VAR nadaljuje zmagoviti pohod. Po dobrem sprejetju javnosti med SP-jem v Rusiji so ga že posvojile nekatere velike evropske lige, zdaj pa tudi Uefa, ki je sicer nasprotovala uvajanju videosodnikov in je prisegala na dodatne sodnike za golom. Foto: Reuters
VAR nadaljuje zmagoviti pohod. Po dobrem sprejetju javnosti med SP-jem v Rusiji so ga že posvojile nekatere velike evropske lige, zdaj pa tudi Uefa, ki je sicer nasprotovala uvajanju videosodnikov in je prisegala na dodatne sodnike za golom. Foto: Reuters
Jasmin Kurtić že videl rdeč karton
VAR se uporablja za potrditev pravilnosti doseganja golov, dosojanja 11-metrovk, neposrednih rdečih kartonov in zamenjavo identitet pri podeljevanju kartonov. Prejšnji konec tedna je bil na tekmi Serie A tako že izključen Jasmin Kurtić, a si je sodnik po ogledu posnetka premislil in slovenskemu reprezentantu rdeči karton spremenil v rumenega. Foto: Reuters

Krst videotehnologija za pomoč sodnikom pod okriljem Uefe bo izveden 14. avgusta drugo leto na evropskem superpokalu 2019, ki ga bo gostil Carigrad. Sledila bo uporaba VAR-a v Ligi prvakov, od samega začetka sezone 2019/20, o čemer se je šušljalo že pred tedni.

Predsednik Uefe je o uvedbi VAR-a dejal: "Sistem bomo uvedli avgusta 2019, tako da bomo imeli dovolj časa, da se z njim seznanijo sodniki in da ga učinkovito uporabimo v najelitnejšem klubskem tekmovanju."

Postopna razširitev VAR-a na vsa tekmovanja
VAR se bo v prihodnji sezoni uporabljal v Ligi prvakov v zadnjem, 4., krogu kvalifikacij (playoffu) ter seveda skupinskem delu in izločilnih bojih. Od sezone 2020/21 dalje bo VAR prisoten tudi v izločilnih bojih Evropske lige, na finalnem turnirju novoustanovljene Lige narodov leta 2021 ter seveda na Evropskem prvenstvu 2020, ki bo potekalo po vsej stari celini.

VAR, ki je bil prvič na velikem tekmovanju uporabljen letos na svetovnem prvenstvu v Rusiji, so že uvedli tudi v španskem in francoskem prvenstvu. Že v lanski sezoni so ga uporabljali v Nemčiji in Italiji, medtem ko angleška Premier League še ne koristi te sodobne tehnologije.

Potrjena izhodišča za decembrski žreb v Dublinu
Na četrtkovem dopoldanskem delu zasedanja izvršnega odbora Uefa so tudi dokončno potrdili Kosovo kot najnovejšo in 55. članico Evropske nogometne zveze. Na sestanku v Nyonu so vodilni možje evropskega nogometa potrdili pravila za žreb kvalifikacij za Euro 2020, po katerem bodo žrebali skupine v Dublinu 2. decembra. 55 članic bo razdeljenih v šest kakovostnih bobnov, iz katerih se bo dobilo 10 skupin: 5 s po 5 reprezentancami in 5 s po 6 reprezentancami. Mimogrede: Sloveniji se zaradi slabega štarta v Ligi narodov C obeta četrti boben.

Popoldne bodo na sedežu Uefe razglasili prireditelja evropskega prvenstva 2024, pri čemer se odločajo med Nemčijo in Turčijo.