Pred slovenskimi nogometaši stoji na poti do svetovnega prvenstva ovira, velika kot Rusija. Foto: Reuters
Pred slovenskimi nogometaši stoji na poti do svetovnega prvenstva ovira, velika kot Rusija. Foto: Reuters
Slovenija
Slovenski nogometaši so na Slovaškem dokazali, da znajo napadalno igrati tudi na tujem igrišču, kar je pred prvo tekmo v Moskvi zelo ohrabrujoče. Foto: MMC RTV SLO
Odmevi po žrebu v Zürichu
Rusija - zvezdnika Aršavin in Hiddink

Prvi zvezdnik Rusije je Andrej Aršavin, selektor je karizmatični Guus Hiddink. Z vzhodnimi reprezentancami ima Slovenija že veliko izkušenj, večinoma pozitivnih. Na evropsko prvenstvo leta 2000 se je prebila prek Ukrajine, na svetovno prvenstvo 2002 prek Romunije. Zakaj ne bi uspelo še tokrat?

Z Rusi znamo igrati
Slovenija je z Rusijo igrala v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2002. Marca 2001 je bilo v Moskvi 1:1, septembra 2001 pa je za Bežigradom Slovenija zmagala z 2:1. Verjetno se še spomnite uspešno izvedene enajstmetrovke Mileta Ačimoviča na koncu tekme! Prvič sta se reprezentanci srečali na prijateljski tekmi leta 1996, ko so Rusi v Valetti slavili s 3:1.

Kek se s tekmecem ni obremenjeval
"Morda je Rusija za nekatere najmanj ugodna možnost, nam pa je vseeno, proti komu bomo igrali, saj imajo vse štiri reprezentance, ki so bile višje rangirane, veliko moč. Narediti moramo vse, da bo pred povratno tekmo v Ljudskem vrtu vse odprto. Nekoliko me skrbijo razmere, ki jih bomo imeli v Rusiji, predvsem igralna površina. V prvi vrsti si želim, da bi bili moji igralci sredi novembra dobro pripravljeni, saj bo tokrat šlo dokončno zares," je ples kroglic komentiral selektor Matjaž Kek.

Grčija je bila blizu
Preostali pari dodatnih kvalifikacij so: Irska - Francija, Portugalska - BiH, Grčija - Ukrajina. Ko je reprezentant Južnoafriške republike in igralec Evertona Steven Pienaar žrebal nasprotnika Grkov, je bilo 50 odstotkov možnosti, da bo izvlekel Slovenijo, vendar se tiha želja (v MMC-jevi anketi je skoraj 60 odstotkov sodelujočih za nasprotnika želelo Grke) ni uresničila. Jasno je bilo, da bo slovenski tekmec Rusija, in treba je bilo le še določiti, kje bo prva tekma.

Žreb je bil delegiran
V Južnoafriško republiko, kjer bo naslednje leto 19. svetovno prvenstvo, so se iz Evrope uvrstili vsi zmagovalci devetih kvalifikacijskih skupin. Osmerica najboljših drugouvrščenih ekip je nestrpno čakala ponedeljkov žreb. Fifa je glede na uvrstitve reprezentanc na Fifini lestvici delegirala nosilce, to so bile reprezentance Francije, Portugalske, Rusije in Grčije.

Dodatne kvalifikacije
Sobota, 14. novembra, prve tekme:
Kostarika - Urugvaj
Irska - Francija
Portugalska - BiH
Grčija - Ukrajina
Rusija - Slovenija
Povratna tekma:
Nova Zelandija - Bahrajn (prva tekma: 0:0)

Že uvrščeni na SP (23/32):
Afrika
(2/5+gostitelj): Južnoafriška republika (gostiteljica), Gana, Slonokoščena obala
Azija (4/4 ali 5): Japonska, Avstralija, Južna Koreja, Severna Koreja
Evropa (9/13): Nizozemska, Anglija, Španija, Nemčija, Danska, Srbija, Italija, Slovaška, Švica
Južna Amerika (4/4 ali 5): Brazilija, Paragvaj, Čile, Argentina
Severna, Srednja Amerika in Karibi (3/3 ali 4): Mehika, ZDA, Honduras
Oceanija (0 ali 1): /

Odmevi po žrebu v Zürichu
Rusija - zvezdnika Aršavin in Hiddink