Čeprav je Josip Iličić z Atalanto v nedeljo zaradi koronavirusa ostal brez tekme, konec tedna ni manjkalo golov slovenskih nogometašev na tujem. Strelska eksplozija je bila tako silovita, da je prinesla najučinkovitejši teden. Ne nazadnje pa je ravno evrogol Iličića v Ligi prvakov naznanil rekordni teden, z algoritemsko oceno SofaScorja 8,0 pa je Jojo ostal najbolje ocenjeni Slovenec v preteklem tednu. Prvi gol Slovenca (!) v izločilnih bojih Lige prvakov je vsekakor vreden vnovičnega ogleda.

Iličić najzaslužnejši za izjemne predstave Atalante
Sorodna novica Prvi gol Iličića v Ligi prvakov – Atalanta na pragu četrtfinala

V izbrani druščini s Katancem
Pred Iličićem je na takšni ravni evropskega elitnega tekmovanja zadel samo še Srečko Katanec, ko je v sezoni 1991/92, torej tik pred preoblikovanjem Pokala evropskih prvakov v Ligo prvakov, uspešno igral za Sampdorio. V drugem skupinskem delu – zmagovalec se je uvrstil neposredno v finale – je Katanec 1. aprila 1992 na tekmi v Sofiji proti branilcu evropskega naslova Crveni zvezdi v 34. minuti poskrbel za izenačenje na 1:1. Na koncu je Sampdoria slavila s 3:1 in naredila ključni korak proti velikemu finalu, ki pa ga je nato izgubila z Barcelono (0:1 v podaljšku).

Škarjice Verbiča za zmago v 91. minuti
V soboto je prvi zablestel Benjamin Verbič, ki je odločil tekmo Dinamo Kijev – Vorskla Poltava 2:1. Ko je že vse dišalo na novo razočaranje v ukrajinski prestolnici in samo točko, je v 92. minuti Verbič na spektakularen način odločil tekmo. 26-letni Vojničan je namreč s škarjicami pospravil odbitek v mrežo gostov za pomembno zmago Dinama. Sedmi ligaški gol Verbiča je namreč prinesel Kijevčanom utrditev na 2. mestu Premier lige, kjer pa za vodilnim Šahtarjem zaostajajo za ogromnih 14 točk, medtem ko tretja Zorja Luhansk zaostaja le dve točki.

Sorodna novica Blaž Kramer: Vedno sem izbral težjo pot, a sem se pri tem veliko naučil

Kramer za točko Züricha, ki je v krizi
V Švici je osmič v sezoni zatresel mrežo Blaž Kramer (SofaScore 6,9). Zürich je po odličnem zaključku jesenskega dela prvenstva – 7 zmag v zadnjih 8 krogih – še ostal na zimskem spanju, saj v 5 krogih nadaljevanja Superlige še ni slavil. Proti Neuchatelu Xamaxu je vsaj točko osvojil zgolj po zaslugi slovenskega napadalca, ki je na Letzigrundu v 26. minuti z diagonalnim strelom dokončal protinapad in izenačil na končnih 1:1. A če bi v 70. minuti bil Kramer bolj zbran ... Na lestvici strelcev si 23-letnik iz Zreč še s tremi igralci deli 5. mesto.

Sorodna novica Prvi gol Šporarja za Sporting, Ajax v velikih težavah

Gola Dedića in Repa, Petrović vso tekmo za Rapid
Zadnji klub avstrijske Bundeslige Swarovski Tirol je doma presenetil četrtouvrščeni WAC, pri čemer je zmago z zadetkom za končnih 2:0 potrdil slovenski veteran Zlatko Dedić (SofaScore ocena 7,4). V 43. minuti je Primorec pokazal, da je kljub 35 letom še kako hiter, saj je na sredini pobegnil gostujoči obrambi in po teku skozi pol igrišča na koncu zbrano dokončal protinapad. Sedmi gol Dedića v sezoni, s čimer si deli 9. mesto na lestvici strelcev.

V Avstriji se je v nedeljo med strelce vpisal še Rajko Rep (SofaScore 7,0), ki je bi skoraj zrežiral presenetljivo zmago Hartberga nad Rapidom (2:2). Najprej je v 45. minuti Rep izenačil na 1:1, kar je bil šesti ligaški gol novopečenega slovenskega reprezentanta. V 74. minuti je še iz kota podal za vodilni gol Luckenederja. A Dunajčanom je uspelo v 93. minuti izenačiti. Prvič je celotno tekmo za Rapid odigral Dejan Petrović (SofaScore 6,9), ki se je pozimi na Dunaj preselil iz Aluminija.

Šesti gol in peta podaja Repa

Vučkić in Matavž zadela za vodstvo, a nato izgubila
V nedeljo sta padla dva slovenska gola na Nizozemskem, a tako gol Harisa Vučkića (SofaScore 7,4) kot zadetek Tima Matavža (SofaScore 6,8) ni prinesel novih točk njunima ekipama. Na opoldanski tekmi Utrecht – Twente je sicer Vučkić z golom iz bližine v 70. minuti prinesel vodstvo gostom, a sledil je preobrat domačih v zadnjih osmih minutah. V tolažbo ostaja 27-letnemu Domžalčanu deveti gol sezone.

Tudi Matavž je popeljal svoj klub v vodstvo – v 50. minuti je izkoristil darilo PSV-ja in dosegel že 11. gol v 2019/20. A Vitesse ni zadržal vodstva, Eindhovenčani so izpeljali preobrat za 2:1. Matavž si z 11 goli deli peto mesto na lestvici strelcev Eredivisie.

Matavž zatresel mrežo PSV-ja

Bohar tokrat tresel z glavo
Pri 11 ligaških golih je po novem tudi Damjan Bohar, ki še naprej blesti na Poljskem. 28-letnik iz Mačkovcev igra kot vezist pri Zaglebii Lubin s sredine lestvice na 10. mestu, a vseeno je z 11 goli kar tretji strelec Ekstraklase. Na gostovanju pri Wisli Plock je Bohar z glavo v 70. minuti popeljal bakrene v vodstvu, a so gostitelji že čez pet minut izenačili in postavili končni izid 1:1.

Dva prvenca Šporarja v štirih dneh
Led je prebit, zapornice so odprte. Andraž Šporar (SofaScore 7,0) je začel tresti za Sporting. Po četrtkovem golu v Evropski ligi, ko je dosegel prvi gol v dresu lizbonskega kluba, se je Ljubljančan med strelce vpisal še v portugalskem prvenstvu. Na nedeljski tekmi Sporting – Boavista je Špoki v 13. minuti ob prekinitvi spretno podstavil nogo in v mrežo preusmeril podajo Gonzala Plata za 1:0. Zadetek trenutno prvega slovenskega reprezentančnega napadalca je sicer moral potrditi še VAR.

Prvi gol 25-letnega Ljubljančana, ki je moral za prvi ligaški gol na Portugalskem odigrati 358 minut. Na koncu so levi slavili z 2:0, s čimer so se obdržali na 3. mestu Premiere Lige, kjer ima Sporting sicer ogromen zaostanek za vodilnim dvojcem Benfica – Porto, s čimer se bodo zeleno-beli v preostanku sezone posvetili predvsem Evropski ligi.