Slaviša Stojanović je po porazu z Albanijo napovedal, da bo proti Makedoniji preizkusil nekatere nove igralce. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slaviša Stojanović je po porazu z Albanijo napovedal, da bo proti Makedoniji preizkusil nekatere nove igralce. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Kot sem že napovedal, bodo na tej tekmi dobili več priložnosti igralci, ki imajo manjšo minutažo, ker pa je bilo v preteklosti več povedanega, bomo tokrat manj govorili in se osredotočili na to, da bodo namesto nas govorile predstave na igrišču.

Selektorjeva napoved javnosti in navijačem pred tekmo z Makedonijo
Armando Sadiku in Aleksander Radosavljević
Aleksander Radosavljević je bil v začetni enajsterici na treh od štirih kvalifikacijskih tekem, zaigral ni edino proti Norveški. Foto: EPA
Aleš Mejač
Levi bočni branilec Aleš Mejač je bil na zadnjih tekmah Maribora tako v Prvi ligi kot v Evropski ligi med najvidnejšimi igralci. Foto: BoBo
Džengis Čavušević
Džengis Čavušević, ki je v reprezentanci debitiral na zadnji tekmi proti Albaniji, se je poškodoval ob koncu nedeljske tekme St. Gallen - Thun (1:0). Zaradi strganih križnih vezi v desnem kolenu bo operiran v četrtek, na igrišča pa naj bi se vrnil šele čez šest mesecev. Foto: www.nkdomzale.si

Med 23 izbranci ni obrambnega vezista Aleksandra Radosavljevića, ki je bil deležen številnih kritik, prav tako na seznamu ni še enega defenzivno naravnanega vezista Armina Bačinovića.

Čavušević izgubljen za letos
Od nosilcev reprezentace bosta tekmo z Makedonci izpustila Boštjan Cesar, ki ga mučijo bolečine v hrbtu, in Valter Birsa, ki je komajda okreval po septembrski poškodbi na tekmi z Norveško. V primerjavi s prejšnjim seznamom manjkata tretji vratar Jan Oblak in napadalec Džengis Čavušević, ki si je v nedeljo v Švici strgal križne vezi in ga čaka polletna rehabilitacija.

“Zaradi poškodb Cesarja in Čavuševića so nekatere spremembe, novinca tokrat pa sta Aleš Mejač iz Maribora za položaj na levem boku in Rok Elsner iz poljskega Šlaska v sredini. Jan Oblak se bo tokrat ob dogovoru s selektorjem mlade reprezentance Kavčičem pridružil mladi reprezentanci," je vpoklic novih imen obrazložil "Slave".

Elsner prvič, Mejač po treh letih

Prvič je v reprezentanco vpoklican Rok Elsner, član poljskega prvaka Šlask Vroclav, ki igra na položaju zadnjega vezista, najšibkejšem mestu slovenske izbrane vrste. Prvič pod Stojanovićem je med najboljšimi Aleš Mejač, bočni branilec Maribora, ki ima že pet nastopov za Slovenijo, a nazadnje je igral 1. aprila 2009, ko je Kekova vrsta izgubila na Severnem Irskem (1:0).

Po hudi poškodbi se vrača Rene Krhin, od katerega Stojanović pričakuje, da bo zapolnil praznino na sredini. Po zasilnem vpoklicu med prejšnjo akcijo je zraven tudi branilec Gregor Balažic, ki v Ukrajini igra za Karpati iz Lvova.

Prijateljska tekma za ublažitev ostrih kritik
Tekma Makedonija - Slovenija bo odigrana v sredo, 14. novembra, na stadionu Filipa II. v Skopju. To bo deveta tekma selektorja Stojanovića, ki je v tem času dosegel dve zmagi in dva remija, doživel pa štiri poraze.

“Za nas je vsaka tekma, tudi če je prijateljska, izjemno pomembna, zato na ta način pristopamo tudi k tekmi v Skopju. Kot sem že napovedal, bodo na tej tekmi dobili več priložnosti igralci, ki imajo manjšo minutažo, ker pa je bilo v preteklosti več povedanega, bomo tokrat manj govorili in se osredotočili na to, da bodo namesto nas govorile predstave na igrišču," je boljšo igro in izid napovedal Stojanović.

SP v Braziliji le še pobožna želja
Slovensko javnost najbolj boli slab začetek poti v Brazilijo 2014, pri čemer so Stojanovićevi varovanci doživeli tri poraze in osvojili tri točke za domači uspeh proti Cipru (2:1). Po štirih krogih Slovenija tako zaseda skromno predzadnje mesto v skupini E evropskega dela kvalifikacij za SP 2014.

V "pradavnini" dva gladka poraza
Makedonci in Slovenci so se nazadnje na zelenici pomerili pred dolgimi 19 leti. Na dveh prijateljskih srečanjih pred dvema desetletjema so "rdeči levi" dvakrat suvereno zmagali. 13. oktobra 1993 je bilo v Kranju kar 4:1 za goste, častni gol pa je dosegel Jani Pate. Na "povratni" tekmi 22. marca 1994 pa je bilo v Skopju 2:0 za Makedonijo.

Seznam reprezentantov za tekmo proti Makedoniji:

Vratarji (2):
Handanović Jasmin, Maribor (SLO)
Handanović Samir, Inter (ITA)

Branilci (8):
Balažic Gregor, Karpati Lviv (UKR)
Brečko Mišo, Köln (NEM II)
Jokić Bojan, Chievo (ITA)
Kelhar Dejan, Qabala (AZR)
Maroh Dominic, Köln (NEM II)
Mejač Aleš, Maribor
Struna Andraž, Cracovia (POL II)
Šuler Marko, Legia Varšava (POL)

Vezisti (9):
Cvijanović Goran, Maribor (SLO)
Elsner Rok, Šlask Vroclav (POL)
Iličić Josip, Palermo (ITA)
Kampl Kevin, Salzburg (AVT)
Kirm Andraž, Groningen (NIZ)
Krhin Rene, Bologna (ITA)
Kurtić Jasmin, Palermo (ITA)
Mertelj Aleš, Maribor (SLO)
Šišić Mirnes, OFI Kreta (GRČ)

Napadalci (4):
Berić Robert, Maribor (SLO)
Dedić Zlatko, Bochum (NEM II)
Matavž Tim, PSV Eindhoven (NIZ)
Pečnik Nejc, Sheffield Wednesday (ANG II)

Kot sem že napovedal, bodo na tej tekmi dobili več priložnosti igralci, ki imajo manjšo minutažo, ker pa je bilo v preteklosti več povedanega, bomo tokrat manj govorili in se osredotočili na to, da bodo namesto nas govorile predstave na igrišču.

Selektorjeva napoved javnosti in navijačem pred tekmo z Makedonijo