Poezija. Glejte in se čudite.

Sorodna novica 15. zadetek Iličića ob sedmici Atalante, derbi Juventus – Inter preložen na 13. maj

Odločilni gol, 3 asistence, 5 ključnih podaj, ustvarjene 3 velike priložnosti, 4 (od 4) uspešna preigravanja, 6 (od 8) dobljenih dvobojev, 3 (od 3) natančne dolge podaje. Četrta čista desetica sezone po WhoScored, druga popolna po SofaScore. K temu sodita še dve (WS) oz. štiri (SS) algoritemske ocene prek 9,9.

Predvsem pa čarovnija iz 47. minute, ki se je začela s soočenjem iz oči v oči z Žanom Majerjem v dresu Lecceja, nato pa razigravanje in podaja Papu Gomezu, vrhunec pa je bila prefinjena ena sama poteza, s katero je iz igre vrgel štiri (!) nasprotnike za že 87. gol kariere v Serii A. Akcija, poteza in gol, vredna vzdevka "profesor", ki se ga drži v Bergamu.

13 golov na zadnjih 13 tekmah Boginje
Na zadnjih 13 tekmah Atalante, na katerih je zaigrala št. 72, je bil Iličić kar osemkrat igralec tekme, ki je pri tem za črno-modre iz Bergama natresel 13 golov in prispeval 4 podaje. Skupno je Jojo na 21 tekmah italijanskega prvenstva prispeval 15 golov in 8 podaj, v celotni sezoni v treh različnih tekmovanjih pa 17 golov in 9 podaj na 28 tekmah.

Tekme Atalante so vedno prava paša za oči, pri čemer je skupaj s kapetanom Papujem Gomezom ključni mož
Tekme Atalante so vedno prava paša za oči, pri čemer je skupaj s kapetanom Papujem Gomezom ključni mož "Boginje" Josip Iličić. S 70 goli so Bergamčani trenutno tretji najučinkovitejši klub v Top5 evropskih ligah, svoj šov pa kažejo tudi v izločilnih bojih Lige prvakov. Foto: Twitter/@Atalanta_BC

Bolj star, bolj noro dober
A ni bil to samo gol s 47 metrov oz. s sredine igrišča v Torinu, temveč vsa številna preigravanja, ključne podaje in predvsem slog, ki ga izraža Kranjčan v igri.

Na Apeninskem polotoku so številni prepričani, da je najboljši igralec Serie A v tekoči sezoni. Marsikateri ljubitelj evropskega nogometa verjame, da gre za najbolj podcenjenega in spregledanega vrhunskega nogometaša na stari celini v tem trenutku.

Edina težava ‒ starost
Iličić je ob izteku januarja, natančneje 29. 1., dopolnil 32 let. A ob pogodbi z Atalanto do poletja 2022, z možnostjo enoletnega podaljšanja, je na dobri poti, da se z Bergamčani vnovič uvrstijo v Ligo prvakov, v kateri pa v debitantski sezoni še zdaleč niso rekli zadnje besede. Ne nazadnje so s prednostjo 4:1 proti Valencii blizu preboja v četrtfinale.

Za profesorja in Atalanto prihaja velikih 10 dni: za soboto je v Serii A še vedno predviden derbi s trenutno vodilnim Laziem, nato pride naslednji torek in povratna tekma osmine finala LP-ja v Valencii.

Sorodna novica Slovenci zadevali kot za stavo: od Verbiča prek Boharja do Šporarja

Tokrat kar 10 golov Slovencev
Na splošno so najboljši slovenski nogometaši na tujem v izredni strelski formi, saj so drugi teden zapored popravili sezonski rekord po številu golov. Če je pred tednom dni padlo osem golov, jih je tokrat bilo skupaj kar deset. Šest v režiji trenutnih reprezentantov in še štirje v izvedbi nogometašev, ki se ponujajo selektorju Matjažu Keku.

Prvenec po le 46 minutah v MLS-u
Sanjski debi se je posrečil Robertu Beriću (SofaScore 7,1). Selitev iz St. Etienna v Ligue 1 čez lužo k Chicagu Fire v MLS-u je bila vsaj na začetku očitno prava odločitev. Če je v Franciji v prvi polovici sezone 28-letnik iz Krškega v 777 minutah igre dosegel en sam gol ‒ sicer odločilnega na lokalnem derbiju z Lyonom, je zdaj v ZDA Berić potreboval le dober polčas, da se je že vpisal med strelce.

