Moštva so razvrščena v 12 skupin, v vsaki pa so štiri ekipe. Maribor je bil v četrtem bobnu in bil izžreban v skupino J. Foto: Reuters
Moštva so razvrščena v 12 skupin, v vsaki pa so štiri ekipe. Maribor je bil v četrtem bobnu in bil izžreban v skupino J. Foto: Reuters
Radamel Falcao
Pri žrebu je pomagal fantastični napadalec Radamel Falcao, ki je bil lani mož odločitve v finalu, ko je Atletico Madrid premagal Athletic iz Bilbaa. Kolumbijec je v tekmovanju slavil tudi leto pred tem, ko je še nosil dres Porta. Foto: Reuters
Patrick Kluivert
Žrebal je tudi Patrick Kluivert. Nekdanji odlični napadalec, ki je blestel v dresu Barcelone in nizozemske reprezentance, je eden izmed ambasadorjev finala, ki bo v Amsterdamu. Foto: EPA
Tiago
Pokal je v Grimaldi Forum prinesel portugalski vezist Tiago Mendes, sicer član branilca naslova Atletica iz Madrida. Foto: Reuters
Agim Ibraimi
Za edino točko lani v Evropski ligi je v Ljudskem vrtu proti Bragi zadel Agim Ibraimi. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Ljudski vrt
Leta 1999, ko je Lazio igral z Mariborom v Ligi prvakov, je tako v Rimu kot v Ljudskem vrtu zmagal s 4:0. V večnem mestu so v drugem polčasu zadeli Simone Inzaghi, Sergio Conceicao in dvakrat Marcelo Salas, v Mariboru pa Siniša Mihajlović, dvakrat Inzaghi in Dejan Stanković. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mura - Lazio
Lazio se je pred tednom dni v Ljudskem vrtu pomeril z Muro. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Gareth Bale
Eden izmed največjih zvezdnikov, ki bo letos gostoval v Mariboru, je nedvomno Gareth Bale. Foto: Reuters
Maribor s Panathinaikosom, Laziem in Tottenhamom

"Žreb je prav gotovo zelo atraktiven, igramo s predstavniki Anglije, Italije in Grčije. Vsa tri moštva so zelo znana v Evropi, skupina je nedvomno zelo zanimiva. Več bom lahko povedal pozneje, ko ekipe pogledamo in jih analiziramo. Splošno lahko rečem, da smo zadovoljni, da smo dobili tako atraktivne tekmece, s katerimi bomo lahko pokazali svojo moč. Naredili bomo vse, da bomo v Evropi pustili dober vtis," je žreb pokomentiral trener Maribora Darko Milanič.

Tekme Evropske lige boste lahko spremljali na TV Slovenija 2 in MMC-ju.

Popraviti lanski točkovni izkupiček
Želja slovenskih prvakov je, da popravijo lanski izkupiček, vendar se Milanič zaveda, da so so njihovi tekmeci vsi izjemno kakovostni: "Ne pozabimo, da govorimo o velikanih nogometa, o moštvih, ki so favoriti, ko igrajo proti Mariboru. Naš cilj je, da pustimo dober vtis, da smo točkovno boljši kot lani. Ekipa je naredila velik korak naprej, to kakovost mora pokazati. Prav gotovo sta angleški in italijanski predstavnik v prednosti in sta favorita v skupini," Mariborčani so že lani nastopili v Evropski ligi, ko so v skupini z Brago, Clubom Bruggeem in Birminghamom osvojili eno točko. Letošnja skupina je nedvomno atraktivnejša.

Nosilec skupine je Tottenham. Spursi so v zadnjih letih sestavili zavidljivo zasedbo, lani pa v Premier ligi zasedli celo četrto mesto, a so zaradi slavja Chelseaja v Ligi prvakov ostali brez mesta v najmočnejšem nogometnem klubskem tekmovanju. Tottenham je na Štajerskem enkrat že igral. Leta 1995 je v Pokalu Intertoto v Velenju premagal Rudar z 2:1. "Knapi" tedaj niso okusili gostovanja na White Hart Lanu, saj se je v skupini igrala samo po ena tekma z vsakim tekmecem.

Tottenham ostal brez zvenečih imen
Vrsto Andreja Villasa Boasa so poleti med drugim zapustili Luka Modrić, Giovani dos Santos in Rafael van der Vaart, glavni okrepitvi letos pa sta Belgijca Jan Vertonghen in Moussa Dembele ter Portugalec Joao Moutinho. Klub z White Hart Lana je že dvakrat slavil v tem tekmovanju (tedaj še pod imenom Pokal Uefa - 1972 in 1984), enkrat pa je klonil v finalu (1974).

Panathinaikos gostoval v Novi Gorici
Grški podprvak Panathinaikos je v drugem najkakovostnejšem tekmovanju dvakrat prišel do četrtfinala (1988, 2003). 20-kratni grški prvaki so lani v državnem prvenstvu morali premoč priznati večnemu tekmecu Olympiacosu. Ekipo vodi Portugalec Jesualdo Fereira, v moštvu pa so številni grški reprezentanti. Kapetan moštva je Loukas Vyntra.

Tudi Panathinaikos je v Sloveniji do zdaj gostoval samo enkrat. Pred 13 leti je v 1. krogu Pokala Uefa izločil Gorico (v gosteh jo je ugnal z 1:0, v Atenah pa z 2:0). Letos je evropske nastope začel v 4. predkrogu Lige prvakov, kjer pa je izpadel proti Malagi (v gosteh 0:2, doma 0:0).
“Tottenham in Lazio sta velika evropska kluba. Še posebej Londončanov si nismo ravno želeli. Maribora ne poznam tako dobro, toda če so se uvrstili v skupinski del, pomeni, da so dobra ekipa," je žreb komentiral nogometaš Panathinaikosa Pape Sow.

