Superliga bi morala po prvotnih načrtih zaživeti že letošnje poletje, a so po izjemno burnih kritikah klubi večinoma hitro spoznali, da to ni prava pot. Foto: Reuters
Superliga bi morala po prvotnih načrtih zaživeti že letošnje poletje, a so po izjemno burnih kritikah klubi večinoma hitro spoznali, da to ni prava pot. Foto: Reuters
Sorodna novica Čeferin: Morda sem bil naiven, toda bolje biti naiven kot lažnivec

Omenjena deveterica je sodelovala pri ustanavljanju zloglasne Superlige in po številnih kritikah (predvsem navijačev) odstopila od projekta, pri katerem pa še vedno vztrajajo pri Juventusu, madridskem Realu in Barceloni, ki jih bodo obravnavali Uefini disciplinski organi.

Deveterica s podpisom sporazuma priznava, da je bil projekt Superlige napaka, za kar se opravičuje navijačem, nacionalnim zvezam, ligam, evropskim klubom in Uefi. Privolili so, da bodo podarili skupno 15 milijonov evrov za dobrobit nogometa otrok in mladine po vsej Evropi. Uefa jim bo v vzela tudi pet odstotkov prihodkov, ki bi jih dobili iz Uefinih tekmovanj v eni sezoni, delež pa bo Uefa razdelila drugam.

Klubi, ki so podpisali sporazum, so se zavezali tudi nastopom v nacionalnih prvenstvih in Uefinih tekmovanjih, je Uefa zapisala v sporočilu za javnost.

Ti klubi v tem sporazumu o reintegraciji brezpogojno priznavajo in sprejemajo zavezujočo naravo Uefinih statutov, ostajajo zavezani Uefinim klubskim tekmovanjem, v katerih bodo igrali, če si bodo to prislužili po športnih merilih, znova se bodo pridružili tudi združenju evropskih klubov (Eca) in naredili vse, da končajo svojo vpletenost v projekt Superlige.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je zadovoljen, da je deveterica klubov hitro priznala svojo zmoto. Foto: EPA
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je zadovoljen, da je deveterica klubov hitro priznala svojo zmoto. Foto: EPA

Prav tako so se klubi zavezali visokim kaznim, če bodo iskali igranje v neavtoriziranih tekmovanjih, v tem primeru bodo plačali 100 milijonov evrov, če pa bodo kršili kakršno koli drugo zavezo iz tega sporazuma, pa jih čaka kazen v znesku 50 milijonov evrov.

"Pred dvema tednoma sem na kongresu Uefe dejal, da zahteva močno organizacijo, da prizna svojo napako, posebej v teh časih, ko ti sodijo po družbenih omrežjih. Ti klubi so naredili prav to," je zapisal predsednik Uefe Aleksander Čeferin in dodal, da Uefa s tem sporazumom želi pustiti to poglavje za sabo in iti naprej v pozitivnem duhu.

"Objavljeni ukrepi so ostri, toda Uefa ne bo zadržala ničesar od teh finančnih kazni. Vse bo vložila v mladinski in otroški nogomet v lokalnih skupnostih po Evropi," je še zapisal Čeferin.

Sklenil je, da so ti klubi hitro spoznali svojo napako in so pokazali, da se želijo zavezati evropskemu nogometu. "Ne moremo pa reči istega za klube, ki ostajajo vpleteni v tako imenovano Superligo. Uefa se bo z njimi ukvarjala naknadno," je še zapisal Čeferin.

Finala Lige prvakov morda ne bo v Carigradu

Finale letošnje Lige prvakov med Manchester Cityjem in Chelseajem 29. maja bi lahko gostilo kakšno drugo mesto in ne Carigrad. Britanska vlada je namreč zaradi novega koronavirusa Turčijo uvrstila na rdeči seznam držav za potovanja. "To pomeni, da navijači obeh klubov ne bi smeli potovati v Turčijo. Angleška nogometna zveza se zdaj pogovarja z Evropsko nogometno zvezo Uefo o možnosti zamenjave mesta igranja finala. Mi smo odprti za organizacijo finala, toda končna odločitev bo Uefina," je dejal britanski minister za promet Grant Shapps.