Najbolj sta pravila finančnega fair playa kršila dva kluba v lasti zalivskih naftnih šejkov: Manchester City in Paris Saint Germain. Foto: EPA
Najbolj sta pravila finančnega fair playa kršila dva kluba v lasti zalivskih naftnih šejkov: Manchester City in Paris Saint Germain. Foto: EPA
Michel Platini (predsednik Uefe)
Finančni fair play je eden izmed temeljnih projektov predsednika Uefe Michela Platinija. Foto: Reuters

Uefa je leta 2011 sprejela finančni fair play (FFF), s katerim bi omejili zapravljanje in povečevanje izgub v največjem evropskem športu. Prehodno obdobje za prilagajanje na spremembe se zdaj izteka. Osnovni princip pravil je, da lahko zapraviš le toliko, kot zaslužiš.

Finančni nadzorni odbor klubov pri Uefi (CFBCB) je klubom, ki so zapravili preveč oz. so prirejali sponzorske pogodbe in druge prihodke ter odhodke, se je odločil, da kršilcem ponudi dogovor. Če klubi ne bodo privolili v ponujene sankcije, bodo šli najhujši primeri na razsodišče, ki bo določilo kazni.

Brez izključitve iz Lige prvakov
Podrobnosti ponudb niso znane, segajo pa od opominov do finančnih glob in omejitev pri sestavi moštev za prihodnjo evropsko sezono. Najhujše sankcije - izključitve iz dobičkonosne Lige prvakov zagotovo ne bo, kar je pred tednom dni v intervjuju za Parisen že potrdil tudi predsednik Uefe Michel Platini.

Kdo je zapravljal preveč?
Določene sankcije bodo doletele najhujše kršilce, ki so si v zadnjih dveh letih nabrali več kot 45 milijonov evrov dolga. Peterica z rdečim kartonom po AFP-ju je Paris SG, Liverpool, Chelsea, Manchester City in Inter.

Na meji sankcij je po podatkih agencije AFP trojica z rumenim kartonom: Atletico Madrid, Juventus in Roma. Brez sankcij jo bodo najverjetneje odnesli Bayern, Borussia Dortmund, Barcelona, Real Madrid, Arsenal in Napoli.

Dobra milijarda evrov izgube
Od 237 klubov, ki so sodelovali v evropskih tekmovanjih, jih je bilo 76 deležnih podrobne Uefine finančne preiskave. V Evropi je 30 klubov, ki so v zadnjem letu ustvarili več kot 100 milijonov prihodkov, skupno pa so najboljši evropski nogometni klubi imeli kar 1,1 milijarde evrov izgube.