Nogometni navdušenci žalujejo za enim največjih nogometašev vseh časov. Foto: Reuters
Nogometni navdušenci žalujejo za enim največjih nogometašev vseh časov. Foto: Reuters

Maradona, ikona argentinskega nogometa, je umrl v spanju, in sicer po zajtrku z nečakom, po katerem je izjavil, da se slabo počuti, in odšel v posteljo. Pri obdukciji je sodelovalo šest zdravnikov, priporočenih od državne oblasti, in eden, ki ga je določila družina. Poteka tudi laboratorijska preiskava, ki bo ugotovila, ali je imel ob smrti v krvi sledove narkotikov in alkohola.

V javnosti so se že pojavili očitki, da je pomoč nogometašu prišla prepozno, devet rešilnih avtomobilov naj bi na Maradonov dom prišlo pol ure po klicu na pomoč, zato so državne oblasti že napovedale preiskavo. Odvetnik Maradone Mattias Morla je zdravnike kritiziral, da so ga po operaciji strdka na možganih puščali brez nadzora.

Po svetu odmeva smrt Diega Maradone

Maradono bodo v četrtek pokopali v predmestju Buenos Airesa, na Vrtu miru v Bellavisti, kjer so že pokopani njegovi starši. Krsto, prekrito z argentinsko zastavo in številko 10 na njej, bodo pripeljali iz vladne stavbe v središču Buenos Airesa, kjer se od legendarnega nogometaša, ki je imel po svetu status nogometnega boga, poslavljajo navijači. Pred zgradbo se pojavljajo tudi neredi in spopadi navijačev ter policije.

V Argentini so sicer razglasili tridnevno žalovanje, predsednik Alberto Fernandez je ustavil vse svoje dejavnosti. Dneve žalovanja razglašajo tudi v Indiji, navijači in njegovi nogometni kolegi pa se od Argentinca poslavljajo po vsem svetu, še posebno v Neaplju, kjer je Maradona pustil globok pečat.

Nepregledne množice se želijo posloviti od Maradone