Eusebio je blestel v 60. letih. Foto: EPA
Eusebio je blestel v 60. letih. Foto: EPA

Eusebio, ki se je rodil 25. januarja 1942 v Mozambiku, velja za enega najboljših nogometašev vseh časov. Leta 1965 je dobil zlato žogo, leto pozneje in tri leta prej pa je bil v izboru na drugem mestu. Leta 1966 je bil na svetovnem prvenstvu v Angliji z devetimi goli prvi strelec tekmovanja, Portugalsko pa je popeljal do tretjega mesta.

Največji pečat je pustil pri Benfici, dres lizbonskega velikana pa je nosil kar 15 let. Z Benfico je 11-krat postal portugalski prvak, leta 1962 pa je izjemni strelec s klubom stopil na evropski vrh. Trikrat je nastopil tudi v finalu najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja.

Izvrstni napadalec, ki so ga odlikovali hitrost, odlična fizična pripravljenost in tehnična podkovanost ter močan strel, je v dresu Portugalske na 64 tekmah zabil 41 golov. V karieri je sicer odigral 745 tekem, dosegel pa je 733 zadetkov. Čeprav je igral za Portugalsko, velja za najboljšega afriškega nogometaša vseh časov. Revija World Soccer je "Črnega panterja", ki je potomec Angolca in Mozambičanke, postavila na deseto mesto najboljših nogometašev prejšnjega stoletja, IFFHS pa ga je uvrstil na deveto.