Ko so lizbonski levi iz Glasgowa premagali mogočni Inter Helenia Herrere, je pokal za prvaka Evrope prvi dvignil Billy McNeill. Foto: AP
Ko so lizbonski levi iz Glasgowa premagali mogočni Inter Helenia Herrere, je pokal za prvaka Evrope prvi dvignil Billy McNeill. Foto: AP

Celtic je novico o smrti svojega največjega kapetana vseh časov objavil na spletni strani. "Naš oče je vedno našel čas za navijače, zato prosimo, povejte njegove zgodbe, pojte njegove pesmi in slavite njegovo življenje," je ob smrti McNeilla zapisala njegova družina.

Preobrat za evropski naslov
Celtic je postal prvi britanski klub, ki je postal nogometni prvak Evrope. V finalu takratnega Uefinega evropskega pokala oz. pokala državnih zmagovalcev je 25. maja 1967 v legendarnem obračunu premagal Inter z 2:1. Milančani, ki so predtem pod vodstvom trenerja Helenia Herrere leta 1964 in 1965 že pokorili vso Evropo, so povedli v 7. minuti po 11-m Sandra Mazzole. V drugem polčasu so Glasgowčani uprizorili zmagoviti preobrat, v 63. minuti je izenačil Thomas Gemmell, z golom v 84. minuti pa je odločil Thomas Chalmers.

Fantov trenerja Jocka Steina se je oprijel vzdevek lizbonski levi. Za moderni nogomet nepredstavljiva značilnost ekipe pa je bilo dejstvo, da so se prav vsi igralci razen enega rodili in odrasli v krogu 15 km od Celtic Parka v Glasgowu. In še Bobby Lennox kot izjema se je rodil v manj kot 50 km oddaljenem Sailcoatsu.

Kapetan devetkratnih zaporednih prvakov
Sloviti srebrni pokal z ušesi je kot prvi dvignil zdaj umrli Billy McNeill. Tri leta pozneje je bil v Milanu na poraženi strani, ko je Feyenoord po podaljšku premagal Celtic. Osrednji branilec si je od navijačev prislužil vzdevek cesar in je kot kapetan popeljal Celtic do devetih zaporednih naslovov v škotskem prvenstvu, ob tem je kot igralec osvojil še sedem škotskih pokalov in šest ligaških pokalov. Pozneje je v klubu deloval tudi kot trener, v dveh obdobjih je s Celticom osvojil še štiri državne in pokalne naslove. Od leta 2015 pred Celtic Parkom stoji McNeillov spomenik, na katerem dviguje evropski pokal.