V Neaplju so se po novici o smrti Diega Maradone pred stadionom zbrali navijači Napolija. Foto: Reuters
V Neaplju so se po novici o smrti Diega Maradone pred stadionom zbrali navijači Napolija. Foto: Reuters
Sorodna novica Umrl je nogometni bog Diego Maradona

Vest o smrti 60-letnega Diega Armanda Maradone pretresa (športni) svet. Izrazi globokega sožalja kapljajo z vseh strani.

Nekdanji izjemni nogometaš, po mnenju številnih najboljši vseh časov, je v domačem okolju umrl zaradi zastoja srca. Ta mesec je bil sicer uspešno operiran zaradi možganskega strdka, zdraviti ga je bilo treba tudi zaradi odvisnosti od alkohola.

V Argentini tridnevno žalovanje
Bil je in še vedno je nogometna ikona, v Argentini si je status božanstva prislužil z naslovom svetovnega prvaka leta 1986, ko so Argentinci v finalu s 3:2 premagali Nemce. V klubski karieri je največji pečat pustil pri Barceloni in Napoliju, s katerim je bil dvakrat tudi državni prvak. Predsednik Argentine Alberto Fernandez je že razglasil tridnevno žalovanje.

Ognjemeti v Neaplju, stadion bo nosil njegovo ime
Tudi v Neaplju so ga častili kot Boga. Bil je nekakšen simbol upora revnega juga proti bogatemu severu. Tekme Napolija in Juventusa so bile takrat derbiji vseh derbijev. Le uro po njegovi smrti je župan predlagal, da se mestni stadion San Paolo v Neaplju preimenuje v stadion Diega Armanda Maradone. Tudi tam bo dan žalosti. Po novici o Diegovi smrti je Neapelj zagorel.

Spodaj smo zbrali nekaj odzivov zdajšnjih in nekdanjih športnikov ter drugih javnih osebnosti:


Alberto Fernandez, predsednik Argentine: "Popeljal si nas na vrh sveta. Izredno si nas osrečil. Bil si najboljši. Hvala, Diego, da si obstajal. Vsi te bomo zelo pogrešali."

Lionel Messi, nogometaš: "Zapustil nas je, toda v resnici ni odšel nikamor. Diego je večen." Nekoč je Messi dejal: "Tudi če bi igral milijon let, ne bi prišel niti blizu Diegu. Tega tudi ne bi hotel. On je največji vseh časov."

Aleksander Čeferin, predsednik Uefe: "Nedavno sem bil z njim v stiku in mu zaželel vse najboljše. Ta novica me je precej šokirala. In razžalostila. Diego Maradona je bil eden od največjih nogometašev vseh časov in prava ikona. To je dosegel kot čudovit igralec z genialnostjo in svojevrstno karizmo. Bil je heroj Argentine, s katero je užival slavo svetovnega prvaka. Bil je večni heroj navijačev Napolija, ki nikoli ne bodo pozabili uspehov, ki jim jih je prinesel. V zgodovino bo odšel kot nekdo, ki je povzdignil nogomet in s svojo igro navduševal mlade in stare. Pred vsako tekmo ta teden bo v njegov spomin minuta odmora."

Pele, nekdanji nogometaš: "Kakšna žalostna novica. Izgubil sem velikega prijatelja, svet je izgubil legendo. Treba je povedati še veliko, za zdaj pa naj Bog da moč družinskim članom. Upam, da bova lahko nekega dne skupaj igrala nogomet na nebu."

Osvaldo Ardiles, nekdanji nogometaš: "Hvala, dragi Dieguito, za tvoje prijateljstvo in nogomet, ki je bil brez primere. Preprosto najboljši nogometaš v nogometni zgodovini. Skupaj sva doživela veliko prijetnih trenutkov. Nemogoče je izbrati najboljšega. Počivaj v miru, prijatelj moj."

Gary Lineker, nekdanji nogometaš: "Z naskokom najboljši nogometaš moje generacije in najverjetneje tudi vseh časov. Po blaženem in nemirnem življenju je zdaj v božjih rokah končno našel nekaj udobja."

Lothar Mathäus, nekdanji nogometaš: "Prijatelj moj, počivaj v miru."

Romario, nekdanji nogometaš: "Moj prijatelj je odšel. Maradona, legenda! Argentinec, ki je svet osvojil z žogo ob nogah, pa tudi s svojim veseljem in edinstveno osebnostjo. Že večkrat sem povedal, da je bil najboljši nogometaš, kar sem jih videl igrati."

Cristiano Ronaldo, nogometaš: "Danes se poslavljam od prijatelja, svet pa od večnega genija. Enega najboljših vseh časov. Čarovnika brez primere. Prehitro je odšel, a za seboj pustil bogato zapuščino in praznino, ki nikoli ne bo zapolnjena. As, počivaj v miru. Nikoli te ne bomo pozabili."

Radamel Falcao, nogometaš: "Večna legenda. Že v rosnih letih si bil moj idol. Ure in ure sem gledal tvoje videoposnetke, sanjal sem, da bom nekoč poklicni nogometaš, tako kot ti. Ko mi je uspelo to zgodbo deliti s tabo, sem videl, kako veliko srce imaš."

Neymar, nogometaš: "Počivaj v miru, legenda nogometa!"

Robbie Fowler, nekdanji nogometaš: Daleč najboljši, kar sem jih kdaj videl med odraščanjem. Verjetno najboljši do zdaj."

Harry Kane, nogometaš: "Imel sem srečo, da sem ga lahko spoznal. To so zelo žalostne novice. Počivaj v miru, Diego Maradona."

Usain Bolt, nekdanji atlet: "Legenda, počivaj v miru!"

Maradona genij na zelenicah, zunaj igrišč pa so ga spremljale težave
Maradona pustil neizbrisen pečat z izjemnimi zadetki