Slovenska B-reprezentanca pred začetkom tekme v Marbelli proti kitajski selekciji do 25 let. Foto: By MaK/NZS
Slovenska B-reprezentanca pred začetkom tekme v Marbelli proti kitajski selekciji do 25 let. Foto: By MaK/NZS
Sorodna novica Bo tudi proti Sloveniji kitajski selektor obračunal s svojim vojakom kar na zelenici?

Šlo je za prvo tekmo, na kateri je reprezentanco vodil novi stari selektor Matjaž Kek. Ta je v Španijo, kjer je izbrana vrsta opravila več treningov, popeljal naslednje nogometaše: vratarje Grego Sorčana (Gorica), Nejca Vidmarja (Olimpija) in Luko Janžekoviča (Aluminij), branilce Antonia Delameo Mlinarja (New England Revolution), Uroša Koruna (Piast Gliwice), Gabra Dobrovoljca (Domžale), Klemna Šturma (Mura), Tilna Klemenčiča (Domžale), Gregorja Sikoška (Domžale) in Denisa Klinarja (Maribor).

Začetna enajsterica, ki jo je na zelenico poslal Matjaž Kek. Foto: By MaK/NZS
Začetna enajsterica, ki jo je na zelenico poslal Matjaž Kek. Foto: By MaK/NZS

Veziste Dejana Lazarevića (Domžale), Amirja Derviševića (Maribor), Blaža Vrhovca (Maribor), Matica Črnica (Olimpija), Dina Hotića (Maribor), Rudija Požega Vancaša (Celje), Dejana Petroviča (Aluminij), Adama Gnezdo Čerina (Domžale) in Amedeja Vetriha (Domžale) ter napadalce Luko Zahovića (Maribor), Jana Mlakarja (Maribor), Andresa Vombergarja (Olimpija) in Roka Sirka (Mura).

Zahović v polno
Že takoj po prvem žvižgu glavnega sodnika Luiza Gutierreza Pereza je bilo jasno, da bo Slovenija vseskozi oblegala kitajska vrata, razlika v kakovosti je bila prevelika. Vseeno je prva priložnost na tekmi 'padla' šele v 10. minuti, ko je po podaji Andresa Vombergarja z roba kazenskega prostora mimo leve vratarjeve vratnice meril Rudi Požeg-Vancaš. Ta je bil v uvodnih minutah zelo dejaven, v 23. minuti je s skoraj identičnega položaja poskusil še enkrat, a je tudi pri tem strelu žoga zletela mimo vrat. Slovenci so v obrambi igrali zbrano, v vezni liniji hitro in kombinatorno, za presežek je manjkala le še uspešna zaključna podaja. Zadetek je ves čas 'visel' v zraku, v 25. minuti ga je vendarle dosegel Luka Zahović.

Napadalec Maribora, ki je dres slovenske reprezentance branil v vseh mlajših selekcijah, je po podaji Amedeja Vetriha z roba kazenskega prostora lepo zavrtinčil žogo v desni zgornji kot in svojo reprezentanco povedel v vodstvo. 23-letnik je predtem sicer že zatresel mrežo, a je bil gol razveljavljen zaradi prepovedanega položaja.

Luka Zahović se je v 25. minuti vpisal med strelce, a še predtem je takole premagal kitajskega vratarja, vendar je bil njegov zadetek razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Foto: By MaK/NZS
Luka Zahović se je v 25. minuti vpisal med strelce, a še predtem je takole premagal kitajskega vratarja, vendar je bil njegov zadetek razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Foto: By MaK/NZS

Hitro izenačenje Kitajcev
Že takoj zatem bi lahko Slovenija povedla z 2:0. Po predložku v kazenski prostor je visoko skočil Vombergar, a je z glavo meril nenatančno, pri tem pa utrpel tudi udarec v levi bok. Po krajši prekinitvi je tekmo lahko nadaljeval. Kitajci so si po dobre pol ure igre priigrali prvo izvajanje kota na tekmi in že takoj zatresli mrežo Grege Sorčana. Čen Ži je na prvo vratnico poslal uporaben predložek, žogo je s šestih metrov povsem neovirano v gol zabil kapetan Liu Žun Šuaji. 1:1.

