Miha Blažič je v tej sezoni za Ferencvaros odigral v celoti vseh osem evropskih tekem (fotografija je s tekme Evropske lige proti Ludogorcu) in 22 od 23 tekem madžarskega prvenstva ter je steber obrambe kluba iz devetega okrožja v Budimpešti. Foto: EPA
Miha Blažič je v tej sezoni za Ferencvaros odigral v celoti vseh osem evropskih tekem (fotografija je s tekme Evropske lige proti Ludogorcu) in 22 od 23 tekem madžarskega prvenstva ter je steber obrambe kluba iz devetega okrožja v Budimpešti. Foto: EPA

Ogromno nogometnih tekmovanj po Evropi in svetu se je ustavilo zaradi pandemije. Tekem ni bilo ne v Prvi ligi ne v prvih petih evropskih ligah, tudi Uefa je prekinila tekmovanja v Ligi prvakov in Evropski ligi.

Pretekli konec tedna pa so se v nekaterih državah vseeno še odvijala nogometna prvenstva, med močnejšimi na stari celini se je za zaprtimi vrati ali pa pred močno omejenim številom gledalcev še igralo v Rusiji, Ukrajini in Turčiji. Najbližje Sloveniji se je prvenstvo nadaljevalo na Madžarskem, od koder tudi prihaja edini slovenski prvoligaški gol na tujem.

Blažič z glavo do prvega gola v sezoni
Madžarski prvak Ferencvaros je v soboto gostil Kaposvari Rakoczi, ki se je še upiral v prvem polčasu (1:0), na koncu pa je pred praznimi tribunami novega stadiona Groupama Arena v Budimpešti odjeknila petarda (5:0). V 73. minuti je za 3:0 zadel steber Fradijeve obrambe Miha Blažič. Iz levega kota je podal Isael, 26-letni Primorec pa je s strelom z glavo premagal nezanesljivega gostujočega vratarja Slatka.

Deseti gol, vse dosegel v prvenstvu
Prvi gol v sezoni 2019/20 za Blažiča, ki pa je hkrati dosegel jubilejni deseti zadetek v dresu Ferencvarosa, katerega član je od zadnjega dne poletnega prestopnega roka leta 2017, ko ga klub iz Budimpešte odkupil od Domžal. V dveh letih in pol je otrok Kopra za zelene orle odigral 98 tekem v vseh tekmovanjih, prav vseh 10 golov pa je občasni slovenski reprezentant dosegel v madžarskem prvenstvu, ki ga je lani s Ferencvarosom tudi osvojil.

V zraku prekinitev tudi na Madžarskem
Z visoko zmago je četa Serheja Rebrova utrdila vodstvo v NB I, v katerem ima tri točke prednosti pred Fehervarjem (Videotonom), ki je tokrat le remiziral. Vprašanje pa je, ali se bo madžarsko prvenstvo nadaljevalo, saj je igralski sindikat vložil zahtevo za prekinitev lige zaradi izbruha novega koronavirusa.

Prvi gol Mihe Blažiča v sezoni

V Turčiji sta se v soboto na zelenici srečala Nejc Skubic (SofaScore 6,4; WhoScored 5,4) in Miha Zajc (SofaScore 6,7; WhoScored 6,2). Nekdanji reprezentant Skubic se je na koncu z mešanimi občutki veselil zmage Konyasporja nad Fenerbahčejem (1:0; Rijad Bajić v 41.), saj je bil slovenski bočni branilec izključen. Še več: domača zasedba je končala tekmo z le devetimi igralci, a velikan iz Carigrada je padel. Skubic je prejel prvi rumeni karton v 47. minuti, drugega za izključitev pa v 67. minuti.

Na drugi strani je Zajc prvič v sezoni 2019/20 odigral prav vseh 90 minut za Fener, pri katerem je bil vse do konca februarja popolnoma na stranskem tiru, zaradi rezultatske krize pa je zdaj prišel v redno rotacijo. Skubičeva ekipa Konyaspor se je povzpela na 14. mesto 18-članske Süperlige, medtem ko je Zajčev Fenerbahče ostal na sedmem mestu. Tudi v Turčiji se igra brez gledalcev, v državi je bilo v nedeljo potrjenih 18 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Nejc Skubic izključen proti Fenerbahčeju

Še največ nogometa in vzdušja je ostalo v Rusiji, kjer je bilo na tekmah preteklega konca tedna še dopuščenih do pet tisoč gledalcev. V Moskvi je bil v nedeljo ob sneženju tudi slovenski obračun. Na strani CSKA-ja je bil na klopi Jaka Bijol, pri gostujoči Ufi pa Lovro Bizjak v prvi postavi, Andres Vombergar na klopi, medtem ko kapetan Bojan Jokić zaradi nabranih kartonov ni imel pravice nastopati. Obračun 22. kroga Premier lige se je kljub skorajda enosmernemu prometu (streli 19:5 za rdečo armado) končal brez golov.

Priložnost tekme za goste je imel Lovro Bijak (SS 6,1; WH 6,1), ki je ob enem zgrešenem strelu igral 80 minut, ko je pri Ufi prišlo do tradicionalne slovenske menjave z Andresom Vombergarjem (SS 6,8; WH 6,3). Argentinski Slovenec se je bolj kot v napadu izkazal z borbenostjo in dvema obrambnima posredovanjema. Sočasno z Vombergarjem je v igro pri CSKA-ju vstopil tudi Jaka Bijol (SS 6,3; WH 6,2), ki je podal eno nevarno žogo za zaključni strel.

Velika priložnost Lovra Bizjaka proti CSKA-ju

Bijolov klub je na petem mestu, slovenski trio in klub iz Baškirije pa se na devetem mestu drži zlate sredine ruskega prvenstva. V nedeljo je bil v Rusiji med Slovenci najboljše volje Miha Mevlja (SS 6,9; WH 7,1), ki se je s Sočijem veselil pomembne zmage v boju za obstanek. Na olimpijskem stadionu Fišt je z 2:0 padel drugouvrščeni Krasnodar.

Od nosilcev slovenske reprezentance je v igralnem ritmu ostal še Benjamin Verbič, ki je za Dinamo Kijev odigral vso tekmo proti četrtouvrščeni Desni. Končalo se je z 1:1, Dinamo pa se je vrnil na drugem mestu ukrajinskega prvenstva.