvica:                          
ANGLIJA            6  6 0 0 18:3 18
ŠVICA              6  4 0 2 13:4 12
SLOVENIJA          6  3 0 3 12:7  9
ESTONIJA           6  2 1 3  3:5  7
LITVA              6  2 0 4  4:13 6
SAN MARINO         6  0 1 5  0:19 1
 


Slovenci za gol prekratki proti Angležem
Rooney odločil tekmo v Stožicah
Pečnik z nebeškim skokom izenačil na 2:2
Wilshere pod prečko za preobrat Anglije
Wilshere z razdalje razparal mrežo
Novaković ušel obrambi in zadel za 1:0