Andreas Brehme je z Nemčijo postal svetovni prvak leta 1990, štiri leta predtem podprvak, leta 1992 pa evropski podprvak. Foto: Reuters
Andreas Brehme je z Nemčijo postal svetovni prvak leta 1990, štiri leta predtem podprvak, leta 1992 pa evropski podprvak. Foto: Reuters

Po poročanju Bilda je Brehme umrl za posledicami srčnega zastoja. Sprva so ga pripeljali v bolnišnico, vsaka pomoč pa je bila prepozna. Brehmejevo smrt je za DPA potrdila tudi njegova življenjska sopotnica Susanne Schäfer.

Odličen pri Kaiserslauternu, Bayernu in Interju

S Kaiserslauternom in Bayernom je osvojil Bundesligo, z Interjem pa Serie A. Foto: Reuters
S Kaiserslauternom in Bayernom je osvojil Bundesligo, z Interjem pa Serie A. Foto: Reuters

V Hamburgu rojeni nekdanji levi bočni nogometaš in občasno obrambno naravnani vezist je kariero začel pri Barmbek-Uhlenhorstu, preden se je preselil k Saarbrücknu. Od tam ga je pot vodila h Kaiserslauternu, kjer je pustil velik pečat.

Med letoma 1986 in 1988 je po prestopu iz Kaiserslauterna igral za Bayern München, v tujini pa je nato uspešno branil še barve Interja iz Milana med 1988 in 1992. Po enoletni epizodi v Zaragozi se je vrnil v Kaiserslautern, kjer je nastopal do igralske upokojitve leta 1998.

Nemčiji zagotovil naslov svetovnega prvaka

Sorodna novica 30 let od nemške poletne pravljice in solz Maradone na Olimpicu

Za nemško izbrano vrsto je odigral 86 tekem in dosegel osem golov. Najpomembnejši je bil tisti, s katerim je v 85. minuti v Rimu z bele točke odločil finale (1:0) proti Argentini na SP-ju v Italiji. Leta 1990 je bil izbran tudi v idealno enajsterico mundiala, na katerem je dosegel tri gole.

Brehme je bil dvakrat izbran tudi v najboljšo enajsterico evropskih prvenstev, in sicer v letih 1984 in 1992. Na SP-jih je z Zahodno Nemčijo zasedel drugo mesto leta 1986 v Mehiki. Takrat je bila v finalu boljša Argentina. Od elfa se je poslovil po SP-ju 1994 v ZDA, ko je nemška izbrana vrsta izpadla v četrtfinalu proti Bolgariji.

Trenerska kariera Brehmeja ni bila tako dolga kot igralska. Nekaj sezon je vodil Kaiserslautern, nato pa še Unterhaching, kjer je med julijem 2004 in aprilom 2005 treniral slovenske nogometaše Gorana Šukala, Rajka Tavčarja in Ermina Hasića. Med februarjem 2017 in junijem 2018 je bil tudi svetovalec srbske Vojvodine iz Novega Sada.