Matjaž Kek je po tekmi med drugim povedal:
Matjaž Kek je po tekmi med drugim povedal: "Ni neke ne vem kakšne evforije, ni pa tudi samo za kritiko." Foto: By MaK/NZS
Sorodna novica Prvenca Zahovića in Vombergarja premalo za zmago

"Seveda ga poznam že iz Olimpije in vem, da ima dober skok. Na treningih pa niti nismo veliko trenirali tega," je sodelovanje z napadalcem v Marbelli in pred tem na pripravah v La Cali opisal vezist Maribora.

Do gola za vodstvo z 2:1 v 54. minuti je "Vombiju" življenje grenil Fang Žing Či v vratih Kitajske. "Imel je tri, štiri priložnosti, toda vratar je branil neverjetno. Škoda, da ni šla še kakšna žoga v mrežo in da nismo zmagali. Toda želja in motivacija sta bili na pravi ravni. Komaj smo čakali, da pokažemo, kaj smo se naučili tu na pripravah. Mislim, da je bilo v redu, vedno pa je lahko boljše. Upam, da bomo tudi na naslednjih tekmah nevarni," je še dejal o srečanju.

Remi Slovenije ob Kekovi vrnitvi.

"Poskušali smo biti hitrejši"
Derviševiću je kapetanski trak pripadel po zaslugi največjega števila odigranih tekem za reprezentanco, pred Kitajsko jih je zbral šest. "V prvem polčasu smo prevladovali na igrišču. V drugem je njim bolje stekla igra, mislim, da je bila to tudi njihova prva ekipa, bili so agresivnejši."

Sorodna novica Kek: Mogoče sem pogrešal več odločnosti

Sam se je nekoliko bolj "domače" vseeno počutil v drugem polčasu, ko je bil ob njem soigralec iz Maribora Blaž Vrhovec. "Mogoče mi je bilo malo lažje z Vrhovcem, ker se poznava iz kluba. Tudi z Vetrihom je bilo sicer v redu. Na začetku smo se malo lovili, naredili smo nekaj napak, a se je dobro izšlo, da nismo prejeli zadetka."

Kek je poleg sistema 4-4-2 preizkusil tudi sistem 4-2-3-1. "Tedaj je bilo malo več prostora za nas vezne igralce. Bili smo več pri žogi, lahko bi več obračali stran. Ampak so bili Kitajci agresivni in hitri. Če nisi bil dovolj hiter, so ti vzeli žogo in šli v protinapad. Poskušali smo biti hitrejši. Na koncu smo pokazali, da imamo tudi v igri ena na ena dobre igralce, predvsem hitre igralce na krilih," je menil Dervišević.

Kek drugo selektorsko obdobje začel z remijem.

Lazarević: Trenirali smo odlično
V zadnje pol ure je priložnost dobil tudi Dejan Lazarević, ki je prevzel vlogo
kapetana po menjavi Derviševića v 80. minuti. To je bil njegov prvi reprezentančni nastop po povratni tekmi dodatnih kvalifikacij proti Ukrajini novembra 2015. Skupaj jih ima 20.

"Ker sem se vrnil, je občutek zelo dober. Odigrali smo super tekmo. Lahko bi tudi zmagali, a smo zadovoljni, kako se je odvilo. Tako moramo nadaljevati in mislim, da nas v prihodnje čakajo lepe tekme. Iz tega srečanja moramo povleči čim več pozitivnih stvari. Priprave so bile super, trenirali smo odlično. Selektor nas je pohvalil, zadovoljen je bil z našim delom. Želeli smo se dokazati in pokazati, da smo vsi radi zraven in imamo vsi en cilj, to je, da poskušamo na vsaki tekmi zmagati," je komentiral dogajanje na igrišču.

Kaj je nogometaš Domžal opazil v prvem polčasu, ki ga je spremljal s klopi? "Videl sem veliko tega, kar smo delali na treningih ‒ agresivnost, koncentracijo, odvzete žoge. Bili smo vedno pri t. i. drugih žogah. Zelo dobro smo jih stisnili in bili večji del na njihovi polovici. Škoda le za rezultat, zaslužili bi si več."

V drugem polčasu so z drugimi rezervisti, kot je povedal, poskušali držati raven,
ki so jo predhodniki pokazali v prvem polčasu. "Dve ali tri akcije bi morali bolje
izkoristiti. Ko smo šli na sistem 4-2-3-1, smo se bolj razširili, tudi tekmec se je malo bolj razširil. Imeli smo več prostora in poskušali smo jih malo bolj prebijati. Na žalost so Kitajci obe priložnosti, ki so ju imeli, tudi izkoristili."

Kek spoštuje Kamplovo odločitev.
Sorodna novica Ugibanj je konec: Kampl do preklica ne bo igral za Slovenijo

Kek: Ogromno prostora za napredek
Selektor Matjaž Kek o posameznikih ni želel govoriti. "Tega ne delam nikoli. Nekateri so imeli večjo minutažo in pokazali boljše stvari, drugi so bili malo zadržani in delali napake. Bilo je nekaj dobrih stvari, nekaj izpeljanih akcij s hitrim pretokom žoge prek veznih igralcev. Na drugi strani smo zamujali v nekaterih napadih. Za mednarodno raven manjka malo agresivnosti oziroma predrznosti, da prekineš, ko je treba. Ko nehajo krilni igralci držati ritem, potem ti proti tako hitrim igralcem, kot so bili danes Kitajci, stalno malo manjka. Ni neke ne vem kakšne evforije, ni pa tudi samo za kritiko. Je pa ogromno prostora za napredek. Verjetno sem dobil točno tisto, kar sem pričakoval in so mi pokazali treningi. Odnos, motiv in želja pa so bili v redu ves teden. Fantom moram čestitati, od tu dalje gremo. Ta preizkus je prišel kar prav. Mislim, da ta akcija ni bila brez zveze in se bodo nekatera imena znašla na marčevskem seznamu."

Slovenija bo kvalifikacije za Euro 2020 začela 21. marca v Hajfi proti Izraelu,
tri dni pozneje bo v Stožicah gostovala Makedonija.