Foto:
Foto:
Potem ko je beloruski branilec stopil na Cimerotičevo roko, je iz nje brizgnila kri.
Rodič se je po golu znašel v objemu soigralcev.
Fabijan Cipot  je takole podal Rodiču.
Nov obračun Slovencev in Belorusov bo že čez dva meseca.
Brane Oblak  je po tekmi upravičeno kritiziral sodnike.
Aleksander Knavs

Slovenija je povedla v 44. minuti, ko je po podaji Fabijana Cipota in s pomočjo gostujočega branilca zadel Aleksander Rodič. Žoga se je dobesedno odkotalila v gol.

Toda veselje je bilo kratko, saj so gostje v 49. minuti lepo izigrali domačo obrambo in prek Kulčija izenačili. Najbolj sporen trenutek tekme se je zgodil v 79. minuti. Savdski sodnik Al Hamdi je po prekršku nad Rodičem pokazal na belo točko, a si je nato po posvetovanju s pomočnikom (!) premislil, saj naj bi v napadu prekršek storil Šiljak.

Belorusi boljši nasprotnik; poškodba Cimerotiča
Belorusi so bili večji del 1. polčasa boljši nasprotnik. Prvo priložnost so si priigrali v 11. minuti, ko se je po napaki Branka Iliča Belkevič sam znašel pred Samirjem Handanovičem, a je slednji obranil strel. Slovenci so odgovorili le nekaj trenutkov kasneje. Mile Ačimovič, ki je kljub poškodbi igral vso tekmo, je ustrelil z roba kazenskega prostora in zadel zunanji del stičišča vratnice in prečke.

V 25. minuti pa smola za Slovenijo. V dvoboju z gostujočim branilcem jo je grdo skupil Sebastijan Cimerotič, ki je s krvavo roko zapustil igrišče. Kasneje je prvi pregled v bolnišnici pokazal natrgano tetivo. Oblak je v igro poslal Aleksandra Rodiča in zadel v polno.

Igralec Portsmoutha je namreč v 44. minuti v kazenskem prostoru prejel podajo Fabijana Cipota, nato pa s pomočjo branilca premagal Jurija Ževnova. Žoga se je dobesedno odkotalila v gol in se pri tem dotaknila tudi vratnice. Prvi polčas se je tako glede na prikazano igro za Slovence sanjsko končal.

Sodnik dosodil 11-m, nato pa si premislil
Vodstvo Slovencev je bilo kmalu po odmoru izničeno, saj so gostje po samo štirih minutah drugega dela izenačili. Romaščenko je na robu kazenskega prostora preigral Mateja Mavriča in Aleksandra Knavsa, nato pa podal do branilca Kulčija, ki je z desetih metrov rutinirano premagal Handanoviča.

Po izenačenju je Oblak v igro poslal Ermina Šiljaka, ki je v 73. minuti silovito ustrelil, a je njegov poskus zletel mimo vrat Ževnova. Tudi Belorusi so nekajkrat nevarno pretili, na srečo pa so bili branilci vselej na mestu.

V 79. minuti pa najbolj sporen trenutek na tekmi. Rodič se je sprehodil v kazenski prostor Belorusov, kjer je bil nad njim storjen prekršek. Glavni sodnik Al Hamdi iz Savdske Arabije je najprej pokazal na enajstmetrovko, nato pa po posvetu s stranskim sodnikom razveljavil zadetek (!). Vzrok za razveljavitev naj bi bil Šiljakov prekršek v napadu, ki pa ga je videl samo stranski sodnik.

Naslednji napad bi bil lahko usoden za bele, a gostje niso izkoristili darila, ki se jim je ponudilo po veliki napaki Mavriča. V končnici je Slovenija poskušala vse, vendar so Belorusi zlahka odbili napade. Oblakovi varovanci sicer ostajajo v igri, vendar bo pot v Nemčijo sedaj nekoliko težja. Veliko bo znano že po naslednji tekmi (4. junija), ko se bosta tekmeca pomerila v Minsku. Slovencem gre na roko izid v Moldaviji, kjer je Norveška le remizirala.

Brane Oblak, slovenski selektor:
"Opozarjal sem na Beloruse, a mi ni nihče verjel, da so boljši od Nemcev. Nismo mogli razviti svoje igre, ker nam tekmeci niso dopustili. Enajstmetrovka je bila čista, žal pa sta bila sodnika katastrofalna. Stranski nima pojma, kaj je to nogomet. Beloruski trener mi je dejal, da bomo v Minsku dobili 5 komadov."

Anatolij Bajdačni, beloruski selektor:
"Prevladovali smo 3/4 tekme. Zadovoljen sem z rezultatom, še bolj pa z razpletom tekme v Moldaviji. Sedaj nas čaka ugoden razpored, saj bomo od šestih tekem kar štirikrat igrali doma."

Aleksander Knavs, kapetan Slovenije: "Ko se ozremo na današnjo tekmo, ne moremo mimo sporne odločitve dobrih pet minut pred koncem dvoboja. Glavni sodnik je najprej dosodil enajstmetrovko in pokazal tudi rdeči karton beloruskemu igralcu, nato pa je dosodil povsem drugače in zaradi domnevno prepovedanega položaja dal žogo tekmecem. Celo Belorusi so se temu smejali. Bil sem ob sodnikih, ko so se pogovarjali, in tudi sami očitno niso vedeli, kaj se dogaja. Bili so povsem zmedeni; očitno so pri delegiranju naredili napako, saj so bili sodniki iz različnih držav in povsem neuglašeni."

Aleksander Hleb: "Za Slovenijo je to "pravo sranje". Priznam, bila je enajstmetrovka, ki pa je arabski sodniki niso dosodili, tako so dokazali, da veliko o nogometu ne vedo. To je bila sreča za nas. Povedati pa je treba, da smo igrali dobro, vendar v zaključku srečno osvojili točko, ki nas ohranja v boju za SP. Jasno pa je, da bomo morali na povratni tekmi s Slovenijo zmagati."

Skupina 5:
SLOVENIJA - BELORUSIJA 1:1 (1:0)
7.000; Rodič 44.; Kulči 49.

MOLDAVIJA - NORVEŠKA 0:0

Lestvica:                          
ITALIJA            5  4 0 1  9:5 12
NORVEŠKA           5  2 2 1  6:3  8
SLOVENIJA          5  2 2 1  5:4  8
BELORUSIJA         4  1 2 1  9:6  5
ŠKOTSKA            4  0 2 2  1:4  2
MOLDAVIJA          5  0 2 3  1:9  2


SLOVENIJA       1 - 1        BELORUSIJA
Rodič 44.           Kulči 49.         
---------------------------------------
Handanovič          Ževnov             
Ilič                Kulčki             
M. Mavrič           Kovba              
Knavs               Omeljančuk ***     
Filekovič **        Lavrik             
Komac               Gurenko            
Sešlar ***          Hackevič           
Cipot               Belkevič           
Čeh                 Romaščenko **      
Ačimovič            A. Hleb            
Cimerotič *         Kutuzov *          
---------------------------------------
* 28./Rodič         * 64./Buljiga      
** 55./Šiljak       ** 76./Kalačjov    
*** 71./Pokorn      *** 84./Ostrovski  
7.000; Sodnik: Halil AL HAMDI (S. AR.)
 
Ostale kvalifikacijske tekme