Navijači so na več načinov izražali nezadovoljstvo, ker je John Delaney postal podpredsednik irske nogometne zveze. Foto: Reuters
Navijači so na več načinov izražali nezadovoljstvo, ker je John Delaney postal podpredsednik irske nogometne zveze. Foto: Reuters

Irska je tekmo dobila z 1:0, Uefo pa je zmotilo dogajanje v 33. minuti. Po prekršku Gruzijca Gurama Kašie nad Davidom McGoldrickom so s tribun na igrišče poletele številne teniške žogice.

Tekma je bila prekinjena za nekaj minut, ko se je igra nadaljevala, pa je Conor Hourihane dosegel zmagoviti zadetek za Irsko.

Žogice seveda niso bile namenjene Gruzijcu, ampak so bile znak protesta proti podpredsedniku irske nogometne zveze Johnu Delaneyju. Navijači so 33. minuto izbrali načrtno: Delaney je pred leti, ko je bil predsednik zveze, skušal prepričati Mednarodno nogometno zvezo, da bi Irski dovolila nastop na SP-ju kot 33. udeleženki, kar je izzvalo posmeh tudi v domovini. Zamisel je bila posledica nesrečnega izpada Irske v kvalifikacijah, ko je Francija na SP 2010 prišla zaradi gola, pri katerem je Thierry Henry igral z roko.

51-letni Delaney je prejšnji teden odstopil z mesta izvršnega direktorja irske nogometne zveze (na tem položaju je bil 14 let), navijači pa so ogorčeni, ker se je zanj hitro našla precej podobna služba, saj je postal podpredsednik zveze. Delaneyju očitajo marsikaj, med drugim visoko plačo (360 tisoč evrov letno) in visoko najemnino za hišo (3.000 evrov mesečno), ki jo plačuje zveza.

Uefa je torkov incident označila kot metanje predmetov na igrišče, o morebitnih ukrepih bo njena disciplinska služba odločala 16. maja.

Medtem je računalniška igra, v kateri igralci mečejo teniške žoge v Delaneyja, postala viralna. V 24 urah je spletno stran, na kateri je igra na voljo, obiskalo več kot 100 tisoč uporabnikov.