Pri obeh španskih velikanih še vedno vztrajajo pri ideji Superlige. Foto: Reuters
Pri obeh španskih velikanih še vedno vztrajajo pri ideji Superlige. Foto: Reuters

Trojica upornikov je v skupni izjavi spet zatrdila, da njihov načrt pomeni rešitev ter da so pritiski Fife in Uefe nedopustni.

"Zato, da najdemo rešitev za trenutno nevzdržno stanje v nogometni industriji, je 12 nogometnih klubov predlagalo reformo, da bi bil naš šport privlačnejši in bi mu omogočili dolgoročno preživetje. Klubi so v ta namen 18. aprila sporočili, da so pripravljeni ustanoviti Superligo," so zapisali uvodoma.

Očitajo pritisk
Fifi in Uefi očitajo, da z njimi nista komunicirali, ampak nanje izvajata pritisk: "Spoštujemo sedanje nogometne strukture in okvire delovanja. Klubi, ustanovitelji Superlige, so se izrecno strinjali, da bo tekmovanje potekalo le, če bi Uefa in/ali Fifa priznali tako rešitev ali če bo v skladu z veljavnimi pogoji in predpisi in bi šlo za tekmovanje, ki je primerno za kontinuiteto sodelujočih klubov ter njihova nacionalna tekmovanja." Fifi in Uefi še očitajo, da sprejema prehitre in neustrezne rešitve problema, ki je v fazi odločanja tudi na sodiščih.

Sorodna novica Deveterica skesancev z Uefo podpisala sporazum o reintegraciji

Deveterica se je opravičila ...
Pismo je odgovor na sporazum, ki ga je v petek predstavila Uefa. Sporazum za ponovno vključitev je podpisalo devet od 12 klubov, ki so bili udeleženi v snovanju Superlige. To so Arsenal, Liverpool, Chelsea, Manchester City, Manchester United, Tottenham, Atletico Madrid, Milan in Inter Milano. Juventus, Real Madrid in Barcelono bodo v nadaljevanju obravnavali Uefini disciplinski organi.

... In sprejela kazen
Klubi, ki so podpisali sporazum, so se zavezali nastopom v nacionalnih prvenstvih in Uefinih tekmovanjih, in priznavajo, da je bil projekt Superlige napaka, za kar so se opravičili navijačem, nacionalnim zvezam, ligam, evropskim klubom in Uefi. Klubi bodo ob pet odstotkov prihodkov, ki bi jih dobili od ene sezone Uefinih tekmovanj, ta delež pa bo krovna zveza razdelila drugam. Obenem bodo z drugimi klubi podarili skupno 15 milijonov evrov za nogomet otrok in mladine v lokalnih skupnostih po Evropi.