Hajduk je letos izpadel v 3. predkrogu Evropske lige, kar pomeni, da so zdaj Splitčani ostali brez 390 tisoč evrov Uefine nagrade. Foto: Reuters
Hajduk je letos izpadel v 3. predkrogu Evropske lige, kar pomeni, da so zdaj Splitčani ostali brez 390 tisoč evrov Uefine nagrade. Foto: Reuters
Pokal evropskih klubskih prvakov, Liga prvakov, UEFA
Uefa verjame, da bo s finančnim fair playjem evropski nogomet končno splezal iz rdečih številk, ki že sedem let presega milijardo evrov izgube na leto. Foto: EPA

Poleg Hajduka Uefa nagrad za zdaj ne bo izplačala niti Astri Giurgiu (ROM) (ki je med drugim izločila Domžale, Metalurgu Doneck (UKR), Zrinjskemu (BiH), Skontu (LAT) in Trabzonsporu (TUR).

31 klubov pod lupo Uefine komisije
Uefa je s procesom licenciranja in pravil finančnega fair playa za leto 2012 pri kaznovanih klubih ugotovila zajetne dolgove do drugih klubov in/ali svojih zaposlenih ter/ali davčnih oblasti. S tem ukrepom želi Uefa klube spodbudilti k odgovornejšemu finančnemu poslovanju.

Ob omenjenih šestih klubih je Uefa zaprosila za dodatne informacije še 25 klubov, katerega seznama pa v Nyonu niso javno objavili. Omenjenih 31 klubov ima do konca septembra čas, da pojasni in predvsem uredi dolgove.

237 "evropskih" klubov dolžnih le 9 mio. evrov
Z uvedbo Uefiniega licenciranja in finančnega fair playa so se pri Uefi prijavljena zaostala plačila v dveh letih zmanjšala s 57 milijonov (junija 2011) na samo 9 milijonov evrov (junija 2013). Nad nadzorom 237 klubov, ki so v sezoni 2013/14 sodelovali v Ligi prvakov in Evropski ligi, bedi komisija CFCB, ki jo vodi nekdanji belgijski premier Jean-Luc Dehaene.

Za 600 milijonov manjša izguba
Zadnje poročilo o finančnem fair playu, naslovljeno "Licensed to thrill", ugotavlja, da se je izguba v evropskem klubskem nogometu prvič zmanjšala po šestih letih naraščanja izgub. Tako je 700 klubov iz najvišjih evropskih lig v letu 2011 pridelalo rekordno izgubo 1,7 milijarde evrov, medtem ko je bila lanska izguba 1,1 milijarde evrov.