Robert Lewandowski, ki je bil v pretekli sezoni z 20 zadetki najboljši strelec Bundeslige, se je pridružil Mariu Götzeju v Münchnu. Foto: EPA
Robert Lewandowski, ki je bil v pretekli sezoni z 20 zadetki najboljši strelec Bundeslige, se je pridružil Mariu Götzeju v Münchnu. Foto: EPA
Pep Guardiola
Pep Guardiola je malce zaskrbljen pred začetkom sezone. Wolfsburg in Schalke sta težka tekmeca, njegovi izbranci pa še niso v pravi formi. Foto: EPA
Pierre-Emerick Aubameyang in Adrian Ramos
Pierre-Emerick Aubameyang in Adrian Ramos sta se izkazala na pokalni tekmi proti Kickersom v Stuttgartu, ki jo je Borussia dobila s 4:1. Foto: EPA
Hakan Calhanoglu
Hakan Calhanoglu je blestel v Hamburgu, zdaj pa je sprejel nov izziv. V Leverkusnu bo zelo verjetno igral tudi v Ligi prvakov. Foto: EPA
Roman Neustaedter in Klaas-Jan Huntelaar
Roman Neustaedter in Klaas-Jan Huntelaar sta bila zelo razočarana v ponedeljek zvečer po porazu v Dresdnu. Foto: EPA
Andre Hahn
Andre Hahn je iz Augsburga prestopil k Borussii iz Mönchengladbacha, kjer je hitro zablestel. V četrtek je zadel v Sarajevu. Foto: EPA
Nicklas Bendtner
Nicklas Bendtner je podpisal triletno pogodbo z Wolfsburgom. Med letoma 2005 in 2014 je bil član Arsenala, ki pa ga je posodil Birminghamu (2006/07), Sunderlandu (2011/12) in Juventusu (2012/13). Foto: EPA
Peter Stöger
Trener Kölna Peter Stöger se zaveda, da se obeta krčevit boj za obstanek. Foto: EPA