Lazio stari znanec Maribora
Lazio, lani četrtouvrščeni v Serie A, je že stari znanec Ljudskega vrta. V Mariboru so dvakratni italijanski prvaki gostovali pred 13 leti v Ligi prvakov in ugnali Maribor s 4:0 (prav toliko so slavili tudi na Olimpicu), pod Kalvarijo pa so igrali tudi prejšnji četrtek, ko so se v zadnjem krogu kvalifikacij za Evropsko ligo pomerili z Muro. Rimljani so suvereno dobili obe tekmi s soboškim prvoligašem. Skupni izid je bil 5:1. Najbolj zveneče ime med "orli" je jasno nemški napadalec Miroslav Klose.
"Skupina je zelo tekmovalna, a nič ni nemogoče. Imamo realne možnosti za napredovanje. Naši tekmeci so tri dobre ekipe. Igrati proti njim bo zanimivo tudi za naše navijače. Sem zelo zadovoljen. Tottenham je eden izmed najmočnejših klubov v Angliji, Panathinaikos in Maribor, ki sem ga spremljal proti Dinamu in je igral dobro, pa sta nesrečno izpadla iz Lige prvakov," je po žrebu povedal trener sinjemodrih Vladimir Petković. S Tottenhamom ima grenko izkušnjo izpred dveh let, ko so ga Londončani spravili v slabo voljo v 4. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov, ko je sedel na klopi švicarskega kluba Young Boys.

Maribor bo prvo tekmo odigral v četrtek, 20. septembra, ko bo v Ljudskem vrtu gostil Panathinaikos. V nadaljnje tekmovanje, ki bo potekalo na izpadanje, se uvrstita najboljši dve moštvi iz vsake skupine. Finale bo 15. maja 2013 v Amsterdamu.

Skupina A:
LIVERPOOL
UDINESE
YOUNG BOYS
ANŽI MAHAČKALA

Skupina B:
ATLETICO MADRID
HAPOEL TEL AVIV
VIKTORIA PLZEN
ACADEMICA

Skupina C:
MARSEILLE
FENERBAHČE
BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
AEL LIMASSOL

Skupina D:
BORDEAUX
CLUB BRUGGE
NEWCASTLE
MARITIMO

Skupina E:
STUTTGART
KÖBENHAVN
STEAUA
MOLDE

Skupina F:
PSV EINDHOVEN
NAPOLI
DNIPRO DNIPROPETROVSK
AIK SOLNA

Skupina G:
SPORTING LIZBONA
BASEL
GENK
VIDEOTON

Skupina H:
INTER
RUBIN KAZAN
PARTIZAN
NEFČI BAKU

Skupina I:
LYON
ATHLETIC BILBAO
SPARTA PRAGA
HAPOEL KIRJAT ŠMONA

Skupina J:
TOTTENHAM
PANATHINAIKOS
LAZIO
MARIBOR

Skupina K:
BAYER LEVERKUSEN
METALIST HARKOV
ROSENBORG
RAPID DUNAJ

Skupina L:
TWENTE
HANNOVER
LEVANTE
HELSINGBORG

1. KROG, četrtek, 20. septembra, ob 19.00:

Skupina A:
YOUNG BOYS - LIVERPOOL
UDINESE - ANŽI MAHAČKALA (RUS)

Skupina B:
HAPOEL TEL AVIV - ATLETICO MADRID
VIKTORIJA PLZEN - ACADEMICA (POR)

Skupina C:
LIMASSOL - BORUSSIA (M)
FENERBAHČE - MARSEILLE

Skupina D:
MARITIMO - NEWCASTLE
BORDEAUX - CLUB BRÜGGE

Skupina E:
STUTTGART - STEAUA BUKAREŠTA
KÖBENHAVN - MOLDE (NOR)

Skupina F:
DNIPRO (UKR) - PSV EINDHOVEN
NAPOLI - AIK SOLNA

Skupina G (ob 21.05):
GENK - VIDEOTON (MAD)
SPORTING LIZBONA - BASEL

Skupina H (ob 21.05):
INTER MILANO - RUBIN KAZAN
PARTIZAN - NEFČI BAKU

Skupina I (ob 21.05):
LYON - SPARTA PRAGA
ATHLETIC BILBAO - HAPOEL KIRJAT

Skupina J (ob 21.05):
MARIBOR - PANATHINAIKOS
TOTTENHAM - LAZIO

Skupina K (ob 21.05):

RAPID DUNAJ - ROSENBORG
BAYER LEVERKUSEN - METALIST HARKOV

Skupina L (ob 21.05):
LEVANTE - HELSINGBORG
TWENTE - HANNOVER

SKUPINA J

1. KROG
Četrtek, 20. septembra, ob 21.05:
MARIBOR - PANATHINAIKOS
TOTTENHAM - LAZIO

2. KROG
Četrtek, 4. oktobra, ob 19.00.
LAZIO - MARIBOR
PANATHINAIKOS - TOTTENHAM

3. KROG
Četrtek, 25. oktobra, ob 19.00:
PANATHINAIKOS - LAZIO
MARIBOR - TOTTENHAM

4. KROG
Četrtek, 8. novembra, ob 21.05:
LAZIO - PANATHINAIKOS
TOTTENHAM - MARIBOR

5. KROG
Četrtek, 22. novembra, ob 19.00.
PANATHINAIKOS - MARIBOR
LAZIO - TOTTENHAM

6. KROG
Četrtek, 6. decembra, ob 21.05:
MARIBOR - LAZIO
TOTTENHAM - PANATHINAIKOS

Maribor s Panathinaikosom, Laziem in Tottenhamom