Jan Oblak je v letošnji sezoni za Atletico branil na 11 tekmah, štirikrat je ostal nepremagan, skupaj pa je prejel 11 golov. V sredo ga čaka izziv v Ligi prvakov: gostovanje pri Celticu  v Glasgowu. Foto: EPA
Jan Oblak je v letošnji sezoni za Atletico branil na 11 tekmah, štirikrat je ostal nepremagan, skupaj pa je prejel 11 golov. V sredo ga čaka izziv v Ligi prvakov: gostovanje pri Celticu v Glasgowu. Foto: EPA

Vratar in kapetan Jan Oblak, bočna branilca Žan Karničnik in Erik Janža ter nepogrešljivi vezni člen Adam Gnezda Čerin je četverica varovancev Matjaža Keka, ki je pretekli konec tedna zaigrala v svojih klubih. Statistika je v ponedeljek popravil steber obrambe Jaka Bijol (* - posodobitev članka po koncu tekme Udineseja).

Preostali ključni igralci Slovenije so počivali po reprezentančnih zmagah nad Finsko in Severno Irsko in so tekme svojih klubskih soigralcev pospremili s klopi za rezerviste.

Prekinjen večni atenski derbi

Adam Gnezda Čerin je tudi pri Panathinaikosu postal ključni člen udarne postave. Slovensko trojico pri zelenih v  Evropski ligi v četrtek doma čaka Rennes. Foto: EPA
Adam Gnezda Čerin je tudi pri Panathinaikosu postal ključni člen udarne postave. Slovensko trojico pri zelenih v Evropski ligi v četrtek doma čaka Rennes. Foto: EPA

Najbolj pestro tekmo je imel junak Belfasta Adam Gnezda Čerin in zaradi dogodkov ob igrišču Andraž Šporar ter Benjamin Verbič. V nedeljo zvečer se je v Pireju namreč igral večni, vroči derbi. Vodilni Olimpiakos je gostil drugouvrščeni Panathiankos.

Od trojice Slovencev pri zelenih je bil v začetni postavi le Gnezda Čerin. Gostje so v 28. minuti povedli prek Giorgosa Vagianidisa, po premoru pa je za rdeče-bele v 48. minuti izenačil Mady Camara. Slavje Pirejčanov je bilo prebučno pospremljeno z obilico pirotehnike in ena izmed petard je priletela med rezerviste Panathinaikosa, ki so se ogrevali za morebitni vstop v igro.

Španski bočni branilec Juankar se je zgrudil in prijel za ušesa, prvi je bil pri njem Šporar. 33-letnik je zaradi eksplozije petarde začasno oglušel in nato odšel na dodatne zdravniške preglede. Tekmo so po incidentu sprva prekinili, nato pa po dveh urah dokončno odpovedali, preden so izpraznili stadion v Pireju. Večni atenski derbiji imajo dolgo zgodovino incidentov, nazadnje pa je bil odpovedan in prekinjen leta 2019.

Oblak lovi rekord Kamenija

Kako igra Jan Oblak v letošnji sezoni v dresu Atletica Madrida? Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Kako igra Jan Oblak v letošnji sezoni v dresu Atletica Madrida? Grafiko zagotavlja sofascore.com

Kapetan Slovenije Jan Oblak je po dveh nedotaknjenih mrežah reprezentance ostal nepremagan tudi v dresu Atletica. Madridčani so gostovali pri Celti Vigo in slavili s 3:0. Kljub igralcu več je bil na koncu Škofjeločan tretji najbolje ocenjeni igralec rdeče-belih, saj je ubranil tri nevarne strele gostiteljev.

Po slabšem začetku sezone se je dvignila forma tako Oblaka kot Atletica, ki je zdaj s tekmo manj le tri točke za vodilnim dvojcem Real Madrid – Girona. Varovanci Diega Simeoneja so v La Ligi nanizali pet zmag, vmes dobili še tekmo s Feyenoordom v Ligi prvakov, kjer jih v sredo čaka gostovanje pri Celticu.

S tekmo pri Celti je Oblak prišel do 304. nastopa v španskem državnem prvenstvu in v 21. stoletju je med tujimi vratarji več tekem La Lige odigral zgolj Kamerunec Idriss Carlos Cameni v dresu Espanyola in Malage. Slovenski čuvaj mreže bo lahko Camenija presegel na začetku naslednje sezone, če bo še naprej branil za Atletico, s katerim ima pogodbo vse do poletja 2028.

Bijol pod pričakovanji, Lovrić izven postave

Jaka Bijol je na ponedeljkovi tekmi Serie A doma z Udinesejem remiziral proti Lecceju (1:1), sam pa je bil med slabše ocenjenimi gostitelji. Drugi slovenski reprezentan Sandi Lovrić zaradi utrujenosti sploh ni bil v postavi. Videmčane po prikazanem v prvi četrti italijanskega prvenstva čaka ogorčen boj za obstanek med elito, trenutno so z zgolj šestimi točkami iz devetih tekem pod črto izpada.

Janža podal in se poškodoval

Igre Erika Janže za Gornik Zabrze skozi statistične podatke. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Igre Erika Janže za Gornik Zabrze skozi statistične podatke. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Žan Karničnik je svoje oddelal ob visoki zmagi Celja pri Rogaški (4:0). Na Poljskem je opazno delo opravil Erik Janža, ki je prispeval podajo v 22. minuti za na koncu zmagoviti gol Gornika proti Rakowu (2:1), a kaj, ko je tekmo sklenil že v 34. minuti poškodovan in jezen. Levi bočni branilec je prejel močan udarec v levo nogo, ob zdravniški pomoči je od jeze močno zalučal odvezani čevelj. Trener Gornika je po tekmi dejal, da gre za močan udarec, ki je pustil veliko potpludbo, Janža bo najbrž izpustil vsaj tekmo poljskega pokala med tednom.

Od preostalih reprezentantov si bo konec tedna zapomnil Jasmin Kurtić. Najstarejši in najbolj izkušeni Kekov izbranec je v Romuniji na deveti tekmi v dresu Universitatee Craiove dočakal prvi gol. 34-letnik iz Kanižarice je na domači tekmi proti Petrolulu Ploiestiju v 74. minuti uspešno izkoristil enajstmetrovko za 1:2, a na koncu je bilo 1:3 za goste.

Prvi gol Kurtića v dresu U. Craiove

Mojstrovina Štulca s prostega strela v 104. minuti

Ponedeljkov večer v Italiji je prinesel en izjemen zadetek občasnega reprezentanta. Palermo je gostil Spezio in zaostajal že z 0:2, a se je vrnil v igro z znižanjem, ob izključitvi nasprotnika pa dobil priložnost za izenačenje v 14. minuti sodnikovega dodatka. Prosti strel z 18 metrov je izvedel Leo Štulac in mojstrsko zadel bližnji kot. Izjemen prosti udarec za izenačenje na 2:2 in točko, s katero so Siciljanci utrdili tretje mesto v drugi italijanski ligi.

Drugi gol sezone za 29-letnega Koprčana, ki povezuje vezno linijo Palerma. Za reprezentanco Slovenije je Štulac nazadnje zaigral pred dvema letoma, med Kekovimi izbranci pa je bil nazadnje februarja 2022 ob začetku Lige narodov.