Sezona po svetovnem prvenstvu je Bavarcem velikokrat povzročala težave. Leta 2006 je Nemčija osvojila tretje mesto na domačem SP-ju, Bayern pa je imel zelo slab štart v sezono. Felix Magath je moral pozimi oditi, tudi Ottmar Hitzfeld ni mogel več rešiti položaja. Četrto mesto je najslabše za najtrofejnejši klub v Nemčiji v zadnjih dveh desetletjih.
Tudi pred štirimi leti je bila zgodba podobna. Louis van Gaal, ki je v prvi sezoni osvojil dvojno krono, je po svetovnem prvenstvu v Južni Afriki (Nemčija je znova končala na tretjem mestu) popolnoma izgubil kompas. Na koncu je Bayern komaj rešil tretje mesto in s tem tudi Ligo prvakov.
Utrujeni nosilci igre in številne poškodbe
13. julija je Nemčija postala svetovni prvak po 24 letih, nogometaši Bayerna pa so bili nosilci igre. Bastian Schweinsteiger, Thomas Müller, Philipp Lahm, Manuel Neuer, Jerome Boateng in mož odločitve v finalu proti Argentini Mario Götze so izpolnili največji cilj v karieri. Trije tedni dopusta so hitro minili in nova sezona je za marsikoga prišla prehitro.
Poleg "Schweinija" so tudi Javi Martinez, Thiago Alcantara in Rafinha poškodovani, Franck Ribery prav tako ni pripravljen za največje napore. Ameriška turneja je bila namenjena predvsem dejavnostim trženja, v smislu priprav na sezono ni prav veliko pomagala. To se je videlo že v nemškem superpokalu, kjer je dortmunska Borussia zanesljivo zmagala z 2:0.
Liga prvakov je najlepša dama, a Pep želi nemški naslov
Pep Guardiola je v prvi sezoni na klopi Bayerna osvojil dvojno krono, v polfinalu Lige prvakov pa je dobil bolečo zaušnico. "Bundesliga je najpomembnejša. Liga prvakov je najlepša dama, a želim si osvojiti predvsem nemško prvenstvo," je pojasnil španski strokovnjak, ki vse bolje govori nemško in ima popolno podporo vodstva kluba. Želi si še eno okrepitev do konca prestopnega roka, veliko se govori o Samiju Khediri, ki je na izhodnih vratih pri madridskem Realu.
Najboljši strelec lanske sezone v Bundesligi Robert Lewandowski je prišel brez odškodnine iz Dortmunda. V napadu je zamenjal Maria Mandžukića, ki je odšel k madridskemu Atleticu. Še bolj bi se lahko poznal odhod Tonija Kroosa, ki je blestel na svetovnem prvenstvu, nato pa odšel k madridskemu Realu. Prišli so še Sebastian Rode iz Frankfurta, Juan Bernat iz Valencie in vratar Pepe Reina.
Bo Borussii uspelo zadržati Reusa?
Odkupna klavzula za Marca Reusa je že vse poletje vroče tema v Dortmundu. 25 milijonov evrov je pripravljeno plačati veliko evropskih velikanov, med njimi je seveda tudi Bayern, zato so odnosi na relaciji Dortmund-München zelo slabi. Borussia je predlani zaostala 25 točk za Bayernom, v pretekli sezoni pa 19 točk. To seveda ni zadovoljilo ambicioznega trenerja Jürgena Kloppa. V soboto bo z derbijem proti Bayerju iz Leverkusna vstopil v sedmo sezono na klopi rumeno-črnih, kar je rekord.
Immobile najboljši strelec Serie A
Velike spremembe so predvsem v napadu. Poleg Lewandowskega je odšel tudi Julian Schieber k Herthi. Prav iz Berlina prihaja Adrian Ramos, največja okrepitev pa je vsekakor Ciro Immobile, ki je bil lani "Capocannoniere" v Serie A z 22 zadetki v dresu Torina. Dong Von Dži se je izkazal pri Augsburgu in "Kloppo" bo zdaj imel več možnosti v napadu. Mats Hummels, Nuri Sahin, Jakub Blaszczykowski, Ilkay Gündogan in Marcel Schmelzer še niso pripravljeni, vseeno pa si želijo rumeno-črni na začetku sezone priboriti nekaj točk naskoka pred Bayernom.
Virtuoz Calhanoglu okrepil "lekarnarje"
Bayer iz Leverkusna je prav tako precej premešal svoje vrste. Po zmagi v Köbenhavnu v torek s 3:2 se znova nasmiha nastop v skupinskem delu Lige prvakov. Novi trener Roger Schmidt se je najbolj razveselil prihoda Hakana Calhanogluja, ki je bil najboljši igralec Hamburga v pretekli sezoni. Obrambo je okrepil Kirakos Papadopulos, napad pa Josip Drmić, ki je pridno tresel mreže v Nürnbergu.
Polom Schalkeja v pokalu
V Gelsenkirchnu je že ta teden veliko nezadovoljstva, saj je Schalke senzacionalno izpadel v uvodnem krogu nemškega pokala v Dresdnu (1:2). Trener Jens Keller je bil jezen zaradi neprimernega pristopa nosilcev igre. Popravni izpit bo v soboto v Hannovru. Napadalec Eric-Maxim Choupo Moting je prišel iz Mainza, na sredini igrišča sta nova Sidney Sam in Tranquillo Barnetta.
Bendtner se bo preizkusil v Wolfsburgu
Visoke cilje ima tudi Wolfsburg, ki je leta 2009 osvojil naslov, nato pa se ni več približal najvišjim mestom. Nicklas Bendtner je glavna okrepitev, prišla sta tudi Aaron Hunt in Sebastian Jung. Trener Dieter Hecking ima na voljo zelo izkušene igralce. Diego Benaglio, Marcel Schäfer, Naldo, Ivica Olić in Luiz Gustavo so v Bundesligi že dolga leta.
Brečko in Maroh stebra obrambe Kölna
V letošnji sezoni v Bundesligi trije Slovenci. Köln se je vrnil med elito po dveh letih v drugi ligi. V zadnjih 15 letih se kozlički preveč selijo med ligama, kar petkrat so izpadli, kar je za tako velik klub nedopustno. Trener Peter Stöger računa na Miša Brečka in Dominica Maroha, ki sta stalna člana obrambne vrste. V napadu je v odlični formi Anthony Ujah.
V soboto se bo Köln srečal s Hamburgom, ki se je v lanski sezoni rešil skozi šivankino uho. V dodatnih kvalifikacijah je ugnal Greuther Fürth in ostaja edina ekipa, ki ni nikoli izpadla iz Bundeslige. Trener Mirko Slomka je ostal brez Calhanogluja, zato pa ima na voljo Pierra Michela Lasoggo, ki je bil lani le posojen iz Berlina. Nicolai Müller je v Mainzu prav tako tresel mreže, obrambo naj bi stabiliziral Matthias Ostrzolek.
Matavž naj bi zamenjal Hahna
Augsburg je lani presenetil z osmim mestom, kar je bil največji uspeh v zgodovini kluba. Markus Weinzierl je bil v glasovanju za trenerja leta v Nemčiji na drugem mestu, več glasov je dobil le selektor Joachim Löw, svetovni prvak z elfom. Tim Matavž je glavna okrepitev prestopnega roka, nadomestil naj bi Andreja Hahna, ki je v pretekli sezoni dosegel 12 golov. Don Von Dži je odšel v Dortmund, Aristide Bance pa v Düsseldorf. Na sredini igrišča je idejni vodja ekipe Halil Altintop, pomagal naj bi mu Shawn Parker, ki je prestopil iz Mainza. Hladen tuš je bil poraz v pokalu proti četrtoligašu v Magdeburgu z 0:1.

1. krog, danes ob 20.30:
BAYERN - WOLFSBURG

Sobota ob 15.30:
HOFFENHEIM - AUGSBURG
HANNOVER - SCHALKE
HERTHA - WERDER
EINTRACHT - FREIBURG
KÖLN - HAMBURGER SV
Ob 18.30:
BORUSSIA (D) - BAYER (L)

Nedelja ob 15.30:
PADERBORN - MAINZ
Ob 17.30:
BORUSSIA (M) - STUTTGART