Navijači Ajaxa so dvakrat prekinili derbi na Amsterdam Areni. Foto: EPA
Navijači Ajaxa so dvakrat prekinili derbi na Amsterdam Areni. Foto: EPA

Ajax je v uvodnem krogu premagal Heracles s 4:1, nato pa je le remiziral z Excelsiorjem (2:2) in Fortuno Sittard (0:0). Sledil je poraz proti Twenteju z 1:3.

V nedeljo je Santiago Gimenez zadel v 9. in 18. minuti, Igor Paixao v 37. minuti. Ajax je bil na velikem derbiju popolnoma nemočen. Srečanje je bilo prvič prekinjeno v 44. minuti, ko sta dve bakli prileteli v kazenski prostor gostov, kjer je bil vratar Timon Wellenreuther.

Pretepi in neredi so se nadaljevali tudi pred stadionom. Foto: EPA
Pretepi in neredi so se nadaljevali tudi pred stadionom. Foto: EPA

Ko je v 55. minuti znova začelo padati na igrišče, je sodnik Serdar Gözübüyük dokončno prekinil tekmo.

Ajaxovi huligani so začeli razbijati vse okoli sebe, policija pa je morala uporabiti solzivec. Pretepi in neredi so se nadaljevali tudi pred stadionom.

Van Basten: Če se ne znamo vesti na stadionih, potem tudi ne bi smeli igrati nogometa
"Nimam odgovora na te incidente, najbolje bi bilo za nekaj časa suspendirati vse. Moramo prenehati igrati tekme. To se zdaj ponavlja. Navijači so vse premislili vnaprej. Odločili so se, da bodo prekinili tekmo, in to so tudi naredili. Če se ne znamo vesti na stadionih, potem tudi ne bi smeli igrati nogometa. Očitno nam to ne gre. Prazni stadioni niso rešitev. V času pandemije smo videli, da to z nogometom nima nobene zveze," je povedal legendarni Marco van Basten.

Santiago Gimenez je dosegel dva zadetka že v uvodnih 18 minutah. Foto: EPA
Santiago Gimenez je dosegel dva zadetka že v uvodnih 18 minutah. Foto: EPA

Naj bo uradno 5:0 za Feyenoord
"Politiki bi morali rešiti to težavo. Če nam je nogomet še pomemben, mora biti tako. Ker to nima več nobenega smisla. To je popolna norost, ta tekma se ne bi smela nadaljevati. Morali bi jo registrirati z zmago Feyenoorda s 3:0, čeprav bi navijači Feyenoorda lahko dejali, da bi lahko zmagali še z višjo razliko. Tudi s tem nimam težav. Naj pa bo uradno 5:0 za Feyenoord."

Na lestvici nizozemskega prvenstva vodi PSV iz Eindhovna s 15 točkami. Maksimalen izkupiček ima tudi AZ Alkmaar. Twente je zbral 12 točk, Feyenoord pa 11. Ajax je na skromnem 14. mestu s petimi točkami.