Či preprečil veselje Vombergarju
Izenačujoči zadetek je Kitajcem vlil samozavest, odločneje so 'stopili' na žogo, večkrat nevarno zapretili slovenski obrambi, ki pa je vse njihove poskuse uspešno odbila. V 44. minuti je po predložku Dina Hotića z desne iz neposredne bližine z glavo še enkrat poskusil Vombergar, a mu je veselje preprečil zelo razpoložen vratar Fang Žing Či.

Vombergar vendarle zatresel mrežo
Pred začetkom drugega polčasa je Kek opravil dve menjavi, Vetriha je zamenjal Blaž Vrhovec, v vratih pa je priložnost namesto Sorčana dobil Nejc Vidmar, ki je moral že v uvodni minuti nadaljevanja posredovati ob strelu rezervista Liuja Binbina. Nato je na drugi strani igrišča znova na sceno stopil Vombergar. Najprej je ob njegovem poskusu z glavo kitajski vratar strel še ubranil, a že ob naslednjem predložku Amirja Derviševića iz kota je moral vendarle priznati premoč. Napadalec Olimpije ga je s praktično identičnim strelom premagal za 2:1.

Liao izenačil na 2:2
Vendar tudi tokrat vodstvo Slovenije ni trajalo dolgo, že po dobri uri igre je prosti strel z roba kazenskega prostora izvrstno izvedel rezervist Lišeng Liao in izenačil na 2:2. Vezist, ki si kruh služi pri Gvangdžu Evergrandeju, je žogo lepo zavrtinčil prek živega zidu in premagal Vidmarja, ki se je okroglega usnja sicer dotaknil, a ne dovolj, da bi preprečil zadetek. 2:2.

Vedno hočemo zmagat in to je vedno cilj. Iskati nek rezultat bi bilo malo preveč. Škoda, da smo iz dveh neumnosti dobili dva poceni gola. /.../ Ta test je prišel kar prav. Na koncu vseh teh relativno napornih treningov je bila to ena gledljiva tekma. /.../ Pomembne so informacije, ki sem jih dobil skozi treninge.

Matjaž Kek, selektor

Jalovi poskusi do konca tekme
Do konca tekme je igra bolj ali manj potekala le na sredini igrišča. Obe ekipi sta sicer poskušali streti druga drugo, a v napadih je bilo preveč netočnih podaj za spremembo izida. Kekovi varovanci so sicer dvakrat nevarneje zapretili nasprotniku, obakrat v končnici srečanja. Najprej je v 85. minuti po predložku Adama Gnezde-Čerina iz neposredne bližine z glavo žogo krepko prek vrat poslal Gaber Dobrovoljc, štiri minute pozneje je z razdalje poskusil še Gnezda-Čerin, a je ostalo pri končnih 2:2.

Prijateljska tekma, Marbella:

Kek drugo selektorsko obdobje začel z remijem

SLOVENIJA - KITAJSKA (U-25) 2:2 (1:1)
Zahović 25., Vombergar 54.; L. Šuaji 32., Liao 61.

Slovenija B: Sorčan (46./Vidmar), Klinar (80./Klemenčič), Sikošek (80./Šturm), Korun (80./Sirk), Delamea Mlinar (80./Dobrovoljc), Dervišević (80./Petrovič), Vetrih (46./Vrhovec), Hotić (75./Črnic), Požeg-Vancaš (62./Gnezda-Čerin), Zahović (62./Lazarević), Vombergar (62./Mlakar).

Kitajska U-25: Či, L. Bin (46./Ming), Petrović (46./Ju), Ži (46./Ženg), J. Šuaji (46./Binbin), Juan (46./Dun), Žie (46./Fan), Šuang (46./Ja), Wei (46./Gang), Bao (46./Z. Bin), L. Šuaji (46./Dženg).

Sodnik: Luiz Gutierrez Perez (Španija)