Sezono 2020 je Chicago odprl pri eni izmed velesil MLS-a, Seattlu. Že v 1. polčasu je Berić zatresel mrežo, a iz prepovedanega položaja. Na začetku 2. polčasa pa je preteklo samo 43 sekund in že je Robert Berić zadel popolnoma po predpisih. Vseeno je bil to sanjski debi z napako ‒ sledil je preobrat Soundersa, ki je zmagal z 2:1.

Na debiju zadel proti nekdanjemu klubu
Ko smo pri debijih ‒ na prvi tekmi za novi klub je zadel tudi Denis Popović (SofaScore 8,3). Potem ko je v Zürichu obsedel na stranskem tiru in ostal brez reprezentančnih vabil, se je osrednji vezist pozimi vrnil v Rusijo, kjer je podpisal za Krilja Sovjetov Samaro. Za trikratne ruske pokalne prvake je Popović debitiral ravno proti svojemu nekdanjemu klubu Orenburgu. V 42. minuti je 30-letni Celjan začel akcijo in jo na koncu tudi dokončal, ko je z glavo potisnil žogo prek črte. Končalo se je z 1:1, Krilja Sovjetov pa na 15. mestu ruske Premier lige čaka ogorčen boj za obstanek.

Verbič tokrat natančen z bele točke
V petek se je med strelce vnovič vpisal Benjamin Verbič. Če je pretekli konec tedna odločil v sodnikovem podaljšku s škarjicami, je tokrat 26-letnik iz Vojnika zadel v dodatku 1. polčasa z 11-m in popeljal Dinamo Kijev v vodstvo na gostovanju pri Dnipru. A v zadnjih 20 minutah je igra Kijevčanov razpadal in so izgubili z 1:3, tako da je bil osmi prvenstveni gol Verbiča zaman, Dinamo pa je v ukrajinskem prvenstvu zdrsnil na 3. mestu.

Nova gola, a tudi poraza Matavža in Vučkića
V soboto sta na Nizozemskem vnovič zadela oba reprezentančna napadalca Tim Matavž (SofaScore 7,5) in Haris Vučkić (SofaScore 7,1), a sta hkrati tudi oba doživela neprijetna poraza. Matavž je za 12. prvenstvenim golom izenačil za Vitesse na gostovanju pri PEC Zwolle, ki je na koncu divjo tekmo dobil s 4:3, kar trije zadetki pa so padli v sodnikovem podaljšku ob koncu srečanja. Na večerni tekmi Twente ‒ Heerenveen je Vučkić z 11-m in 11. golom sezone znižal na 1:3, a je domači ekipi zmanjkalo časa vsaj za remi (2:3).

Pozabljeni Zajc dosegel 4000. gol Fenerja
Sobotni večer se je najlepše končal za Miha Zajca (SofaScore 7,6). Pri Fenerbahceju že odpisani in pozabljeni slovenski vezist je ob slabi formi carigrajskega velikana in poškodbah v soboto prišel do nepričakovanega nastopa, ki ga je s pridom izkoristil. Na gostovanju pri Antalyasporju je bil Fener pred porazom, saj je bilo ob vstopu Zajca v 66. minuti 1:2. Globoko v sodnikovem podaljšku ‒ v 96. minuti je ravno 25-letnik iz Šempetra pri Gorici dosegel izenačujoči gol. Slovenski reprezentant je pri tem dosegel točno 4.000 gol Fenerbahceja v turškem prvenstvu, sicer pa je bil to njegov prvi prvenstveni v tej sezoni, pri čemer je predtem nazadnje v Süperligi zaigral na začetku oktobra.

Dedić se je odkupil za zapravljeno 11-m
Nedelja se je začela z zadetkom veterana Zlatka Dedića (SofaScore 7,2) v Avstriji. V 60. minuti je Dedić popeljal Swarowski Tirol v vodstvo proti Admiri, srečanje pa se je končalo z 1:1. S sedmim prvenstvenim golom se je 35-letni Primorec odkupil za zapravljeno enajstmetrovko iz 1. polčasa, ko je njegov strel ubranil vratar gostov. Tirolce sicer čaka še naporen boj za obstanek v avstrijski Bundesligi.

Bohar dvakrat podal, Živec dvakrat zatresel
Slovenska naveza je na Poljskem v nedeljo zvečer prinesla zmago Zaglebie Lubin, ki je s 3:1 odpravila Slask Wroclaw. Prvi igralec bakrenih Damjan Bohar je dvakrat podal rojaku Saši Živcu, ki je bil dvakrat natančen. Sicer razigrani strelec Bohar je tako prispeval 2. in 3. podajo na poljskem prvenstvu, Živec pa je dosegel šesti in sedmi gol sezone, s čimer Zaglebia ostaja v igri za razigravanje prvih šestih klubov Ekstraklase za prvaka.